- hirdetés -

Nem maradt le semmiről, minden történést leírtunk és ön elé tártunk. Jelen volt Varga Zoltán miniszter, akit keményen támadtak.

Köszöntjük olvasóinkat! Elkezdjük a képviselő-testület szeptember 25-i ülésének közvetítését.

12:12

Zilahi Lajos (MSZP) kérdést intéz a polgármesterhez, hogy a rossz állapotú Darvas ház felújítására van-e mód? Mikor lesz ebben előrelépés? Emellett az Október 6. utcán élők nevében arról is érdeklődik, hogy az épülő buszpályaudvar kapcsán az útszakaszt felújítják-e?

A polgármester válaszában kiemelte, hogy a pályázatnak nem része az útszakasz felújítása, de bíznak egy másik pályázatban, ám ha nem lesz, akkor talán a jövő évi költségvetésbe belefér.

Azt is mondta, hogy a Darvas alapítvány kuratóriumának mindenkori elnöke a polgármester, így beszéltek már ezügyben.
„Van örökös, így kell az ő engedélye is hogy szerepeltethetjük-e a házat a pályázatban, funkcióját megváltoztathatjuk-e. Ez a jövő zenéje, amint tudok valamit, beszámolok róla” – mondta Németh Béla.

Ezzel véget is ért a nyílt ülés. Köszönjük a figyelmet.

12:05

Bejelentések – Alföld szállóval

Németh Béla határozati javaslata, hogy a pénzügyi biztossági tagságról lemondott dr. Kalmár Mihály helyére Dominkó Sándort válasszák meg. Megszavazzák.

Dávid Zoltán (Fidesz) elmondja, pályázaton nyert a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), amiből drogkiállítás, továbbképzés, bulisegély szolgálat lesz. Egyéb terveit is megosztotta a képviselő, ám sajnos a kritikán aluli hangosító rendszer miatt ezt nem értettük.

Zalai Mihály az Alföld szálló kapcsán javasolja, hogy vegyék leltárba az ingóságokat, mert biztosan tudnák hasznosítani a különböző tárgyakat az egyes intézményekben. Németh Béla válaszában elmondta, hogy közmunkásokkal kitakaríttatják az épületet, a használható holmikból (tányérok, mosogatók, ágyak, stb.) börzét rendeznek, hogy a helyi segítő egyesületetek megkaphassák a jó állapotban lévő bútorokat. Emellett kiemelte, hogy Czecher Péter városi rendőrkapitány jelezte, az elkövetkező időszakban kiemelten vigyázzák az Alföld szállót.

12:00

Az aljegyző pontosított, Bogdánffy beszélhetett volna?

Az aljegyző beszél. Bogdánffy is megtehette volna?
Az aljegyző beszél. Bogdánffy is megtehette volna?

Az aljegyző újra visszatért Bogdánffy mai esetéhez, mondván vagy szót kellett volna kapnia a képviselőnek a vitában, vagy a testületnek kellett volna dönteni a vita lezárásáról.

Németh Béla szerint az SZMSZ módosításánál figyelembe kell majd venni, hogy amikor lezárul egy vita, ne nyomják utána a gombot, mert ez szerinte már a szórakozás kategória.

Bogdánffy visszautasítja a szándékosságot, és hangsúlyozza, korszerűtlen a technika, ami megnehezíti a munkát.

Módosították a közbeszerzési tervet, majd a marketing tervet is, ezzel elérkeztünk a bejelentésekhez.

11:54

Költségvetés módosítás – MSZP-s nemmel

Bodgánffy Csaba a sport kapcsán kért szót: a Gyopár Club Sportcentrumában a csarnok termében a parkettát nem tudják kijavítani, pedig balesetveszélyes, nem sportlakkal lett lelakkozva és csúsznak rajta a gyerekek. Arra kérte a testületet, hogy különítsenek el erre pénzt. Németh Béla arról érdeklődik, hogy ezt be lehet-e emelni a közmunkaprogramba.

