- hirdetés -

Már csak pár nap van hátra a 2023-as felsőoktatási felvételi ponthatárainak kihirdetéséig.

Az ügyintézés határideje július 12-én járt le, addig volt lehetőségük a diákoknak vagy felvételizőknek adatmódosításra, a jelentkezési sorrend egyszeri módosítására, dokumentum- és hiánypótlásra. Az egyetemi felvételi során maximum 500 pontot szerezhet valaki, ami több szempont alapján tevődik össze, attól függően, hogy ki milyen képzésre jelentkezett: tanulmányi pontok (maximum 200 pont), érettségi pontok (maximum 200 pont), kizárólag szakképzettség és szakképesítés során tett szakmai vizsga eredménye alapján számított pont (maximum 400 pont), gyakorlati vizsga (maximum 400 pont), többletpontok (maximum 100 pont).

A leggyakoribb, hogy a pontokat a tanulmányi és az érettségi eredmények, továbbá a többletpontok alapján számolják.

– Bár korábban az volt a szabály, hogy 280 pont alatt semmilyen képzésre nem lehet bekerülni, ezt a kormány néhány hónappal ezelőtt módosította, manapság pedig már nem központilag meghatározott szabály a 280 pontos minimum ponthatár. Ezt a döntést is – csakúgy, mint a többletpontokat – az egyetemek kezébe adták, akik viszont dönthetnek úgy, hogy bizonyos képzéseiken továbbra is meghatároznak egy pontszámot, ami alatt nem vesznek fel hallgatókat – olvasható egy fontos tudnivaló az eduline.hu oktatási oldalon.

Ha viszont valaki mesterképzésre jelentkezett, arra teljesen más pontszámítási szabályok vonatkoznak. Ebben az esetben ugyanis maximum 100 pontot szerezhetnek az érintettek, az viszont egyetemenként eltérő, hogy ez miből tevődik össze. Számíthat az okleveletek minősítése, a záróvizsgátok eredménye, de akár írásbeli vagy szóbeli felvételi vizsgát is kérhetnek.

A ponthatárok július 26-án (tehát szerdán) 20 órakor érkeznek, amiket elsőként a felvi.hu oldal fog megosztani, de – ha kérték – ingyenes sms-t is kapnak az eredményekről a felvételizők.

Korábban a Táncsics Mihály Gimnázium végzőseit kérdeztük meg a témában, hogy milyen irányba szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.