- hirdetés -

A város életében jelentős kérdésekben születtek előre mutató döntések az október 19-i képviselő-testületi ülésen. Többek között mérföldkőhöz érkezett az élményfürdő kupolájának rekonstrukciója; a közbiztonság helyreállítása céljából új szervezet jön létre és új szintre emelik az együttműködéseket, de új kamerák is felkerülnek a közterekre; a Wesley iskola pedig 10 millió forintos segítséget kap. 

A döntéseket megelőzve azonban rendhagyó módon kezdődött a grémium legutóbbi ülése. Dávid Zoltán polgármester a napirenden lévő ügyek tárgyalása előtt bemutatta a jelenlévőknek a város új rendőrkapitányát, dr. Nádasdi Tamás rendőr alezredest, aki október 1-től tölti be a vezetői posztot az orosházi kapitányságon. Dr. Nádasdi Tamás bemutatkozása során elmondta, hogy nős, két fia van, és első diplomája szerint tanár. Egyébként már 25 éve szolgál a Belügyminisztérium kötelékében, ez idő alatt különböző pozíciókban, más-más városokban és megyei rendőrfőkapitányságon is teljesített szolgálatot. Véleménye szerint a rendőrségen belül az ilyen kis kapitányságon legjobb a munka, mert teljesen mindegy milyen beosztásban dolgozik az ember, leginkább itt tud kiteljesedni; az itt kialakuló családias légkör pedig letéteményese tud lenni a jó és eredményes munkának. 

Dr. Nádasdi Tamás öt héttel ezelőtt érkezett Orosházára. Az első két hétben megfigyelőként, háromhete pedig kinevezett rendőrkapitányként teljesít szolgálatot. – Korábbi tapasztalataim is azt mondatják velem, Orosháza egy nagyon szép város, ezt az elmúlt hetek meg is erősítették bennem. Továbbra is azt gondolom, hogy Orosháza egy nagyon élhető és békés város, ez a benyomásom öt hét után, remélem ez nem is fog változni – fogalmazott a kapitányságvezető.

Fotó: Nagy Kristóf

Mint mondta, az egyéni benyomásán túl a véleményét a kapitányság több évre visszamenő adatai is alátámasztják. A célja pedig, hogy a jó eredményeket megtartsa, ahol lehet még jobbá tegye, továbbá, hogy az orosházi rendőrség továbbra is jogszerűen és szakszerűen reagáljon minden váratlan helyzetre. Véleménye szerint, ha ezeket betartják és végrehajtják, az fokmérője lehet az orosháziak által megelőlegezett elégedettségnek. Kiemelte továbbá, hogy a lakosságnak évek óta egyre nagyobb a bizalma a rendőrség fele, amit szeretne megtartani és egyben megszolgálni is, ennek érdekében az a terve, hogy mindenre azonnal és biztosan reagálnak. Ezzel kapcsolatosan azt a kérést fogalmazta meg a lakosság felé, hogy bátran és bizalommal forduljanak a rendőrséghez, ígérete szerint, akkor is segítenek az állampolgárnak a hatóságok és hivatalok közötti eligazodásban, ha az ügy, amivel hozzájuk fordultak, mégsem rájuk tartozik. A kapitány felelőtlenségnek tartott olyan ígéretet, hogy minden tettest elkapnak, vagy minden bicikli meglesz, de minden feljelentéshez úgy szeretne hozzáállni, hogy igenis meglegyen az elkövető. 

A bemutatkozás zárásaként Dávid Zoltán polgármester jó munkát és sok sikert kívánt az új városi rendőrkapitánynak. Majd következtek a fontos ügyek. 