Bagi László elmondja, nem igazán célszerű ezt a közmunkásokra bízni, mert közöttük nincs megfelelő végzettségű szakember, a drága anyaghoz nem tudnak szakszerűen nyúlni. Elhangzott, hogy kértek árajánlatot, mely 950 ezer forint. Ezt külső vállalkozóval kellene megcsináltatni. Az is elhangzott, hogy a kivitelező garanciális kötelezettségét is megvizsgálják, s talán nem kell a most egyhangúan megszavazott 1 millió forintot elkölteni.

Egyhangúan megszavaztak több módosít a költségvetésben:

1,5 millió forint a bölcsőde fejlesztésére

az idén 50 éves vívóegyesület jubileumi egyesületének 300 ezer forint

A megváltozott sarokszámokat ismertetik, majd a módosított költségvetést név szerint megszavazzák: a szocialista képviselők nemmel szavaztak, az SZDSZ, MDF és a Fidesz képviselők igennel.

A polgármester szerint példaértékű, hogy a módosító javaslatokat nem politikai alapon közelítették meg, megszavazták, ennek ellenére csalódás számára, hogy a szocialista képviselők nemmel szavaztak a végén.

11:40

Molnár tiszteli a minisztert, mert bevállalós

Az első félév végrehajtásából Dancsó József egyetlen dolgot emelt ki: a szociális területe 76,61%-os teljesítést mutat félévkor. Ez a szám is mutatja, hogy a szociális háló megrendül, ha nem történik valamilyen intézkedés.
„Szépen kérem önöket, állítsák meg a szocialista kormány költségvetését” – címezte mondandóját a szocialistáknak.

Molnár: a miniszter dícsérete...
Molnár: a miniszter dicsérete...

Molnár tiszteli Varga Zoltánt:
„Ő legalább eljön, kiáll azért, amit tesz és meghallgatja sirámainkat, ezért tisztelem.  De a másik országgyűlési képviselő nincs sehol év közben, majd előkerült mint a frissen született királyfi és elmondja, hogyan kellett volna. Varga Zoltán megjelent, Fetser miért nem? Hívják ide képviselőtársukat, nehogy az legyen, hogy meg se kérdeztük” – mondta az alpolgármester.

Bogdánffy erre úgy reagált, hogy a körbezárult, ismét politikai síkra terelik a témát, és a szocialista képviselőket támadják. Erre Molnár úgy válaszolt, hogy ez nem igaz, hiszen épp az imént dicsérte meg Varga Zoltánt.
„Jöjjenek ide, mi sem akadunk ki dolgokon, ez a helyszín ahol megbeszélhetjük a dolgokat. Be kell menni a ringbe, nem hátulról irányítgatni. Tudjuk, hogy miért nem jön, mert el szeretne indulni a választáson, három évig megadtuk neki a lehetőséget, hogy szerepeljen, hogy senki ne olvasson a fejére semmit, tovább nem fogjuk” – hangoztatta Molnár.

Végezetül a többség megszavazta a 2009-es költségvetés végrehajtását.

11:30

Pleskó Pál szerint ez az egész egy olyan elvetélt ötlet, mint maga a szocialista kormány.Ű
„Miért kellene az önkormányzatnak felvállalni a kormány rossz gazdasági politikájának ilyen jellegű következményeit?” – kérdezte.

Németh Béla bejelentette, hogy utolsó hozzászólóként még Kiss Attila elmondhatja véleményét, utána lezárja a vitát.

Kiss szerint előkészítetlen a törvény, nincs benne határidő, nincs mögé téve az a szabályrendszer, ami alapján elindulhatnak, ez még legalább 4 hónapos munka.
„Komolyan mondom, hogy ez egy megvalósíthatatlan ötlet” – emelte ki Kiss.

Németh Béla nem adja meg a szót Bogdánffynak, melyből vita kerekedik. Szavaznak.

Bogdánffy ügyrendi hozzászólásként az aljegyzőt kérdi, hogy szabályszerű volt-e az, hogy a polgármester nem adta meg neki a szót. Az aljegyző szerint ezt az ügyrendi bizottságnak kell kivizsgálnia.

