- hirdetés -

Nicsak, ki beszél! című közleményében az MSZP bírálja Pokornit és Dancsót.
Múlt pénteken Orosházán járt Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, aki sajtótájékoztatón számolt be orosházi tapasztalatairól és az országos oktatás helyzetéről. Erre reagált sajtóközleményben az MSZP orosházi szervezetének elnöksége.
„Dancsó József iskolai kampánnyal feledtetné alpolgármesteri ámokfutását
A híradások szerint Orosházán járt Pokorni Zoltán, a Fidesz vezető oktatáspolitikusa, aki nem mellesleg a Fidesz alelnöke is, az Orbán-kormány volt minisztere. A Fidesz helyi képviselőjelöltjével, Orosháza alpolgármesterével, Dancsó Józseffel együtt végigkampányolták Orosháza oktatási intézményeit, és ezzel felrúgták azt a legelemibb szabályt is, mely szerint a politikát nem szabad bevinni az iskolák falai közé!
Valószínűleg csak a véletlen műve, hogy a két fideszes politikus Orosházán azokat az intézményeket tisztelte meg a figyelmével, ahol a tanulók jelentős része már rendelkezik választójoggal, vagy a közeljövőben rendelkezni fog. A híradások szerint óvoda vagy bölcsőde nem érdekelte őket, csak a közép- és felsőfokú intézmények.
A látogatást követő sajtótájékoztató hab volt a tortán. Az a Pokorni Zoltán bírálta a baloldali kormányok oktatáspolitikáját, aki tárcavezetőként annak idején nem tudott maradandót alkotni az általa irányított minisztériumban. Oldalakon keresztül lehetne sorolni a 2002–2009. közötti eredményeket.
A sajtóközleményben két adatot emeltek ki. Ennek lényege, hogy 2008-ban az oktatásban foglalkoztatottak átlagos havi keresete több mint kétszerese volt a 2001. évinek, és hogy 2001–2008. között több mint 70 százalékkal emelkedett a felsőoktatás költségvetési támogatása. A 2007 végén megkötött hároméves finanszírozási megállapodás 2010-ig kiszámíthatóvá teszi az intézmények támogatását – írja az MSZP.
Az elmúlt években az oktatási intézmények jelentős része megújult, és ez a folyamat jelenleg is folyik: Orosházán például éppen most kezdődött el az Eötvös iskola felújítása. (Örülünk, hogy Pokorni úr is – a híradások szerint – elismerését fejezte ki a Táncsics gimnáziumot látva, még szebb lett volna, ha Dancsó úr sietve hozzá tette volna, hogy bizony ehhez sem volt neki sok köze.) Jelentős mértékű taneszközfejlesztést hajtottak végre az iskolák, milliós nagyságrendű pénzeszközt fordíthattak és fordítanak az oktatás módszertani modernizálásra. Ezek mind olyan intézkedések, amelyekhez hasonlóra régen nem volt példa a hazai oktatásban.
De ha ez a kampányolás nem lett volna elég, Pokorni úr látogatásának volt még egy tartalmi eleme: Dancsó József, aki az elmúlt három év minősíthetetlen alpolgármesteri munkája után most görcsösen fel kívánt valamit mutatni Orosházán.
Az a Dancsó József, aki városvezetőként gazdasági okokra hivatkozva kiötlötte, majd a Fidesz- és az MDF-frakció tagjaival végrehajtotta az általános iskolák értelmetlen összevonását, ennek következményeként pedagógusokat bocsátottak el.
Az a Dancsó József, aki közreműködött az Eötvös iskola gimnáziumi tagozatának megszüntetésében, sok-sok tanuló elüldözésében, csak azért, mert a kiszemelt elvbarát összevont iskolai intézményvezetőnek nem volt meg a szükséges végzettsége, hogy főigazgatóként gimnáziumi képzést is felügyelhessen.
Az a Dancsó József, akinek jelentős felelőssége van a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény elherdálásában, aki parancsszóra végrehajtotta ennek a 130 éves oktatási intézménynek a törvénytelen átadását a megyei fideszes önkormányzatnak.
Pokorni és Dancsó urak! Jó, hogy ráébredtek arra, hogy az oktatás „stratégiai ágazat”, csak az a sajnálatos, hogy mindez a kampányidőszakban jutott az eszükbe, felelős politikusként vajmi keveset tettek ennek érdekében! Sőt, Orosházán Dancsó József kifejezetten ártott az oktatásnak. Most kampányolással kívánta ezt feledtetni, és bevitte az iskolákba a politikát.
Orosháza, 2010. január 26.
MSZP Orosházi Szervezete elnöksége”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.