A múlt heti ülés egyik kiemelt témája volt az élményfürdő tetőszerkezetének rendbehozatala. Mivel jelentős műszaki problémáról és ehhez mérten számottevő költségről van szó, a városvezetés elsődlegesen pályázati forrásból, ill. mindenképpen támogatásból szerette volna kezelni a kialakult helyzetet. Megvizsgálva minden lehetséges pályázati konstrukciót kiderült, hogy az egyébként égető helyreállítási munkálatok finanszírozására nincs igénybe vehető pályázat most aktuálisan, de rövid időn belül nem is várható ilyen. Ezért Dávid Zoltán azt a javaslatot terjesztette elő, hogy az önkormányzat banki hitelből finanszírozza a legfontosabb munkálatokat. A szakemberek által készített költségterv szerint közel bruttó 240 millió forintból elvégezhető a rekonstrukció, ezért az előterjesztésben a költség nettó összege, 190 millió forint fejlesztési hitel felvétele szerepelt Orosháza-Gyopáros Termál- és Élményfürdő tetőszerkezetének kijavítására. A banki kölcsönt 10 éves futamidővel tervezi visszafizetni a városvezetés.  

Fotó: Nagy Kristóf

A hitelfelvétellel kapcsolatban az ellenzéki képviselők részéről nem hangzott el ellenvélemény. Sőt inkább azt nehezményezték a megszólalók, hogy már korábban is élhettek volna ezzel a lehetőséggel, hiszen javaslat is volt rá. Mások pedig újabb pályázati források bevonását vetették fel. 

Bojtor István alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a bizottsági üléseken konstruktívan meg tudták beszélni a szükséges lépéseket az ellenzéki képviselőkkel. Emlékeztetett rá, hogy nem fejlesztésről, hanem helyrehozatalról, vis major helyzet kezeléséről van szó, ugyanakkor a korábbi tervek, egyeztetések a TOP-Plusz önkormányzati épületek energetikai felújításáról szóló pályázat irányába mutattak. – A mostani feladatunk arról szól, hogy az eredeti állapotot helyreállítsuk, működőképessé tegyük az élményfürdőt, az energetikai fejlesztés, ami kiegészítheti a helyrehozatalt – légtechnika, nyílászárók, napelemek – ezek után következhet. A beavatkozás nagyon sok szempontból sürgető, azonban az európai uniós források most nem a legzökkenőmentesebben jutnak el hozzánk, önkormányzatokhoz – magyarázta a pályázati fedezetre való várakozás időhátrányát Bojtor István. 

Fotó: Nagy Kristóf

A munkálatok megkezdésével kapcsolatban az alpolgármester kifejtette, a költségbecslés úgy készült el, hogy komoly szakértőket vettek igénybe, így gyakorlatilag a tervek gyorsan rendelkezésre tudnak állni a kivitelezéshez, így jó eséllyel még idén elkezdődhet a munka.  

Molnár Béla alpolgármestertől megtudhattuk, hogy a hitelfelvételhez egyedi kormányengedély szükséges. Ennek ügyében személyesen egyeztetett dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkárral, aki a kérelem azonnali előterjesztését ígérte a Kormány felé. Az államtitkár a Belügyminisztérium támogató nyilatkozatáról biztosította az alpolgármestert.  

A téma jelentősége okán a képviselők névszerinti szavazással döntöttek a hitelfelvételről, 13 egyhangú igen szavazattal elfogadták az előterjesztést. (A szavazásban nem vett részt a Közösen Orosháza Városáért frakció két tagja, dr. Szabó Ervin és Papp Róbert hiányzott az ülésről – a Szerk.) A döntés lehetőséget ad a városvezetőknek arra, hogy elindítsák a hitelfelvétel folyamatát mind a bank irányába, mind a szükséges engedélyeztetés érdekében. 

Fotó: Nagy Kristóf

Az ülés másik nagy érdeklődésre számot tartó témája a közbiztonság, ill. az ennek érdekében tervezett lépések voltak. Dávid Zoltán polgármester a város közbiztonságának javítása érdekében egy komplex előterjesztésben fejtette ki a városvezetés elképzelését. Egyrészt a polgármesteri hivatal berkein belül Városrendészet felállítását, azon belül is városgondnok feladatkör létrehozását, az ellátáshoz szükséges eszközök beszerzését; valamint a térfigyelő kamerarendszer hálózati bővítését, és ezzel együtt Városrendészeti Kerekasztal felállítását javasolta. 

