- hirdetés -

Ahogy arról már korábban is hírt adtunk, a hagyományoknak megfelelően 2023 decemberében is átadták az év kéklámpás elismeréseit. A díjazottak bemutatását az Év mentőjének megválasztott Polónyi Csaba mentőtechnikussal zárjuk.

Tavaly december 21-én a polgármesteri hivatal kistermében adták át az Év rendőre, mentője, tűzoltója és készenléti rendőre elismeréseket. A díjakat Dávid Zoltán polgármestertől vehették át a kiemelkedően teljesítő kéklámpások. A polgármester akkor kiemelte, hogy minden rendőr, mentő, tűzoltó vagy készenléti rendőr elismerést érdemel azért, amiért a 2023-as évben is segítettek, szolgáltak és védtek.

Polónyi Csaba útja nem egyből a mentőkhöz vezetett, elsőként a Linamar Hungary Zrt.-nél helyezkedett el raktárosként, de mint mondta, egy idő után rájött, ez a munkakör nem feltétlenül az ő világa. Nem sokkal később olvasott el egy olyan hirdetést, hogy a tűzoltóság keres új munkatársakat. Mivel úgy érezte, nincs veszítenivalója, belevágott, hiszen már gyermekkorában is érdekelte a tűzoltóság.

Polónyi Csaba igazi kéklámpás, korábban tűzoltóként dolgozott, jelenleg mentő technikus (Fotó: Nagy Kristóf)

– Sikerrel is jártam, felvettek. 2015-től voltam tűzoltó, 2017-től pedig gépkocsivezető, melyhez megcsináltam minden szükséges papírt. Ugye különböző káreseteknél sokszor találkoztam a mentőkkel, sokszor beszélgettünk is a helyszínen lévőkkel, egy idő után pedig elkezdtem úgy érezni, hogy nekem ez jobban tetszik. Egyébként is mindig vonzott az, hogy emberekkel foglalkozzak, segítséget nyújtsak másoknak, ez mindig is közel állt a személyiségemhez – mesélte.

Az Orosházi Mentőállomáson először még félállásban kezdett dolgozni gépkocsivezetőként (tűzoltóként végzett munkájával párhuzamosan végezte). Hamar rájött, hogy ez a munkahely neki való, ezért megkérdezte állomásvezetőjét, hogy lenne-e lehetősége továbbtanulni ápolói szinten is. Hamarosan meg is kapta ezt a lehetőséget egy gyakorló mentőápolói, úgynevezett 54-es szakképesítés keretében.

Rajongással beszélt munkájáról, melyhez igyekezett folyamatosan képezni magát (Fotó: Nagy Kristóf)

– Ezt elvégeztem és szerencsére még jobban belemerültem, nagyobb lett a beavatkozási köröm, ezért úgy gondoltam, hogy jelentkezek az 55-ösre is, ami a felsőfokú mentőápolói szakképesítést jelenti. Ahogy ezt is sikerült elvégeznem, még biztosabb voltam benne, hogy ezt szeretném csinálni – idézte fel az Orosházi Mentőállomás mentőtechnikusa.

De mit is takar a mentő technikusi pozíció?

– Beosztástól függően ápoló vagy, megvan az összes ápolói végzettséged, de gépkocsivezetőként is beosztható vagy. Ehhez egy PÁV1-es végzettség, valamint egy B vagy C-kategóriás jogosítvány kell. A mentőtechnikusoknak minden hónapban mindkét munkakörben kell legalább 12 órát dolgozniuk – árulta el Csaba.

Szabadidejében hegyet mászik, de vívóedzőként is tevékenykedik (Fotó: Nagy Kristóf)

Elmondta azt is, hogy először nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy ő kapja meg az Év mentője elismerést, de nagyon örült is neki, jóleső érzéssel töltötte el, hogy így tekintenek a munkájára. Ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy ez nem jöhetett volna létre munkatársai nélkül, akik rengeteg segítséget nyújtottak neki és osztották meg vele tanácsaikat, tapasztalataikat.

Munkáján túl Csaba immár 12 éve tagja a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesületnek, edzőként készíti fel a fiatal tehetségeket a megmérettetésekre. A legutóbbi hétvégén éppen Orosháza adott otthont a három egykori legendás olimpiai bajnokról elnevezett körverseny harmadik fordulójának. Másik hobbija az utazás, azon belül is a barátnőjével közösen végzett hegymászás.

2023-ban az Év mentőjének választották (Fotó: Nagy Kristóf)

– Ez egy olyan tevékenység, ami teljesen ki tud szakítani a megszokott közegből, a komfortzónából. Mert azért valljuk be, vannak olyan esetek is a munkánk során, amikor nem csak dicséretet, de atrocitást is kapunk. Ilyenkor nagyon jól tud esni a hegymászás. De természetesen ki kell emelnem a pozitívumokat is, hiszen gyakran kapunk köszönőlevelet is, melyben hálásan írnak az általunk nyújtott segítségről. A szabadidős tevékenységeim mellett ezek az apró gesztusok is jólesnek és fel tudnak tölteni – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.