- hirdetés -

A szeptember végi ülés után ismét egyeztet a képviselő-testület. Szemezgessen a témákból.

Október 9-én pénteken délelőtt 9 órától a városháza I. emeleti nagytanácskozó termében tartja soron következő ülését az orosházi képviselő-testület. Az OrosCafé.hu élőben közvetíti majd az eseményeket. De lássuk, mik lesznek a témák:

A kórházi fekvőbeteg-szakellátás fejlesztésére vonatkozó pályázat benyújtása újra napirendre kerül. Ezt ugyanis az előző, szeptember 25-i testületi ülésen a központi pályázat csúszása miatt nem tárgyaltak.

Háziorvosi körzetek betöltése is szerepel a napirendek között. A 7-es számú tartósan betöltetlen körzetre dr. Papdi Norbert belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos jelentkezett. Míg a 9-es körzetre dr. Nagy Márta Katalin belgyógyász szakorvos. Mindketten december elsejétől kezdenék háziorvosi tevékenységüket.

Ellátásra jogosultak

Bővítenék az Előd utcai tagóvodát – három, üresen álló helyiségben óvodai célú hasznosításával kívánják megoldani a gyermekek mozgásfejlesztő foglalkoztatását és a jelenleg hiányzó nevelői szoba pótlását. Ehhez azonban az orosházi önkormányzatnak a megyei önkormányzattal megállapodást kell kötnie. Ugyanis az Előd utca 15. szám alatti épületegyüttes három helyisége a megyei önkormányzat használatában van. Csakhogy az eredeti funkció megszűnt, így a megye a határidő letelte előtt adná vissza az ingatlant a városnak.

A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület a szenvedélybetegek segítésével foglalkozó Kontakt Pont (Orosháza, Október 6. utca 33-35) működéséről tájékoztatja a testületet.

A Közfoglalkoztatási Terv módosítása kapcsán a fontosabb változásokról tájékozódik a testület. Ilyen változás például, hogy a közfeladatok ellátása terén szélesedett a közfoglalkoztatás, új közfoglalkoztatási helyként megjelent a művelődési központ, a diákélelmezési intézmény és a MI-ÉRTÜNK egyesület. Bővült a foglalkoztatottak köre is például szociális gondozó munkakörben (6 fő) vagy az építőiparban (9 fő). Változott az ellátására jogosult aktív korúak száma is: márciusban 592, szeptemberben 655 fő volt a jogosultak száma.

Hitelből adnának hitelt

Az Avar és a Bartók Béla utca sarkán lévő telek ingatlant értékesítésre jelölték, és terítéken lesz a Minőségirányítási Program módosítása a napköziotthonos óvodában.

Egyeztetnek a Panel Plusz Pályázatról és a Hitelprogramról is. Az elmúlt években az önkormányzat kamatmentes hitel formájában támogatta a panelprogramban résztvevőket. A 2009. évi költségvetésben is forrást különítettek el a felújítási program támogatására: mégpedig 100 millió forintot. Az önkormányzati támogatást (ami a felújítás költségeinek 1/3-át jelenti) azonban az önkormányzat csupán Panel Plusz Hitelprogram keretében biztosított kedvezményes hitelből tudja biztosítani a pályázóknak. Ezért a testület pénteken kedvezményes kamatozású, hosszú (de maximum 15 éves) lejáratú, legfeljebb 100 millió forint összegű hitel felvételéről is dönt.

A Békés Megyei Vízművek Zrt. Igazgatósága október 15-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek témája a társaság alaptőkéjének emelése. A vezetőség szerint 2 milliárd forint tőkeemelés kell ahhoz, hogy érdemi fejlesztési alap álljon rendelkezésre többek közt az ivóvízminőség-javító programra. A részvények 6,8%-a az orosházi önkormányzaté. A város részesedése akkor nem csökken, ha a tulajdonosi arányban jegyeztet részvényt. Csakhogy ez 140 millió forintba kerülne, amire most nincs keret. Ezért a város az előterjesztés szerint nem él részvényjegyzési jogával.

Zárt ülés keretében a bérlakásokra szociális rászorultság alapján benyújtott pályázatokat bírálják el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.