A zsiráfok nyelve – Mi is az az erőszakmentes kommunikáció és hogyan lehet megtanulni?

A négy alkalmas tréning célja a minőségi kapcsolatok kialakítása és fenntartása.

Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) nem csupán egy módja az emberek közti szóbeli érintkezésnek, nem csak pszichológiai, technikai eszközök repertoárja, hanem több annál; egy ön- és kapcsolatfejlesztő kommunikációs szemléletmód, egy mélyen humánus életstílus. Az EMK-s gondolkodásmód lényege, hogy a legtöbbünk által gyakran használt, úgynevezett sakál nyelv helyett képesek legyünk zsiráf nyelven gondolkodni és beszélni. E két “nyelvtípus” a módszer megalkotójának, Marshall B. Rosenberg amerikai pszichológusnak a metaforái az emberek erőszakos és az erőszakmentes működési módjaira.

A sakál, ha gyengébb állattal találkozik, bátran támad, ha erősebbel, nyüszítve visszavonul. Ebben a működésmódban az emberek is az aktuális helyzetet “vagy győzők, vagy vesztek” kettősségében fogják fel. Ilyenkor két kimenetel lehetséges, vagy én nyerek, és akkor a másik rosszul érzi magát, vagy a másik kerekedik fölém, és bennem keletkeznek negatív érzések. Egyik sem túl kecsegtető a kapcsolat és az érzelmi jólétünk szempontjából. A zsiráf viszont, noha nagyon erős állat, mégsem él vissza ezzel. Aki a zsiráf nyelvet használja, az, az együttérzése segítségével megértheti mások és saját maga mélyebb, ki nem mondott érzéseit és szükségleteit, amelyek a viselkedését motiválják, valamint képes úgy kommunikálni, hogy a kapcsolat kárt ne szenvedjen. Így senki sem veszít, vagyis mindenki nyer. Összességében elmondható, hogy az EMK a kapcsolatok javításának és az empátia fejlesztésének olyan kiváló gyakorlati eszköze, amely használata az ember személyiségét, önbizalmát, önismeretét is javítja. E tanfolyam mindazoknak ajánlható, akik e területeken fejlődést szeretnének elérni az életükben –tájékoztatott Dobóvári Béla klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, a tanfolyam vezetője. A végső cél az, hogy a résztvevők képesek legyenek olyan minőségi kapcsolatok kialakítására és fenntartására, amelyben a felek kölcsönösen jól érzik magukat.

A 4 alkalmas, ingyenes tréning 2017. október 30-án kezdődik a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál (5900 Orosháza, Hajnal u. 1.), alkalmak 16.30-tól 18.30-ig tartanak. A jelentkezőket jelentkezési sorrendben regisztrálják.

Jelentkezés és tájékoztatás: Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata (5900 Orosháza, Hajnal u. 1.), tel.: (68) 412-317, e-mail: egyesitettoh@gmail.com. Határidő: 2017. október 26.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás