- hirdetés -

Nógrádi György, az ország egyik legismertebb biztonságpolitikai szakértője tartott előadást Orosházán. Beszélt többek között a világ aktuális külpolitikai eseményeiről és azok hatásairól is.

Nagy érdeklődés övezte a biztonságpolitikai szakértő előadását. Mint hangsúlyozta, nem először jár Orosházán, most is Gyopárosfürdőn foglalt szállást, szívesen tér mindig vissza. Dávid Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy Nógrádi György elfogadta meghívását, mert sokakat foglalkoztatnak a körülöttünk zajló események, és a biztonságpolitikai szakértő a legalkalmasabb személy a felmerülő kérdések megválaszolására.

Dávid Zoltán polgármester köszöntötte Nógrádi Györgyöt (fotó: Nagy Kristóf)

Nógrádi György aktuálpolitikai kérdésünkre elmondta, nagyon mozgalmas éveket élünk. Svédország a világ egyik leggazdagabb országa, nagyon komoly katonai múlttal rendelkezik. A svédek NATO-csatlakozása mind Magyarország, mind a NATO kölcsönös érdeke. Az idei esztendő a választások éve, elképzelhető, hogy év végére átrajzolódik a világ politikai térképe. A szakértő úgy véli, az európai parlamenti választások jelentősen meghatározhatják Európa politikai mozgásterét, de az önkormányzati választások még nagyobb jelentőséggel bírnak hazánk jövőbeli haladási irányát nézve.

Nagy érdeklődés övezte az estét (fotó: Nagy Kristóf)

A közelmúltban Orosháza belvárosában kapcsoltak le egy embercsempészt. A migrációs politikával kapcsolatban elmondta, egyre több európai ország megoldást akar. A britek megállapodtak, hogy Ruandába deportálják a migránsokat. Az olaszok megállapodtak abban, hogy Albániába küldik őket és ott döntenek a sorsukról. Európa igyekszik megoldást keresni, de rendkívül megkésve teszi mindezt, hiszen 2015-ben már annyi illegális bevándorló özönlött be, hogy ma sem lehet tudni pontosan, melyik országban mennyien tartózkodnak. Ezt visszacsinálni szinte lehetetlen.

A külpolitika alakulását nagyban meghatározhatja az amerikai választás. Nógrádi György azt is elmondta, Donald Trump elnöksége alatt a magyar-amerikai kapcsolatok kiválóak voltak, győzelme esetén újra azok lesznek. Joe Biden hiába öreg és szenilis, az amerikai igazságügy mindent megtesz Donald Trump eltávolítása érdekében.

A közönség soraiban ülők számos kérdést tettek fel a biztonságpolitikai szakértőnek, aki azonnal, évszámokkal, nevekkel, idézetekkel kiegészítve adott válaszokat. Egy igazán színvonalas és informatív előadást rendeztek meg a Petőfi Művelődési Központban.

(fotó: Nagy Kristóf)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.