- hirdetés -

Február 15-ig adhatják le a diákok a jelentkezést az általuk választott egyetemi vagy főiskolai szakokra. Többeknek már biztos elképzelése van arról, hogy hová szeretnének menni, illetve mit szeretnének csinálni a jövőben. A megjelölt szakokról és tervekről a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóit kérdeztük.

A 12/8 és a 12.B osztályos tanulók osztották meg, milyen szakokra adják be jelentkezésüket, hol képzelik el jövőjüket az érettségi után. A megkérdezettek közül legtöbben a Szegedi Tudományegyetemet részesítik előnyben, csupán egy tanuló volt, aki azt mondta, Gödöllőn szeretné folytatni tanulmányait.

– Én leginkább Szegeden jelöltem meg szakokat. Első helyen a Gazdaságtudományi Karon a kereskedelem és marketinget, valamint a gazdálkodás és menedzsmentet. Ezeknek örülnék a legjobban. Emellett vannak biztos pontok, de ez a cél, mivel szeretek beszélgetni emberekkel és édesanyám is ezen az ágon dolgoznak és megtetszett. A felvételi eredményeket látva a jövőben vagy nagyon jót fogok bulizni és ünnepelni, vagy sokat fogok sírni – mondta nevetve Hellenthal Mary.

Hozzátette, izgul, az érettségin nagyon sok minden fog múlni. A megváltozott felvételi eljárás ellenére Mary azt javasolja, mindenképp csináljuk meg a nyelvvizsgát, hiszen sosem árthat, ha tudunk plusz egy nyelven beszélni. Osztálytársa, Fekete Csenge szintén a Gazdaságtudományi Karra adta le jelentkezését, a turizmus és vendéglátás szakot jelölte első helyen. Kiemelte, úgy érzi az utazás mindig is kedvelt volt az emberek körében és ebben látja a jövőt. A szegedi intézmény mellett Kecskemétet is Budapestet is megjelölte, mint további lehetőségeket.

– Én állattenyésztő mérnök szakra adtam le a jelentkezésemet Gödöllőre. Úgy gondolom a mezőgazdaság sokat fejlődik, és az embereknek mindig szüksége lesz rá. A pontszám nem magas, de nem azért mert rossz, hanem mert kevés a jelentkező. Engem ennek ellenére ez érdekel. Ehhez biológiából teszek majd emelt szintű érettségit, hogy bebiztosítsam a helyem. Még nem jelöltem meg mindent, de szerintem az összes szak Gödöllőn lesz – mondta Kakuszi Kristóf 12.B osztályos tanuló.

– Én első helyen a Szegedi Tudományegyetemen az Általános Orvostudományi Kart jelöltem meg. Második helyre ugyanezt, csak Debrecenben, valamint még Szegeden, az önköltséges orvosit. Mindenképpen orvos szeretnék lenni. Mindig vonzott, hogy valami bonyolultat csináljak, az se baj, ha sokat kell tanulni, mert nekem ez megy. Illetve szeretnék segíteni az embereken. Az a jó munka, ami leköt. Egy gyárban nem tudnám elképzelni magam. Angolból már letettem a C1-es nyelvvizsgát, érettségi tekintetében pedig emelt biológia és emelt kémia az, amit választottam – emelte ki Nemes Miklós, Kristóf osztálytársa.

Katona Jázmin Csilla szintén Szegeden, a kereskedelem és marketing szakot jelölte meg elsőként, valamint a német-magyar tanári szak is szerepel a listáján. Elmondta, tudja nagyon eltérnek egymástól, de minkettőt szívesen csinálná. A marketinget azért, mert kreatív és rengeteg lehetőség van benne, a tanári szakot pedig azért, mert nagyon szereti a német nyelvet, az irodalommal pedig szeretné elérni, hogy a fiataloknak ismét élmény legyen az olvasás.

A fiatalok elmondták, várják már az egyetemi évet, az új barátságokat és az önállóságot. Fekete Csenge kiemelte, mindannyian kíváncsisággal fordulnak a felsőoktatás felé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.