- hirdetés -

Elhivatottság, kreativitás, szeretet. Talán ez a három kifejezés foglalja leginkább keretbe dr. Vizserálek Enikő életének két fontos szegmensét. A festészet és az egzotikus állatorvosi munka talán nem is áll egymástól olyan távol, mint előszörre gondolnánk, ha Enikő szemszögéből vizsgáljuk.

Vizserálek Enikő Orosházán született, itt töltötte gyermek korát. Általános iskolai tanulmányait az akkori József Attila Általános Iskolában, majd gimnazista éveit a Táncsics Mihály Gimnáziumban töltötte.
­– A rajzolás az általános iskolában szegődött mellém, és bár hiába szerettem volna komolyabban foglalkozni vele, tudtam, hogy mellette más megélhetési formát is szükséges választanom. Gimnáziumi éveim alatt Francziszti László tanár úr munkássága hozta közelebb hozzám a biológia irányt, és bár tévútra indultam, végül mégis az állatorvosi hivatás mellett kötöttem ki egy hirtelen ötlettől vezérelten – kezdte történetét.

Mint mondta, jó tanulságként szolgál neki az állatorvoslás arról, hogy az ember bármire képes lehet, amit korábban el sem tudott magáról hinni, ha összeszedi minden hitét, bátorságát, és küzd.

Dr. Vizserálek Enikő (Fotó: dr. Vizserálek Rájen)

– Az egyetem alatt sokat jártam dr. Sin Zoltán állatorvos rendeléseire, igyekeztem segíteni munkáját, cserébe rengeteget tanulhattam tőle. A kezdetektől úgy éreztem, hogy az egzotikus, nem mindennapi állatok gyógyítása vonz, például a madarak, hüllők és társaik jelentette kihívások. Ez azért fontos, mert nem úgy működnek, mint más kiskedvenceink, ezért a kezelésük is merőben más – emelte ki Enikő.

Többek között volt dolga 10 kilogrammos óriáskígyóval, kaméleonokkal, denevérekkel, vett vért arapapagájból, műtött ki jákópapagájból tojást, de 8 grammos gyíkot is kezelt már. Munkája során előfordulnak egészen szokatlan helyzetek, feladatok is.

– A kenguruknál előfordulnak tályogok az állkapocsnál, stressztől, szúrás nyomán, rossz fogak miatt például. Ilyenkor bódításban megvizsgáljuk a fogazatot, szájüreget, esetleg meg is nyitjuk a tályogot. A kezelés antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel történik. Mivel ezek az állatok sokszor nincsenek kézhez szoktatva előfordul, hogy fúvócsővel kell a gyógyszert beadnunk. Ez azért is nehéz feladat, mert már előre tudják mi következik, ezért menekülnek azonnal – mesélte az állatorvos.

Mint mondta, emellett a szemészeti esetek ellátása és a sebészet áll hozzá közel. Rövid gondolkodás után úgy fogalmazott, ez valószínűleg összefüggésben áll az olykor hanyagolt művészettel.

– A sebészetben felhasználhatom a kézügyességem, a szemek pedig időről-időre visszatérő témáim szoktak lenni – fogalmazott az állatorvos.

Az egyetem elvégzését követően az ország másik végére költözött férjével, aki szintén állatorvos.

2023 tavaszán megnyitottuk saját rendelőnket, azzal a céllal, hogy családias hangulatot teremtve minél több embernek tudjunk segíteni, minden kérdésre legyen idő válaszolni, a megelőzésre is tudjunk figyelni, és mindenki számára a legjobb megoldásokkal szolgálhassunk – mondta, majd folytatta: a rendelőnk megnyitását követte pár hónappal később kisfiúnk születése. Így az állatorvoslás terén hátrébb húzódva, lehetőségem adódott újra a művészettel is foglalkozni. Ez az időszak felhívta figyelmemet, hogy igyekezzek lassítani és észrevenni az apró csodákat.

Az elmúlt időszakban már nem csak maguknak fest, bár rendelőjük falát is az általa készített festmények díszítik, hanem megrendelésre, eladásra is.

Jó lenne megmutatni, hogy mennyi apró érték vesz minket körül a hétköznapokban. Szeretném közelebb hozni az emberekhez a művészetet. Zárásként hozzátette, nem csak a festészetet, hanem az irodalmat is, melyet még az Orosházán töltött évei alatt Polgár Nelli tanárnő szerettetett meg vele igazán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.