- hirdetés -

A tavasz beköszöntével a szúnyogok ismét megjelennek, amely a kutyatulajdonosokat is nagyban érinti. A szívférgesség a rovar által terjesztett betegség, amely gátolja a vér megfelelő keringését, ez később szívelégtelenséget, nagy fokú fertőzöttség esetében pedig az állat halálát is okozhatja. A betegséggel kapcsolatban dr. Roszkos Zsanett állatorvost kérdeztük.

A szúnyog által terjesztett parazitás megbetegedés miatt a kutyatartóknak fontos, hogy odafigyeljenek kedvenceikre. A szívférgesség egy igen veszélyes állapot, amely észrevétlenül gyakran végződik az állat halálával, így fontos a megelőzés.

– A szúnyog a vérszívás során jutattja a kutya véráramába a szívféreg lárváját, amiből fél év múlva kifejlett féreg fejlődik. A nevével ellentétben nem konkrétan a szívben élnek ezek a férgek, hanem a szívből kilépő nagy erek falára tapadnak, ezáltál gátolják a vér megfelelő keringését, így szívelégtelenséget okoznak, amely nagy fokú fertőzöttség esetén pedig az állat halálát is okozhatja – mondta dr. Roszkos Zsuzsanna – A tünetek közé tartozik a fáradékonyság, köhögés, nehezített légzés is, enyhe fertőzöttség esetében azonban a kutyák tünetmentesek – hangsúlyozta a szakember.

A betegség már pár csepp vérből, egy gyors tesztettel kimutatható. Az állatorvos kiemelte, évente egyszer a tavasz kezdetekor ez javasolt is az állattartók számára. Enyhe fokú fertőzöttség esetén a gyógykezelés sikeres, azonban ha már súlyos a betegség, és szívelegtelenség is kialakult, akkor nem minden esetben sikerül megmenteni az állatot, éppen ezért megelőzni sokkal egyszerűbb a féregfertőzést.

Dr. Roszkos Zsanett elmondta, mivel ez egy parazitás megbetegedés, így védőoltás nem létezik ellene, azonban tablettás és csepegtetős készítményekkel megelőzhető a szívférgesség kialakulása. Hozzátette, néhány hete jelent meg emellett egy injekciós készítmény is, amely hat hónapig tartó védelmet nyújt, azonban ezzel kapcsolatban még kevés a tapasztalat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.