- hirdetés -

Egész napos ingyen iskolát akar az MDF, ennek érdekében az egész szociális rendszert átalakítanák.
Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján fejtette ki a párt elképzeléseit az egész napos ingyen iskoláról.

Pusztai: Esélyegyenlőséget! (Fotó: Melega Krisztián)
Pusztai: Esélyegyenlőséget!
(Fotó: Melega Krisztián)
Eszerint a diákok reggeltől fél ötig lennének az iskolában, ingyen étkeznének, ingyen lenne a tankönyv, a fejlesztőfoglalkozások. A leckét elkészítenék az iskolában, a tankönyveket nem vinnék haza.
– Európa több országában, például Svájcban már működik ez a rendszer és jól. A hátrányos helyzetű gyerekek tanulási körülményei, szocializációja javulhat. Tehát a rendszer elősegíti az esélyegyenlőséget. Mindemellett több tanárra lenne szükség – nyilatkozta az OrosCafé-nak Pusztai Erzsébet.
Mindehhez azonban több pénzre lenne szükség, amit az MDF a szociális rendszer átalakításával oldana meg.
– A közoktatásban résztvevő, iskoláskorú gyerek után nem járna családi pótlék. Az összeg nagy részét iskolai normatívává alakítanánk át, ami így jelentősen, mintegy 50 százalékkal emelkedne. Ebből a többletforrásból már működtethető az egész napos iskola. A családi pótlék tehát jelenlegi formájában megszűnne, azonban a rászoruló családok kiegészítő támogatást kapnának – sorolta a politikus.

Az MDF tervei szerint alanyi jogon járna az egész napos iskola 14 éves korig. 14 év felett pedig újra jár a családi pótlék, de csak akkor, tanul a gyermek.

– Azt szeretnénk, ha minden gyerek egyformán jutna hozzá egy jobb, színvonalasabb közoktatáshoz. Esélyegyenlőség lenne a közoktatásban és átláthatóbb helyzet a szociális ellátásban – hangsúlyozta Pusztai.
Az OrosCafe.hu azon kérdésre, hogy kikérték-e a családok érdek-képviseleti szervezetei véleményét, a politikus elmondta, egyelőre nem, de oktatási szakemberek, szakmai műhelyek pozitív visszajelzéseket adtak.
Pleskó Pál, az MDF helyi politikusa elmondta, Orosháza 2010-ben mintegy 800 millió forintot fordít az iskola fenntartására. Ez jóval kevesebb lenne, ha bevezetnék az egész napos rendszert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.