Először Bogdánffy Csaba módosító javaslatáról szavaznak (végezzenek felmérést és utána térjenek vissza a témára). A többség elutasította, az eredeti javaslatot a jobboldali többség megszavazta.

11:20

Még mindig a lakáshitelesek körül folyik a vita,bár érdemi információ éppen csak csurran-cseppen. Kőkemény politikai szócsata zajlik.

Molnár Béla szerint 85, meg 65 milliárdos eredményeket könyvelhetnek el a bankok, miközben összeomlott a gazdaság és banánköztársaságot csináltak. A bajba jutottak azok, akiknek nem volt tartalékuk, mi lesz azokkal, akiknek fél év múlva fogy el.
„Ez egy üres kampánytörvény, amivel nem vagyunk hajlandók foglalkozni” – mondta.

Faludi szerint a jobboldali képviselőknek nincs szociális érzékenységük, ha most nem segítenek. Szerinte is van pénz, csak a haveroknak és a párttársaknak osztogatják azt a városházán, nem a rászorulóknak.

Ezt a Fideszesek azonnal visszautasították. Dancsó szerint az egész témát először a saját MSZP frakciójában kellene megbeszélni, utána jöjjenek elő vele. Kiemelte, hogy a kormány rossz úton jár az ilyen döntésekkel.

11:15

Zalai Mihály szerint az az ötlet, miszerint felhívással kell élni a lakosok felé, hogy aki nem tudja fizetni a törlesztőt, az jelentkezzen. Ő is egy tucat embert, vagy még többet ismer, akinek gondot okoz a fizetés. De a felhívás kapcsán százával jelentkeznek majd az emberek, az ilyen emberek kiszolgáltatottságát politikai célokra kihasználni rendkívül etikátlan dolog.
„Ha csak 50 ilyen ingatlant meg kell vásárolni, már az több százmillió forintot jelentene. Nincs rá lehetőségünk, ezt ön is tudja, csak hitegetnénk az embereket. De ön azért végrehajtotta a párt által önre bízott feladatot” – mondta Zalai.

Elavult technika az asztalon (klikk a képre)
Elavult technika az asztalon (klikk a képre)

Kiss Attila (SZDSZ) a lakásügyi bizottság vezetője szerint egy érdeklődő volt, aki úszómedencés és egyéb luxussal felszerelt ingatlanja miatt érdeklődött. Az önkormányzat, aminek költségvetése jövőre továbbromlik, nem vállalhat be ilyet. Ha segítünk így egynek, vagy ötnek, hogyan mondjuk azt a tizediknek vagy a huszadiknak, hogy neked nem jut? Valóban nincsenek objektív számok, mert nem volt idő felmérésre, épp ezért veszélyes ezt az előterjesztést elfogadni, mert nem tudjuk, hogy mennyien jelentkeznének. Nincs olyan önkormányzat, aki ezt vállalni tudná, a kormány legalább egy korrekt hitellehetőséget biztosított volna, de nem tette.

Bozsár Lajos visszautasítja Pleskó Pál előbbi latin mondásokkal teletűzdelt hozzászólását, mely mind a szocialistáknak és Bogdánffy Csabának szólt.  Bozsár szerint minősítés.
„Sokadjára kérem Pleskó urat, ne minősítsen senkit. A véleménnyel lehet vitatkozni, de minősítsük egymást!. Bogdánffy képviselő azt mondta, a bajba jutottakon kell segíteni, nem a luxus lakások tulajdonosain. Ha nem tudunk segíteni tudomásul vesszük, de az felháborító, hogy meg sem próbáljuk. Nincs valós adat, valóban nem tudnánk 100-150 családon segíteni, de valamennyin igen” – hangoztatta Bozsár.