Abban egyetértés alakult ki a képviselők között, hogy a kamerarendszer fejlesztése kapcsán szoros együttműködésre van szükség a rendőrséggel. Mind az újabb kamerák helyének, mind a megfelelő technológia kiválasztásához segítséget kér a hivatal a helyi kapitányságtól. 

Az ellenzéki képviselők részéről az is elhangzott javaslatként, hogy a közbiztonság javítása érdekében a jegyző nézzen utána bizonyos személyeknek, leginkább a roma önkormányzat vezetőinek, van-e, volt-e ellenük büntetőeljárás, esetleg a NAV irányába tegyen feljelentést, vizsgálják meg a vagyoni helyzetüket, és hasonlók. 

Erre reagálva Molnár Béla alpolgármester jelezte, a jegyző testületi felhatalmazás nélkül nem teheti meg, hogy utánanézzen bárkinek, hogy büntetőeljárás alá van-e vonva, vagy esetleg el is ítélték. Itt a közönség soraiból érkezett egy bekiabálás. Sárközi Zoltán, a Biztonságos Orosházáért csoport vezetőjétől, aki azt nehezményezte, hogy akkor Olasz Mónika az ő vonatkozásában, hogy járt utána egy folyamatban lévő vagy lezárt ügynek. Az alpolgármester, aki folytatta volna a hozzászólását, rendre utasította a bekiabálót: – Annak, hogy önnek volt egy büntető ügye, ehhez az előterjesztéshez semmi köze nincsen – közölte Molnár Béla. 

Végül a jegyző írásos határozaton kívül, de felhatalmazást kapott arra, hogy utánajárjon a roma önkormányzati vezetők vonatkozásában voltak-e büntetőeljárás alá vonva, nyilatkoztassa őket arról, jelenleg van-e ilyen eljárás az érintettségükkel, illetve a NAV-nál kezdeményezzen vizsgálatot a vagyoni helyzetükkel kapcsolatosan.

Fotó: Nagy Kristóf

Az előterjesztéssel kapcsolatosan dr. Burai Mihály jegyző arról tájékoztatott, hogy 57 csomópontban vizsgálták a térfigyelő kamerák szükségességét. Ezek között olyan frekventált területek vannak, mint a Belváros egyes részei, a játszóterek, a hulladéklerakó szigetek, a vasútállomás, a buszpályaudvar, az iskolák, óvodák környéke, ill. a temetők környezete. A jegyző arról is szólt, hogy a közterület-felügyelők november 1-től már öten látják el a feladatot, és a hónap során további egy fővel szeretnék bővíteni az állományt. 

A közbiztonság javítása érdekében tervezett lépésekkel kapcsolatosban nem fogalmazódtak meg ellenzéki ellenvélemények, vagy módosító indítvány, így döntés született az eredeti javaslatokról. A Városrendészet, mint önálló szervezeti egység felállítását – benne a Mezei Őrszolgálattal, az önkormányzati segédfelügyelővel, a közbiztonsági referenssel, a honvédelmi referenssel, a közterület-felügyelőkkel és a városgondnokkal –, valamint az új eszközök beszerzéséhez szüksége 15 millió forint biztosítását 12 igennel és 2 tartózkodással fogadták el a képviselők (idő közben megérkezett dr. Szabó Ervin az ülésre – a Szerk.). A térfigyelő kamerahálózat bővítését és annak 10 milliós keretét, illetve a Városrendészeti Kerekasztal felállítását már 14 egyhangú igennel szavazta meg a testület. 

