- hirdetés -

Két évvel ezelőtt kezdődött a kormány országos notebook akciója, melynek keretében több ezer eszközt osztottak ki a 7. és 10. évfolyamos diákok között. A második körben április 22-től indult el a notebookok kiküldése az intézményeknek, mely során összesen 193 ezer 702 darab gép talál gazdára. Az idei első akcióban azok az 5., 6. és 9. osztályos diákok kapnak eszközt, akik előzetesen regisztráltak a KRÉTA rendszerében, és igényelték azt. A tapasztalatokról a Táncsics Mihály Gimnáziumot kérdeztük, ahová április 24-én érkeztek meg az eszközök.

Még a nyári szünet előtt megkapják notebookjukat azok a diákok, akik beadták igényüket. A 7. és 10. osztályosok után most az 5., 6. és 9. évfolyamosok örülhetnek, köztük osztják szét azt a 193 ezer 702 darab eszközt, melyet a kormány biztosít az ingyenes akció során. Az MTI közleménye szerint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára április 22-én egy sajtótájékoztató keretében úgy nyilatkozott, mindennek köszönhetően mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett korszerű eszközökön.

– Orosházán ezúttal valamivel több mint 600 diák kapott tanulást segítő notebookot – ismertette Dávid Zoltán polgármester. – Jó tanulást kívánok a diákoknak, biztos vagyok abban, hogy iskolai oktatás és az otthoni tanulás során is nagy hasznát veszik majd ezeknek az okoseszközöknek. Köszönet Magyarország kormányának a digitális nevelést segítő eszközökért – tette hozzá.

A projekt célja, hogy ezzel biztosítsák a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférést. Az előzetes adatok alapján Orosháza legtöbb iskolája kapott a notebookokból, köztük a Táncsics Mihály Gimnázium is, akikhez április 24-én érkezte meg a gépek.

– Hozzánk is megérkeztek már az új notebookok. A résztvevő diákok csaknem 80 százaléka élt is a lehetőséggel, akik már mind átvették eszközüket. Intézményünkbe összesen 202 darab notebook érkezett, ebből 115 a diákoké, a többlet pedig azt a célt szolgálja, hogy lecseréljük az itt lévő idősebb gépeket, valamint olyan helyeket alakítsunk ki, ahol a diákok hozzáférhetnek ezekhez az eszközökhöz, ha valamilyen oknál fogva szükségük lenne rá – mondta Kulcsár László, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese. – Úgy gondolom, akik komolyan veszik a tanulást, azok minden otthoni feladatot el tudnak ezzel végezni, az Office programok is megtalálhatóak ingyenesen rajtuk. Emellett tudják tartani a kapcsolatot is egy esetleges online oktatás során. Szerencsére nagyon ritka, hogy bármi hiba lépne fel, a tapasztalatok alapján jól használható, kisebb mérete miatt pedig könnyebben szállítható eszközöket kaptunk – tette hozzá.

Azok, akik regisztráltak a KRÉTA rendszerébe érintőképernyős, korszerű Dell, Asus, HP vagy Lenovo márkájú gépeket kaphattak. Ha pedig nem lenne elég az ingyen eszköz, a kormány további három év garanciát biztosít rájuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.