10:59

Politikai vita a lakáshitelesekről

A nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítése kapcsán Bogdánffy Csaba (MSZP) felhabároítónak tartja, hogy amikor a kormányt folyamatosan az a vád éri, hogy szociálisan érzéketlen, akkor az önkormányzat hoz egy olyan határozatot, hogy nem segít a bajbajutottakon.
„Nem tudjuk, mennyi a bajba jutott család, kell egy ilyen felmérés a körzeti képviselőkkel közösen. Konkrét számok tükrében kell erről dönteni, nem fogadom el, hogy nincs rá pénz, arra van pénz, amire akarunk, hogy legyen. Igenis sokaknak gondot okoz a törlesztőrészlet, segíteni kell. Az ingatlaneladásból befolyt összeg is bekerülhet egy alapba, amivel segíthetünk. Nem tehetjük meg, hogy lesöpörjük ezt a problémát és nem támogatják ezt a kezdeményezést” – emelte ki a szocialista frakcióvezető.

Bogdánffy Csaba (klikk a képre)
Bogdánffy Csaba (klikk a képre)

Németh Béla szerint egyetlen település sem lép be egy magánszemély és egy pénzintézet között kötött szerződésbe a kormány tehetetlensége miatt. Az önkormányzatoknak a többi szociális területre sincs elég forrása. Az önkormányzattól elvárni nem lehet ezt a lépést.

Molnár Béla úgy véli, helyes gazdaságpolitika és a bankok helyes irányítása mellett nem lenne ilyen helyzet. A kormány hozott egy olyan törvényt, amit az önkormányzatokkal hajtatnának végre, de nem adnak mellé fedezetet.
„Miből gondolják, hogy aki a törlesztőrészletét most sem tudja fizetni, az fizeti majd a bérleti díjat az önkormányzatnak. Az önkormányzatokra terhelnek mindent álságos politikával, tudatosan úgy alakítják, hogy az önkormányzat legyen a mumus” – mondta kissé indulatosan az alpolgármester, majd gyorsan elnézést is kért az emelt hangért.

Dancsó: „Ha Bogdánffy képviselőtársam ezt komolyan gondolta, akkor le kellene mondania, mert olyan fokú tájékozatlanságról tanúskodik, ami nem szerencsés. Esetleg azért mondta ezeket, mert elért ide is a kormány negatív kampánya, mellyel tudatosan szembe akarják fordítani a lakókat a zömében jobboldali vezetéssel. Az önkormányzatokra akarják dobni a saját sarukat” – mondta Dancsó.

10:44

A Bursa Hungarica 2010 Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatát egyhangúan támogatták. Ezzel 100-110 fiatal előtt nyílik meg a lehetőség.

10:42

A szünet után folytatódik a munka. Kiderítettük, hogy a kórház fejlesztési pályázatát azért vették le napirendről, mert nem írták ki időben a központi pályázatot. És amíg ez nem történik meg, nem lehet érdemben dönteni.

10:22

Az évszázad szennyezése vagy sikeres program?

A 10. pontnál tartunk, ahol a gyopárosi állványzat kapcsán Faludi János szerint az évszázad legnagyobb környezetszennyezése történt a gyopárosi tónál, a modellnap kapcsán, mert a kishajók szennyezték a vizet, amit sok millió forintért rehabilitált a város. Emellett szerinte a szállodákban panaszkodtak, hogy nem tudnak pihenni. Kiemelte, hogy 3 millió forint egy állványzat felépítéséért és lebontásáért túl sok.

A tulajdonosi képviselő, Molnár Béla így reagált:
„Az alkohollal hajtott kishajók nem szennyezik a vizet, hisz az alkohol elpárolog”
Kiemelte még, hogy a tórekonstrukcióból fontos elemek maradtak ki, gyakorlatilag félig oldották meg az egészet, amit illene már befejezni. Szerinte környezetszennyezésről beszélni erős túlzás. Kiemelte, hogy két évvel ezelőtt tettek ígéretet, hogy támogatjuk ezt a rendezvényt, és a jövő évi bajnokságot. A visszajelzések pozitívak, a felek elégedettek voltak. Elmondása szerint az állványzat egyébként nem kerül elbontásra, napozóteraszként szeretnénk hasznosítani.