A folytatásban a Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda és Iskola biztonságos fennmaradását célzó támogatás biztosításáról tárgyaltak a képviselők, a városvezetés előterjesztésében összesen 10 millió forint összegű segítségnyújtás szerepelt javaslatként. Mint ismert súlyos pénzügyi helyzet alakult ki az intézményben, ami annak működését is veszélyezteti. Ezért annak fenntartója, a MET Dél-Alföldi Régió vezetője és az iskola igazgatója támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz az elmaradt bérek kifizetése érdekében. 

Mint megtudtuk, az orosházi gyerekek számára komoly hátrányokkal járna, ha nem tudnák igénybe venni az intézmény által nyújtott fejlesztő szolgáltatásokat helyben, hanem napi rendszerességgel utazniuk kellene egy másik városba a rendszeres foglalkozásokért. A családok számára pedig többletköltséget is jelentene, ha megszűnne helyben az ellátás. 

A körülményeket megismerve és értékelve ellenvélemény nélkül, egyhangúlag támogatták a képviselők a polgármester javaslatát, miszerint 5 millió forint vissza nem térítendő és további 5 millió forint, december 31-ig visszafizetendő támogatással segítik a Wesley iskola biztonságos működését. 

Fotó: Nagy Kristóf

A kiemelt témákon túl döntés született arról is, hogy az önkormányzat 2024-re is szerződést köt a VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt.-vel a város területén menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedési feladatok ellátásra. Ahogy abban is határozat született, hogy Orosháza ez év december 31-el kilép a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesületből (TDM), és ezzel az együttműködés is megszűnik a két fél között.

A döntések sorában a grémium elfogadta a Táncsics gimnázium tehetséggondozó programjához, a Schola Humanitatis Alapítvány részére korábban nyújtott támogatás elszámolását. Az aktuális tanévre pedig további 2 millió forint támogatást ítéltek meg a képviselők. Megvalósíthatatlan energetikai pályázatok visszamondásáról is döntés született az ülésen. A Települési Értéktár Bizottság működésével kapcsolatosan a képviselők elfogadták Magonyné Urbán Zsuzsanna bizottsági tag lemondását, ezzel együtt módosították a szervezet SZMSZ-ét, és elfogadták a bizottság egy évi munkájáról szóló beszámolót. 

A betegek szempontjából megnyugtató döntés született a kórház és a gyopárosi rehabilitációs központ közötti közlekedés megőrzéséről. Az önkormányzat kisbuszbérléssel biztosítja a már bejáratott szolgáltatást, teljes mértékben a saját költségére. Arról is határozott a grémium, hogy az Oros-Projekt Nonprofit Kft. a Tourinform Iroda működtetése céljából november 1-től átveszi a Fasor utca 2. szám alatti ingatlan működtetését. Ezzel egyidejűleg a mezőőri szolgálat kiköltözik a Kosztolányi Dezső utca 4. szám alá. 

Támogatást kapott az Orosháza Városi Tenisz Klub kérelme, miszerint a szervezet saját költségén kiépíti az önkormányzati tulajdonú Tó utcai teniszpályák világítását, majd a beruházást átadja az önkormányzatnak. Az EGY MÁS jövőÉRT Alapítvány 20,5 millió forint visszatérítendő támogatást kapott egy folyamatban lévő projektje befejezéséhez. A képviselők – elfogadva az előterjesztést – szavaztak a Helyi Választási Bizottság tagjairól és póttagjairól. Három önkormányzati garázs eladásáról is döntés született. A hatósági jelzés nélküli és üzemképtelen gépjárművek által előidézett közterületi parkolóhelyek tehermentesítése érdekében is hoztak döntést a képviselők. A testület elfogadta az Orosházi Munkás Testedző Kör – Utánpótlás Egyesület 1913 sportszervezet elszámolását. A grémium módosította a város 2023. évi költségvetését. Szó volt még a köztemetők üzemeltetéséről, továbbá interpellációkra is sor került az ülés végén. A képviselők az előzetesen elfogadott valamennyi napirendi pontot megtárgyalták. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.