- hirdetés -

Szigorodnak az előírások a panellakások felújításánál, de újabb 1200 lakás számára nyílt meg a lehetőség, hogy részt vegyen a panelprogramban.

A változó pályázati feltételekről egyeztettek a közös képviselők az önkormányzat illetékes munkatársaival szerda délután a városházán. Az egyeztetésen kiderült, hogy a panelfelújítás, egy nagyobb pályázati projekt részeként, mostantól nem az önkormányzati, hanem a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozik. A zöld beruházási rendszer, klímabarát otthon program célja az energiafelhasználás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése.

A korábbi 1/3-os finanszírozási rendszer megmaradt, ám szigorodtak a szakhatósági előírások, vélhetően a három ember életét követelő tragikus miskolci paneltűz miatt.

Mindenki pályázhat

A régi rendszerben városunk 5000 panellakásából csupán az ipari technológiával készült 3800 lakás pályázhatott. Mostantól azonban a nem ipari technológiájú, de jogilag tömblakásnak minősülő 1200 panel is pályázhat.

A szélső tízemeletesek is új külsőre várnak
(Fotó: Melega Krisztián)

Eddig 392 lakást renováltak Orosházán a pályázatnak köszönhetően. 354 esetében pedig folyamatban van a pályázat – egyes esetekben már a támogatói nyilatkozat is megvan.

A 746 lakás felújítását az orosházi önkormányzat lakásonként 344 ezer forinttal támogatta. A további pályázók támogatására az idei költségvetésben 100 millió forintot különített el a testület. Ha a támogatási szándékát fönntartja a város, módosítani kell az idevonatkozó helyi rendeletet.

A Lakásszövetkezet beadott négy pályázatából a Bercsényi utcai nyert. A 20 lakás felújítása csaknem 10 millió forint állami támogatással valósulhat meg. A kifizetés legkésőbbi időpontját 2012-ben határozta meg a minisztérium. Ez gondot okozhat a a kivitelezővel kötendő szerződésnél, és a kifizetéseknél. A másik három, 150 lakást érintő pályázatnak tovább kell várnia.

A tanácskozáson az OTP két szakembere, Fiam Tibor orosházi fiókigazgató és Molnár Árpád, a régió társasházi szakértője életre hívta az első OTP társasházi klubot. A klub célja, hogy negyedévente megtárgyalják az érintettek a panelben élőket érintő kérdéseket, gondokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.