- hirdetés -

A város nevében! Mondta a polgármester, aki 155 milliót adott az Alföldért. De a tulajdonos szerint jogszerűtlen az árverés. Mi lesz most?

Szerda délben elárverezték a Hotel Alföld épületét. Az árverésen egy licitáló volt, Orosháza Város Önkormányzata képviseletében Németh Béla, akinek 155 millióért sikerült hozzájutni az egykor szebb napokat látott hotel tulajdonjogához.

Meddig áll még a belvárosban a betonszálló? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Meddig áll még a belvárosban a betonszálló?
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kikiáltási ár 310 millió forint volt, de egy árverésen nem csak felfelé, lefelé is lehetett licitálni, és mivel nem lakásról van szó, a kikiáltási ár 50 százalékáig. Ezzel a lehetőséggel élve Németh Béla polgármester – akit július 27-én zárt ülés keretében többségi támogatással hatalmazott fel a képviselő testület a részvételre, és a képviseleti jogosultságra- azonnal ezt a 155 millió forintot ajánlotta meg. Mivel más licitáló nem volt, aki a 31 milliós árverési előleget, – az ingatlan becsértékének 10 %-át legkésőbb az árverési ajánlatának megtétele előtt a végrehajtónál letétbe helyezte volna,- így a város szerezte meg az épületet. Licitáló nem, érdeklődő, -aki egyben a végrehajtást kérő román házaspár- azonban volt. Ők azt nyilatkozták, ha most nem kelt volna el az Alföld, akkor legközelebb ők vették volna meg, és továbbra is szállodaként üzemeltették volna.

A hotel egyébként 42 szobából áll, hozzátartozó fürdőszobákkal, van benne étterem, bár, presszó, söröző, mosoda, irodák, tárgyaló, hűtőkamrák, az árverési hirdetmény szerint belül jó állapotú, kívülről leromlott. Az összes közmű évek óta kikötve. Az eddigi tulajdonosa 1993-94-ben, magánemberként vásárolta meg a teljes épületet 40 millió forintért. Az új tulajdonos folytatta az üzemeltetést, működött az étterem, a szálloda, minden. Pár évvel később azonban szépen lassan hanyatlani kezdett, az épületen csak minimális felújítások történtek, így annak műszaki állapota rohamosan romlott. Az ezredforduló környékén már pangott a forgalom, majd 2001 májusában végleg bezárt. Azóta üresen áll, hajléktalanok lakják csupán. A város sem szállodaként kívánja továbbműködtetni, más terveik vannak.

Mit tervez a város?

Ezt a kérdést tettük fel Németh Béla polgármesternek, aki így válaszolt:
– Orosházának nincs főtere, egyelőre az az elképzelés, hogy elbontjuk az épületet, és abban a térségben Orosháza főterét alakítjuk ki. Hamarosan megnyílik a főterek kialakítására vonatkozó pályázati lehetőség, merjük remélni, hogy pályázatunk sikeres lesz.

– Honnan teremtette elő az Önkormányzat a megvásárláshoz szükséges összeget.

– A város megkapja az Inviteltől a peren kívül megegyezett 370 millió forintot, és ebből az összegből fedezzük az Alföld megszerzését. Ez a forrás, ha a volt tulajdonos nem él végrehajtási kifogással augusztus 19-éig.

– Lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni a bontási költség, illetve a főtér kialakítása?

– Most még csak becslések vannak, de megpróbálunk minden lehetséges forrást megpályázni, és a költségeket abból fedezni.

Talán végre pont kerül a hányatott sorsú épület életének végére, mert ha az árverés alá vont ingatlan tulajdonosa, illetve valamely más érdekelt, 15 napon belül nem él a végrehajtási kifogás intézményével, akkor végképp a város tulajdonába kerül a 33 éves épület nagy része, ugyanis egy közel 100 négyzetméteres helyiség, melyben ma is működő üzlet van, más tulajdonát képezi. Ezt még az Önkormányzatnak meg kell vásárolni ahhoz, hogy az épület lebontásra kerülhessen.

A tulajdonos fellebbez

Elértük Blaboli Tibort és jogi képviselőjét, akik elmondták: várják a hivatalos értesítést, a pontos elszámolással együtt. Vitatják az árverés érvényességét, mert érvényben lévő perek alapján jelenleg vitás kérdés egyes végrehajtást kérők személye és a követelések mértéke. Elmondták, hogy Magyarországon és Romániában is elszámolási pereik vannak, erre figyelemmel várhatóan kifogással élnek az árveréssel szemben, melyet így szerintük meg sem lehetett volna tartani. Így hosszú pereskedés várható még, mely esetlegesen az árverés érvényességét is érintheti. Azonban kihangsúlyozták : nem a várossal, hanem egyes végrehajtást kérőkkel szemben van vita.

Lefordítva ez annyit tesz, hogy a jelenlegi állás szerint egyhamar nem lesz a szálló a város tulajdona.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.