- hirdetés -

Kedd délután koporsó feküdt a Művészetek Háza előtt. A Fidelitas kvázi gyászszertartást tartott a művészet oktatása felett – hegedűszóval, virággal.

Ágh Péter a Fidelitas országos elnöke, Addoun Amar helyi elnök, valamint a Fidelitas orosházi tagjai a művészeti oktatást sem kímélő megszorító intézkedésekre kívánta felhívni a figyelmet.

091027_koporso_hegedu_fidelitas02
Addoun Amar és Ágh Péter hallgatja a hegedűszót

– A művészeti oktatás normatívája az utóbbi években folyamatosan apadt. Nem véletlen, hogy 100 ezerrel csökkent a tanulók létszáma az alapfokú művészetoktatásban. Ezek után ismét radikális megvonással kell számolni. Míg 2002-ben 69 ezer forint jutott egy főre, addig 2010-ben mindössze 32 ezer lesz. Ez több, mint 50 százalékos elvonás – mondta Ágh Péter.

– Ennek következtében a térítési díjak drámaian emelkednek, intézmények zárhatják be kapuikat, gyermekek eshetnek el attól a lehetőségtől, hogy például hegedülni tanuljanak, emellett pedagógusok maradhatnak állás nélkül.

Addoun Amar a kistérségre vetítve fogalmazta meg, a Bajnai-kabinet döntése a művészeti oktatás végét jelentheti.

– A kormány 30 százalékkal csökkenti a normatíva-támogatást. Ezzel, valamint bizonyos támogatások megszüntetésével (például informatikai támogatás) ellehetetlenítik a művészeti oktatást. A szülőre már így is jelentős terhet rak gyermeke művészeti nevelése. Most újabb több ezer forintos hozzájárulást kellene fizetniük. Ez már a középosztály számára is igen megterhelő. Félő, hogy a díjak emelkedésével további diákok szorulnak ki a művészeti oktatásból, s ezzel sérül a tanuláshoz való joguk.

A Fidelitas arra is felhívta a figyelmet, hogy 2007-ben minősítették az iskolákat. 90 százalékuk megkapta a minősítést, s ezzel az 5 év garanciát, mely szerint állami támogatásuk mértéke nem változik. Nem így lett, már 2009-ben is kevesebből gazdálkodnak.

Koporsóba zárt művészetoktatás (Fotók: Melega Krisztián)
Koporsóba zárt művészetoktatás (Fotók: Melega Krisztián)

A Fidesz módosító indítványt ad be a témával kapcsolatban, melyet november 3-án tárgyal a Parlament.

Orosházán és a kistérségben jelenleg közel 800 gyermek tanul művészeti iskolában. A kevesebb állami forrás következtében jövőre az orosházi művészeti iskola összlétszáma akár negyedével is csökkenhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.