- hirdetés -

Újabb érdekes és izgalmas előadással folytatódott a TörténÉSZ Klub programjainak sorozata. Február 13-án, a Táncsics Mihály Gimnázium kollégiumi társalgójában ezúttal Makuláné Gulicska Valéria mesélt el érdekes részleteket az 1800-as években élt Orbán Balázsról, akit Odüsszeuszhoz és Indiana Jones-hoz is hasonlítottak.

Legutóbb a Világjárók Klubja programsorozat folytatódott a Táncsics Mihály Gimnáziumban Törökország jellegzetességeinek bemutatásával, február 13-án pedig a TörténÉSZ Klub következő előadása érkezett. A kollégium társalgójában összegyűlt diákoknak és érdeklődőknek ezúttal az intézmény egykori igazgatóhelyettese, Makuláné Gulicska Valéria árult el izgalmas részleteket Orbán Balázs életéről.

A gimnázium pedagógusa, Seres Erzsébet is visszatérő vendégként köszöntötte Makuláné Gulicska Valériát, aki már nem először tartott előadást a TörténÉSZ Klub keretein belül a gimnáziumban. De ki is volt Orbán Balázs, akit egyébként egészen különleges nevekkel illetett meg az utókor? Író, néprajzi gyűjtő, fotográfus, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és ahogy a program során is elhangzott, egy igazi polihisztor.

– Tulajdonképpen egy véletlen folytán találtam rá, olvastam róla egy cikket, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az ominózus írás címe a következőképpen hangzott: A magyar Indiana Jones is lehetett volna. Emellett magyar vagy székely Odüsszeusznak is nevezték, ezért úgy gondoltam, az övé egy olyan életút, melybe érdemes beleásnom magam. Sokat olvastam róla, mind az orosházi, mind a megyei könyvtárban, de még az interneten is találtam számos érdekességet az életéről – árulta el Makuláné Gulicska Valéria.

Elmondta, szeretné, ha a fiatalok is megismernék történetét, hiszen Magyarországon sokáig nem nagyon foglalkoztak az 1800-as években élő és alkotó Orbán Balázs életével, inkább a rendszerváltás után lett ismertebb a neve. Székelyudvarhelyen és környékén is járt, hogy még több érdekességet fedezzen fel arról a férfiról, aki „úgy élt, mint egy remete, úgy halt meg, mint egy koldus és úgy testált, mint egy fejedelem”. Az előadás során áttekintették az életútját, utazásait, valamint könyveit és munkáit is, amiket élete során írt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.