- hirdetés -

Továbbra is 500 pontot szerezhetnek a diákok, de arról, hogy melyik szakhoz kérnek emelt szintű érettségit, vagy mire mennyi többletpontot adnak, maguk dönthetnek az egyetemek.

A felvételi pontokat a korábbi években és idén is 500 pontos rendszerben számítják, melynek alapját, vagyis 200 pontot továbbra is a tanulmányi eredmények, 200 pontot az érettségi eredmények, 100 pontot pedig az intézményi pontok (korábban többletpontok) adják.

A tanulmányi pontok ugyanakkor 2024-ben is a középiskolai érettségi bizonyítvány százalékos eredményeinek átlagából tevődnek össze, ez maximum 100 pont lehet. A másik 100 pontot az adott tantárgyak utolsó két évfolyamán kapott év végi osztályzatainak összege adja, amit meg kell szorozni kettővel. A tanulmányi ontok számításánál 2024-ben figyelembe kell venni az alábbi tárgyak eredményeit: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) jegyei, az egyetem által meghatározott (nem feltétlen természettudományos) tárgy.

A felvételi pontok másik felét az érettségi pontok teszik ki. 2024-től az egyetemek maguk határozzák meg, hogy melyik az a két tárgy, aminek az eredményét figyelembe veszik és azt is előírhatják, hogy az adott tárgyból a felvételhez milyen szintű érettségit kérnek. Fontos változás még a pontok számításában, hogy a sikeres középszintű érettségi vizsga százalékos eredményének mindössze kétharmadát kaphatják majd meg pontszámként a vizsgázók, míg az emelt szintű vizsga százalékos eredményét százszázalékban számolják.

2024-től emellett az egyetemek saját maguk dönthetik el, mire adnak többletpontot. Többletpont járhat például az esélyegyenlőségért, sporteredményekért, a tanulmányi vagy művészeti versenyeken elért eredményekért, a katonai szolgálatért, a szakképesítésért, az emelt szintű érettségiért, valamint a nyelvvizsgáért, nyelvtudásért. Ezen kívül az egyetemek pluszpontokkal jutalmazhatják többek között a munkatapasztalatot és a kompetenciatesztek eredményeit.

Az egyetemek szeptemberben induló képzéseire egyébként néhány nappal ezelőtt, december 21-én indult meg a jelentkezés. Az idén érettségiző középiskolások sűrű időszaknak néznek elébe. A felvi.hu megújult interaktív felületén a következő fontos dátumokat tüntették fel:

A jelentkezési határidő és a hitelesítés határideje február 15 (utóbbit kizárólag online, az Ügyfélkapun keresztül lehet elintézni). Az ügyintézés kezdete, március 25, míg az általános tájékoztatás kiküldése június 9-ig történik meg. A hiánypótlási határidő július 10, a külföldi érettségi és diploma pótlási határideje július 16, a ponthatárok kihirdetése pedig július 24-én történik majd. A besorolási döntések kiküldése augusztus 1-ig tart, jogorvoslati lehetőséget a felvételi döntéstől számított 15. napig tehetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.