- hirdetés -

Hatvan éve házasságban, hatvan éve az állatorvosi diploma birtokában. Dr. Justin Mihály néhány hete megkapta gyémántdiplomáját, és nejével, Marika nénivel együtt megünnepelhette gyémánt házassági évfordulóját is. Nem kis szavak ezek, keveseknek adatik meg ekkora öröm az életben. Nehéz feladatot kapott tőlünk a házaspár, ugyanis azt kértük tőlük, foglalják össze a közösen töltött idő legszebb, legmeghatározóbb pillanatait.

– Minden a gimnáziumi bálon kezdődött, ugyanabba a középiskolába jártunk Csongrádon. Én elsős voltam, ő harmadikos. – mesélte Marika néni. – Megbolondította a derékig érő, fekete hajam, abba szeretett bele először. Nem kellett sokáig udvarolnia, hisz nekem is azonnal megtetszett. Hat év után jegyzett el, ennyit kellett várni az esküvőnkre, mely után két gyermekünk született, Erika, majd Ati.

Marika néni pedagógusként dolgozott közel négy évtizeden át. Előbb óvónőként gyarapította az apróságok tudását, majd megkérték, tanítóként folytassa pályáját.

– Zilahi osztályvezető sok bemutatóórámat látta. Ekkor kezdték a városban a Zsolnai-programot. Megkerestek, csatlakozzak én is, és vállaljak napközit az I. számú Általános Iskolában – folytatta. – Olyannyira jól ment, hogy én vittem később a zsolnais bemutatókat a megyében. Szerettem a kihívásokat, a szereplés sem állt tőlem távol, a színház pedig egyenesen a szerelmem volt. Már óvónőként is írtam színdarabokat a kis ovisaimnak, amelyek hatalmas sikert arattak. Országos szinten is híre ment, mit csinálunk mi itt ebben a kicsiny városban, így még a média is felkeresett minket. Bekerültünk a Magyar Televízió egyik adásába, aztán persze a sajtó is felkapta a témát. A színház, a műsorok gyártása továbbra is érdekelt, az I. iskolában például én vezettem be a tanárok farsangi előadását. Akkor is imádták a gyerekek, hogy tanárikat mókás jelmezbe bújva látták a színpadon, és úgy tudom, ma is nagy sikert aratnak ezek a humoros produkciók.

Dr. Justin Mihályné azt mondja, munkájáért kitüntetést sosem kapott, de úgy érzi, a szép tanulmányi eredmények, valamint a felnőtté vált tanítványok sikerei őt igazolják. Számára az a legnagyobb büszkeség, hogy diákjai az utcán sétálva a mai napig megkérdezik tőle, hogy van. Gyógyulása útját is nagyban segítették ezek a jó kapcsolatok, sok ajtó nyílt ki a szeretett tanító néni előtt. Marika néni elmondta, ő mindig a gyerekek oldalán állt, az ő érdekeiket nézte. Nem félt szembeszállni a bántalmazó szülőkkel, nagyszülőkkel sem, nem egy alkalommal járt a gyámhatóságnál panasztételen. Nem érdekelte, mit kockáztat, meg akarta védeni az áldozatszerepbe kényszerült apróságokat.

Dr. Justin Mihály az állatorvosi diploma megszerzését követően előbb Újvároson, a Pankotai Állami Gazdaságban, majd Gádoroson kapott munkát. Ennek történetét, szakmai sikereit ebben a cikkben foglaltuk össze olvasóinknak. A hatvan éve praktizáló állatorvos idén átvehette gyémántdiplomáját. A jeles, ünnepi alkalomra az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitóján került sor.

– A rektor fantasztikus beszédet mondott, mind elérzékenyültünk, miközben hallgattuk – mesélte dr. Justin Mihály. – Jelenleg hatvankét ország bő ötszáz hallgatója tanul az egyetemen, ebből négyszáz külföldi. A világon egyedülálló, hogy az itt kapott diplomát nem kell nosztrifikáltatni, azt mindenütt azonnal elfogadják. Európában a tizedik, a világon pedig a harmincnegyedik legnívósabb egyetemről van szó. Büszke vagyok rá, hogy ide járhattam. Most megkaptuk a gyémántdiplománkat, öt év múlva következik a vas-, rá öt évre pedig a rubindiploma átadása. Bízunk benne, hogy azon is sokan ott tudunk még lenni.

Misi bácsi és Marika néni mindkét gyermeke pedagógusnak tanult, de ma már egyikőjük sem ezen a területen dolgozik. Lányuk, Erika idegenvezetőként találta meg a boldogságot, Attila pedig előbb a Kossuth Rádió Szegedi Körzeti Stúdiójának zenei főszerkesztőjeként, majd DJ-ként bizonyított, most pedig – a csúcsra érve – igazgatója egy színháztechnikai cégnek. Egyik unokájuk, Zita harmadéves Skóciában az Edinburgh-i Egyetemen, jövőre végez ipari formatervezőként. Fiúunokájuk, Ákos most érettségizett, ő a dietetika érdekli a leginkább. Ők Erika gyermekei, Attila pedig nemrég, ötven év felett lett édesapa, úgyhogy Misi bácsi és Marika néni ismét babázhat.

Mindketten sokat dolgoztak életük során, dr. Justin Mihály a mai napig praktizál. Viszont sosem hagyták, hogy felaprózódjanak a hétköznapok terhei, kötelezettségei között, ennek elkerülése érdekében rengeteget utaztak. Bejárták együtt Brazíliát, Venezuelát, a Zöld-foki szigeteket és Európa minden országát. Mentek, míg egészségük engedte.

– Legyőztem négy rákot, huszonkét műtéten vagyok már túl – összegez Marika néni. – A férjem nagyon sokat segít az ápolásomban, a házimunkában.

– Hihetetlenül nagy az akaratereje, ez becsülendő. Nem ismerek hozzá hasonlót – veszi át a szót dr. Justin Mihály. – Ameddig bírom gondozni őt és magamat, addig csinálom, de tudomásul kell venni, hogy lassan befejeződik. Megpróbálunk még a magunk módján becsületesen élni, és a lehetőségekhez képest örülni a helyzetünknek.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.