- hirdetés -

Egy több mint 30 évvel ezelőtt megálmodott projektet elevenített fel a tótkomlósi önkormányzat. Zsura Zoltán, a település polgármestere elmondta, az Orosházi Járási Hivatal támogatásával egy KRESZ pályát alakítottak ki a gyerekeknek a zöld környezetben, ahol az óvodások és iskolások a gyakorlatban is megtanulhatják a KRESZ szabályait. Mindennek a célja, hogy amit most megtanulnak kicsiben, azt a valós helyzetben alkalmazni tudják, így elkerüljék a baleseteket.

Még 1993-ban készültek el annak a KRESZ pályának az első tervei és útszakaszai, amit a jelenlegi önkormányzat úgy gondolt, idén megvalósít. A Tótkomlóson kialakított pályán a nagycsoportos óvodások, általános iskolások gyakorolhatják és tanulhatják meg a KRESZ szabályait, így nem csak elméletben hallanak ezekről, de meg is tapasztalhatják.

– Tótkomlóson szerencsére sokan kerékpároznak, köztük sok gyermek is. A pályával az egyik főszempont az volt, hogy ne történjen baleset, amely a gyerekeket veszélyeztetné. A helyi intézmények válasza pozitív volt, elmondták, szívesen vállalják, hogy többször eljönnek ide a fiatalokkal és megismertetik velük az alapvető szabályokat, hogy később az igazi úttesten is biztonságosabban közlekedjenek majd – mondta Zsura Zoltán, polgármester.

A megnyitón a városvezető után Kis Rozália rendőr százados mondott beszédet, mielőtt a gyerekek segítségével hivatalosan is átadták a tótkomlósi KRESZ pályát.

– Az első tapasztalatok már hétfőn és kedden meg voltak. A Ligeti utcai nagycsoportos óvodásokkal voltunk kint, és az pedagógusokkal együtt mondtuk el a gyerekeknek a szabályokat. Először gyalogosan jártuk be a pályát, itt az alapokat már elmondtuk nekik, mielőtt kerékpárra ülhettek volna. Ők ugye szeptembertől már iskolába mennek, így fontos, hogy tudják a legfontosabb szabályokat – árulta el Kis Rozália. – A pálya használatával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a gyerekeket ne egyedül engedjük fel, hiszen meg kell tanulniuk szabályosan közlekedni. Nem szabad túl játékosra venni a tanítást, de túl komolyan sem, erre pedig tökéletes ez a kis KRESZ pálya. A gyerekeken látszik, hogy most inkább bulinak fogják fel, azonban éles helyzetben egy STOP táblát figyelmen kívül hagyni már nem olyan buli – tette hozzá.

A rendőr százados másoknak is azt ajánlja, hogy először gyalogosan járják körbe a pályát, hogy a gyerekek megismerkedjenek vele, hiszen ha az alapok nincsenek meg, az balesetveszélyt rejt magában. Ez a KRESZ pálya éppen ezért tökéletes, Kis Rozália szerint pedig minden településen, ahol iskola és óvoda van hasznos lenne. – Ezt az aszfaltot bizony megéri koptatni – hangsúlyozta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.