- hirdetés -

Négy napirendi pontot tárgyaltak soron kívül a képviselők október 12-én. Szó volt többek között pályázatokról, sportszervezetek támogatásáról és a Táncsics gimnáziumban tervezett szabadtéri kondiparkról.

Az október 12-én 14 órakor kezdődő ülésen egyedül Németh Béla (Fidesz) nem vett részt. Dávid Zoltán polgármester az ülés kezdetén elmondta, hogy a képviselő igazoltan van távol.

Fotó: Horváth Bence

Összesen négy napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, az első a „Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn című előterjesztés volt. Ebben szó volt arról, hogy a mozi, illetve bowlingpályát tartalmazó projekt során milyen munkálatokat, milyen értékben végezték el. Összesen (áfával együtt) 108 millió forint maradt az elnyert több mint háromszázmillió forintból. Az elszámolásokat igazságügyi szakértővel ellenőriztetik.

Sebők Éva (Közösen Orosháza Városáért) arról érdeklődött, hogy kivitelezhető-e a beruházás maradék része a fennmaradó összegből. Az ellenzéki politikus elmondta, hogy ő maga is megtekintette a helyszínt, és úgy ítélte meg, hogy nem lehet befejezni a projektet ennyi pénzből. Hozzátette, kereste a műszaki ellenőrt is, de nem érte el és a sürgősség ellenére sem hívta vissza.

Fotó: Horváth Bence

Fetser János (MSZP) arról beszélt, hogy már több alkalommal tárgyaltak erről a beruházásról testületi ülésen. Elmondta, hogy a környékbeli városok fejlődnek, míg Orosháza nem halad a beruházásaival. Örült annak, hogy igazságügyi szakértőt alkalmaznak. Javasolta, hogy halasszák el a döntést, amíg az igazságügyi szakértő nem végzi el az elszámolás ellenőrzését.

Fotó: Horváth Bence

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a beruházás befejezhető az említett 108 millió forintból. Sebők Éva és Fetser János felszólalását is politikai hatáskeltésnek nevezte. Rámutatott, hogy nem rendelkeznek a szükséges műszaki végzettséggel, mégis szembemennek a szakértők által megfogalmazott állításokkal. Felhívta rá a figyelmet, hogy a szakértő büntetőjogi felelőssége tudatában írja le az adatokat.

Fotó: Horváth Bence

Fetser János (MSZP) ezzel egyetértett és mondta, hogy „az ügy folytatódni fog”.

Molnár Béla alpolgármester reagálva Fetser János kijelentésére elmondta, hogy felkészültek a folytatásra és tudják, hogy akadályozni fogják a munkát. Felhívta a figyelmet, hogy az idő teltével egyre drágább lesznek a beruházások.

Végül 8 igen 6 nemmel elfogadta a testület a napirendet.

Fotó: Horváth Bence

Kérdés és vita nélkül fogadták el a „Felhatalmazás közbeszerzési feladat ellátására vonatkozó szerződéskötésre” című előterjesztést. A képviselők 8 igen 3 nem és 3 tartózkodással szavaztak.

Tárgyaltak az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium területén megvalósuló kondicionáló parkról is, amelyet három és fél millió forinttal támogat az orosházi önkormányzat. Végül 9 igennel és 5 tartózkodással elfogadta a testület a napirendet.

Fotó: Horváth Bence

A negyedik napirend a sportszervezetek 2020-as támogatásáról szólt. A tetület még május 12-én döntött az előirányzatok csökkentéséről. Megtörtént az önként vállalt feladatok csökkentése is, ezáltal a sporttámogatás összege 25.000 000 Ft összegre módosult. Az egyesületek jelezték, hogy a működésük veszélybe került, ezért 30 000 000 forintra emelték a támogatás mértékét. Az előterjesztést 8 igen 1 nem 5 tartózkodás mellett fogadták el.

A kérdéseknél Fetser János elmondta, hogy sportcsarnok építésére és kézilabda-utánpótlás fejlesztésre nyert 460 millió forintot a Békési Férfi Kézilabda Club. Érdeklődött, hogy ebben a pályázatban Orosháza miért nem vett részt és ha a klubok kértek segítséget, miért nem támogatták.
Turisztikai témakörben is kérdezett. Elmondta, hogy Szarvas szeptember 28-án 730 millió forintot, Gyula 1 milliárd 170 millió forintot nyert a turizmus fejlesztésre. Hozzátette, 1 milliárd 50 millió forintot kiosztottak Mezőhegyesnek és Dévaványának környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésre. Rákérdezett, hogy Orosháza ebben a pályázatban miért nem vett részt, illetve ha indult, akkor miért nem nyert.

Dávid Zoltán polgármester írásban válaszol a feltett kérdésekre.

Kiemelt kép: archív/Rosta Tibor

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.