Dancsó azt emelte ki, hogy a szállodák és egyéb szállásadó helyek tele voltak a rendezvény miatt, fura lenne ha a szállásadók panaszkodnának, mikor ebbeől jövedelmük lett.
„Egyébként önök úgy végezték el a rekonstrukciót, hogy az értelmetlen volt, több 10 milliót kifizettek és most úgyanúgy kinőtt a nád, iszapos a tómeder, és továbbra sem lehet úszni – mondta Faludinak.
Elmondta még, hogy Gyopárosfürdő akkor lesz teljes, ha a tórehabilitáció is elkészül, nagyon sok pénz, talán 1 milliárdnál is több kellene előzetes kalkulációk alapján, de erre nincs pályázati forrás.

Ha figyelsz, elmondom... (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Feszült figyelem... (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Faludi válasza: 100%-os pályázati pénzből lett a tófelújítás megoldva, ám elismeri, hogy hiányzik a harmadik rész, mely a vízutánpótlást adja, de mindenre nem volt pénz. Hangoztatta, hogy nem a hoteltulajdonosok, hanem a vendégek panaszkodtak.

Molnár: „Panaszkodó vendég mindig van. A hulladéktelepk mellett azért hoznak létre tavakat, mert az abban lévő halak a legjobb visszajelzők. Pár éve az algásodás miatt jelentős halpusztulás volt, meg kellett csinálni a rehabilitációt. Az első lépéseket megtettük, de ezt a folyamatot be kell fejezni, csak így van értelme”.

Bozsár Lajos (MSZP): „Valóban nem lett befejezve a tórehabilitáció, de ha nem tettük volna meg, akkor gyakorlatilag most nem lenne tó. A megoldáson kell gondolkozni, nem visszafelé mutogatni”.

Igazán elmentek már az állványzat kifizetésének témakörétől. Végül a többség megszavazta, hogy az állvány 2,7 milliós költségét kifizetik a Fürdő Zrt-nek.

Emellett támogatták a Székács emléktábla felavatásának költségét is: 125 ezer forinttal.

10:10

Integrált Városfejlesztés – kis Alföld szállóval

Az IVF pályázat benyújtásához Faludi János hozzászólásában jelzi: ha az Alföld szálló sorsa eldőlt, akkor be kellene emelni ebbe a pályázatba, amíg most lehet rá pénzt szerezni.

Németh Béla gyanítja, hogy Faludi nem olvasta el az előterjesztést, ami többek között erről szól.

Bagi László városfejlesztési osztályvezető elmondta: a pályázati forrás bizonyos százalékát fel lehet használni a bontás utáni terület rendezésére, ami jó hír a városnak.

Csizmadia Gergely (Fidesz) az összeg kapcsán kérdezi, változik-e, hiszen az előterjesztésben szereplő összegben nem szerepel a lebontás költsége, mert erre nem lehet pályázati pénzt nyerni. A polgármester válasza szerint nem változik az összeg. A projekt összköltsége 950 millió, maximum 750 milliót lehet nyerni a pályázaton. Bagi hozzátette, egy nappal ezelőtti  információ, hogy a pénz egy részét lehet rekultivációra fordítani. Végül megszavazták az előterjesztést.

10:03

Aszfaltozás, geotermikus energia, múzeum – miniszter nélkül

Ahogy jelezte, Varga Zoltán miniszter 10 órakor elhagyta az üléstermet, így már nélküle megy tovább a munka.

A Derű utca aszfaltozása, az intézmények geotermikus hővel fűtésének pályázata és a múzeumi pályázat mind vita nélkül teljes egyetértésben ment át.

09:58

Okiratok, hókotrás és vízmű

Az első napirendi pontot, a kórház fejlesztését levették napirendről. Az indokot nem tudjuk, mert ismét nem értettük azt, a városházi hangosítás elavultsága miatt.

