- hirdetés -

Az Alföld szálló története lassan rétestészta hosszúságúra nyúlik, de úgy tűnik, hamarosan véget ér. A városban időközben sokan kérdezik, hogy mi történik a szállóban. Most ezt mutatjuk be.
A szálló kálváriája régre nyúlik vissza, így most nem is megyünk bele ennek taglalásába. Érdemileg onnan érdekes a történet, amióta ismét a város tulajdonába került a romos épület, 155 millió forintért vette meg Orosháza nevében Németh Béla polgármester. Akkor az OrosCafé.hu stábja is bejutott a szállóba, és két fotógalériával mutattuk be, hogyan néz ki az évek óta elhagyatott épület. Rombolást találtunk az épület minden sarkában, a látvány sokkoló volt.
A bontási munkák kezdetén és a napokban is jártunk az épületben. A különbség szemmel látható, mostanra a szálló nagy része teljesen üres. Az „akkor és most” jellegű galériákban ön is megnézheti, mi zajlik a szálloda falain belül.

Teljesen lecsupaszítják a szállót

Még 2009. őszén döntött arról a képviselő-testület, hogy Orosháza beadja a 950 millió forintos pályázatát a főtér rekonstrukcióra, mely 2010. január 4-én meg is történt. Az azóta eltelt időben észrevehető mozgás van a szállóban – munkások dolgoznak az épületben. A városháza illetékese, a Városfejlesztési és Városgazdálkodási Osztály vezetője, Bagi László avatott be minket a jelenleg is zajló folyamatokba.
– Amikor a város megvette a szállót, történt egy állapotfelmérés, mely elkeserítő képet mutatott. Az épület több helyen is életveszélyes, szerkezetileg katasztrofális állapotban van. A pályázat beadása után, január elején elkezdődött a belső szerkezeti bontás. Kibontjuk az összes gépészeti rendszert, a vezetékeket, a szellőző rendszereket. Magyarul a teljes belső teret lecsupaszítjuk – mondta a szakember.

Életkép 2010. január 5-én : a munkások bontanak (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Életkép 2010. január 5-én : a munkások bontanak (klikk a januári képekhez)
Fotók: Melega Krisztián
Hangsúlyozta, hogy minden még hasznosítható kibontott anyag az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. telephelyére kerül, ahol pontos nyilvántartás szerint tárolják.
– A bontás során keletkezett fémhulladékot egy orosházi vállalkozó megvásárolta a várostól, melyből nagyjából 2 millió forintos bevétel származik. A pontos összeg még nem ismert, a munkaterület elhagyását követően történik meg a tételes elszámolás – hangsúlyozta az osztályvezető.
A belső bontást a városban foglakoztatott szakipari közcélú munkások végzik. Őket a végzettségük alapján válogatták be a csapatba. Megtudtuk, hogy előreláthatólag március 20-a körül fejezik be a belső munkákat.
Ezzel párhuzamosan elkészült már az épület bontási engedélyének terve, mely elbírálásra vár a kijelölt építéshatóságon, Szarvason. A környezetvédelmi hatóság felé a majdani bontás során pontos elszámolást és nyilvántartást kell vezetni minden hulladék fajtára, így a bontás pontos megtervezése sok időt vett igénybe.

2010. március 8-án így nézett ki a néhai söröző, a Talpi (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
2010. március 8-án így nézett ki a néhai söröző, a Talpi (klikk a márciusi képekhez)
Fotók: Melega Krisztián
Bagi László a beadott pályázatról elmondta, annak valamennyi pályázati elemére rendelkezik a város elvi építési engedéllyel. Azt kiemelte, hogy a pályázatban szerepel egy 40 millió forintos tétel, melyet a szálló bontására különítettek el. A bontást 80 százalékban a pályázat, 20 százalékban a város finanszírozza.

A bontásból is jöhet be pénz

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan áll a bontásra kiírandó közbeszerzés, ezért megkerestük Németh Béla polgármestert:
– A közbeszerzés előkészítése folyamatban van, reméljük, minél több cég jelentkezik, hogy közülük a legjobbat választhassuk ki. A teljesen lecsupaszított épület bontását pályáztatjuk meg, és a bontásból származó anyagokat is értékesíteni kívánjuk. Bízunk benne, hogy ezt az összeget beszámolják majd a pályázatba – mondta a polgármester.
A városvezető hangsúlyozni kívánta, hogy a belső bontásból származó anyagok közül a tűzrevalót a Városüzemeltetési Zrt. telephelyén deponálták, az üveget pedig az orosházi üveggyárba szállították.
– A szállóból felszedett márvány burkolóval is tervünk van. Mégpedig az, hogy a városháza közel 60 éves szocreál stílusú folyosóján felszedjük a mostani burkolatot, és ezt a sokkal szebb és nemesebb márványt tegyük a helyére, ezzel is szebbé és jobbá téve az épületet – fogalmazott Németh Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.