- hirdetés -

Békés Vármegye Önkormányzata a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából díszünnepséget tartott múlt héten Eleken, a Reibel Mihály Városi Művelődési Házban. Az ünnepi közgyűlésen hat elnöki elismerést adtak át, többek között Lászik Gábornak, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetőjének.

A díszünnepség az eleki Sarlós Boldogasszony-templom melletti 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított obeliszk megkoszorúzásával vette kezdetét, majd ünnepi közgyűlés következett, melynek a helyi művelődési ház nagyterme adott otthont. Az ünnepi beszédeket követően elnöki elismerések átadása következett.

Kitüntetést vehetett át Lászik Gábor tűzoltó alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Kirendeltségének megbízott hatósági osztályvezetője, aki a Békés vármegyei polgárok védelmében kifejtett magas színvonalú tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Az elismerés átvételekor (fotó: Békés Vármegye Önkormányzat Médiatár)

Lászik Gábor 1998. május 1-én szerelt fel az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába, ekkor a tűzmegelőző osztályon előadói beosztást töltött be. Pár hónappal később megszerezte az alapfokú, majd 2002. júniusában a felsőfokú tűzvédelmi képesítést, melynek eredményeként kinevezték tűzmegelőzési osztályvezetőnek. Ekkor az orosházi járás területének tűzmegelőzési tevékenységét irányította, illetve tűzvizsgálati tevékenységet hajtott végre.

Később, a Katasztrófavédelem létrejöttével az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetőjévé nevezték ki. Onnantól kezdve két járás (az orosházi és a mezőkovácsházi) tevékenységéért felelt, emellett 2006 óta regisztrált vizsgáztató, 2008-tól kezdve pedig építész tűzvédelmi szakértői jogosultsággal is rendelkezik.

Még 1998-ban szerelt fel, azóta több alkalommal elismerték (fotó: Békés Vármegye Önkormányzat Médiatár)

Az orosházi kirendeltségen teljesített szolgálatot követően egy megtisztelő felkérésnek engedve tavaly szeptembertől látja el jelenlegi feladatkörét a tőle megszokott magas szakmai színvonalon. Mint ahogy a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is olvasható, számára a helyszín ugyan megváltozott, de a feladat és a kihívás, valamint a munka elvégzésének minősége változatlan maradt.

Lászik Gáborról már többször is írtunk honlapunkon, így például néhány évvel ezelőtt a labdarúgással való kapcsolatáról is mesélt, amikor az OMTK-ULE egyik korábbi bálján is elismerést kapott, 2020-ban Szent Flórián napja alkalmából az „Év tűzoltója” díjjal, majd 2022 májusában Magyarország belügyminiszterének ajándéktárgyával jutalmazták.

A Rotary Club oszlopos tagja, két ízben látta már el az elnöki pozíciót (Fotó: Rosta Tibor)

2007 óta tagja a Rotary Club Orosházának is, a szervezetnél először 2012/2013-ban alelnöki, 2013/2014, majd 2019-2020-as éve során az elnöki pozíciót is betöltötte. Ebbéli munkáját mindkét év kormányzói egy-egy Szent-Györgyi Albert Rotary díjjal ismerték el. 2020-ban a klub tagsága munkáját a Rotary International alapítójáról, Paul Harrisről elnevezett díjjal ismerte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.