Faludi János
Faludi János (klikk a képre)

Az intézmények alapító okiratait egyhangúan módosították. A Városgazdálkodás plusz 6 millió forintos kérelmét a többség megszavazta. Itt csak másodjára sikerült a szavazás, mert nem volt egyértelmű, ki mit voksol. (A hangrendszer mellett ez a másik nagy hiányosság a városházán, hisz nincsen szavazógép, még mindig kézfeltartással szavaznak a képviselők).

A négyes pont a vízi közmű rendszerek karbantartásáról szól.  Faludi János (MSZP) kérdezi, hogy miért kell Orosházának részt vennie Gádoros, Csanádapáca kútjainak megújításában?

Bagi László osztályvezető elmondta: a kistérség kútjai kapcsán Orosháza 100%-ig érintett, mint tulajdonos. A rekonstrukciós munkákat erre az évre tervezik, a viziközművel kötött megállapodás alapján részt kell ebben vennünk.

Molnár Béla ehhez hozzátette, hogy osztatlan közös tulajdonról van szó, de meg van határozva a tulajdonrész, mindenkinek ennek arányában kell részt vennie a munkálatokban, mert az ivóvízbiztosítása önkormányzati feladat.

Végül 22 igen 1 nem szavazat született.

09:44

Zárt marad a fürdő ügye

Faludi János (MSZP) javasolja, hogy Gyopárosfürdő anyagát ne zárt ülésen tárgyalják. Felveti, hogy Pásztor Imre végkielégítésének összege kellene a büdzséből, okirathamisításról beszél.

Molnár szerint nem volt okirathamisítás, megvizsgálták, mindent megpróbáltak, hogy Pásztornak ne kelljen fizetni, ezért kerültek bíróságra. Az üzelti terv nem tartozik a széles nyilvánosságra, az 1%-os tulajdonos nem járult hozzá.

Faludi: ha a testület nem szavazza meg, hogy nyilvános legyen, akkor a szocialista frakció nem vesz részt a tárgyaláson.

Végül maradt zárt ülésen a fürdő gazdálkodása.

09:41

Dancsó József szerint megsértődni álságos dolog, a testület egy politikai testület ahol helye van, elsősorban itt van helye a politizálásnak. Az, hogy az ülés után a normális kapcsolatot megtartják a képviselők, esetleg egy sör mellett megvitatják a dolgokat, természetes. Ki segít a városnak és ki nem, az kiderül a ciklus végén, majd a választópolgárok eldöntik. Nem arra esküdtünk fel, hogy mikor segítünk és mikor nem, hanem arra, hogy minden körülmények között segítünk.
„A miniszter tevékenységének értékelése kapcsán, önök nyilatkoztak az önkormányzati szférából való kivonásról, a sport ellehetetlenítéséről, összességében 500 millió forinttal kevesebb jut csak a sporttámogatásra, ami pedig fontos lenne a jövő generációja számára. A miniszter tevékenysége független kell legyen, attól, hogy ez a testület hogyan értékeli azt, önnek esküjéhez hűen támogatnia kell ezt az önkormányzatot is, mint az összes többit. Szolgálnia kell a településeket, akkor leszünk elégedettek, ha ezt megteszi, de egyelőre nem ezt tapasztaljuk” – mondta az alpolgármester.

Pleskó Pál egy törvényre hivatkozva, mondja, bárki kezdeményezheti a testületi tagra vonatkozó összeférhetelenségének megállapítását a polgármestertől, ő most ezt kezdeményezi.

Varga Zoltán visszautasítja Dancsó vádjait, szerinte a katedrán sem mondott még ilyen beszédet diákjainak.
„Lehet közöttünk politikai vita, de ne oktasson ki, mintha általános iskolában lennénk” – mondta.

Németh Béla: „Ha arra van igény, hogy a képviselők egymással foglalkozzanak, akkor én nem állhatok ellen, ilyen a mai magyar közélet”.

40 perc után a polgármester a vitát lezárta, elvileg elkezdődhet a munka.

09:26

Pleskó Pál és Zalai Mihály
Pleskó Pál és Zalai Mihály

A miniszter kérte, hogy Pleskó Pál mondja meg pontosan, ha az ő személye összeférhetetlen. (Erre az aljegyző is reagált, hogy megvizsgálják az ügyet). Varga azt is nehezményezte, hogy a helyi jobboldal rendszeresen támadja őt nyilvánosan, de mikor az újságírók nincsenek jelen, azonnal kérik a segítségét.
„Valljon színt a jobboldal, mit is akar, mert ez igencsak álságos és képmutató dolog. Szeretnék segíteni a városnak, de így nehéz”.

Németh Béla polgármester arra kérte a képviselőket, hogy röviden beszéljenek, hiszen Varga Zoltánnak 10 órakor el kell mennie, így szeretné, ha az érdemi munkában is részt venne. Emellett bejelentette, hogy a miniszter meghívta őt a minisztériumba egyeztetésre egy városi fejlesztésről, amit elfogadott.

Molnár Béla: „Félre kell tenni a sértődési hajlamot, mert a politika erről is szól, hogy az ülésen egymást kritizáljuk. De utána lehet és kell is értelmes hangon beszélni és egyeztetni”.

09:16

Célkeresztben a miniszter

Pártfinanszírozás közpénzből címmel tart napirend előtti felszólalást Zalai Mihály (Fidesz). A
Szerinte munkával kellene cáfolni a tényeket, és nem csak adogatni a pénzt. Kimondottan örült neki, hogy sorozatos felszólításuk meghozta gyümölcsét és itt van a miniszter.
Kitért a Székács József Családsegítő Alapítványra is, hisz ők Vargától kapják a megyei tiszteletdíját. Zalai szerint furcsa, hogy az ország papjáról elnevezett alapítványt az MSZP tagjai és maga az MSZP helyi szervezete alapított és tagjai között sok szocialista politikus van most is. Szerinte meg kell vizsgálni a működésüket, hogy nem pártfinanszírozás zajlik-e?

Varga válaszolt: „Nem Zalai úr miatt jöttem ma le. Szerintem többet teszek a városért miniszterként, mint Zalai úr azzal, hogy itt ül az ülésen” – mondta. Emellett kitért arra, hogy mindenkinek joga van alapítványt létrehozni, legyen az magánszemély vagy párt. Felhozta a Gazdakört is, mely szerinte erősen Fidesz kötődésű. Kiemelte, hogy nem ez a lényeg, hisz a gyerekek, akiket támogat az alapítvány, nem pártkötődésűek.

"Közkívánatra" - kommentálta Varga Zoltán (balra) miniszter megérkezését
"Közkívánatra" - kommentálta Varga Zoltán (balra) miniszter saját megérkezését

Kiállt Varga mellett Bozsár Lajos (MSZP) is, aki elmondta: büszke arra, hogy 15 éve tagja a Székács alapítványnak. Emellett felszólította Zalait, hogy ha bármilyen törvénytelenségről tud, akkor tegyen feljelentést, ők állnak a vizsgálat elé.

Molnár Béla alpolgármester másként látja az ügyet: szerinte nem mindegy, hogy egy civil szervezet politikai hátterű vagy sem, hiszen az emberek másként adományoznak, ha tudják a hátteret. Másrészt szerinte a Magosz nyíltan kiállt korábban Fidesz politikája mellett.

Pleskó Pál (MDF) jogszabályokat olvasott fel, bár a hangrendszer elég régi, így nem értettük pontosan, mit is mondott. A lényeg nagyjából annyi, hogy Varga Zoltán nem is vehetne fel tiszteletdíjat.

Zalai jelezte: nincs olyan civil szervezet, mely mögött alapítóként a helyi Fidesz állna. Emellett kikérte magának Varga minősítéseit.

09:00

Egyelőre gyülekeznek a képviselők. Megérkezett Varga Zoltán önkormányzati miniszter is, aki nem mondott le helyi képviselői mandátumáról, ám egy ideje nem járt ülésre, ezért folyamatosan támadták. Most így kommentálta érkezését: „Közkívánatra”!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.