- hirdetés -

Két táncstílus egyesülését láthatták azok, akik április 25-én jegyet váltottak a Petőfi Művelődési Központban megrendezett Már nem szédülök a fényben nevű táncelőadásra. A program keretében a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc tanszakának növendékei és a Harangos Néptáncegyüttes néptáncosai mutatkoztak be egy közös produkcióval.

A közös fellépés ötlete onnan jött, hogy a művészeti iskola által március 18-án, a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében megrendezett táncversenyen egy remek közös produkciót mutatott be a két csoport, amit különdíjjal és aranyminősítéssel jutalmazott a zsűri. Ezt továbbfejlesztve és továbbgondolva született meg az előadás megtervezése, amit április 25-én mutattak be a Petőfi Művelődési Központ közönségének.

– Egy rendhagyó előadásról van szó, ami tematikus történetre épül és versek, zenék, különböző tánc koreográfiák valósulnak meg a színpadon. Izgatottan várjuk mi is, hogy hogyan valósítják meg a közös produkciót. Én nagyon örülök ennek a megkeresésnek, mert a táncnak egy különleges stílusa, hangulata bontakozik ki a mai este előttünk – nyilatkozta még a kezdés előtt Kardosné Bánhidi Éva, a művészeti iskola igazgatója.

Az est során összesen 75 táncos lépett színpadra, vezetőik, Kárai Borbála és Móricz Bence felkészítésével.
– Ám zene, tánc, versek és fények közös játékában Önök különleges fúzió szem- és fültanúi lesznek. Elmondhatjuk, hogy olykor nem is fogják majd tudni, hogy ki melyik csoportba tartozik, elmosódnak a műfaji határok, a táncosok úgy mesélnek, keltenek érzéseket, hogy egyedi kifejezésmódot alkalmaznak – emelte ki Imre Julianna, a művelődési központ kulturális szervezője, a rendezvény műsorvezetője a felvezetés során.

Mindez pedig Kárai Borbála azon hitéből fakad, hogy sok történetet és rengeteg érzést el lehet mesélni tánccal. Miután az élete több ponton is összeforr a néptánccal, megálmodta a közös vállalkozást a néptáncosokkal és létrejött az a produkció, amit kedd este láthatott először az orosházi közönség. A márciusban bemutatott Táncba csalt élet című közös munkát továbbgondolva így született meg a Már nem szédülök a fényben, melynek célja, hogy lebontsa a határokat, eltüntesse a sztereotípiákat. Az előadás középpontjában az életben tapasztalt érzelmek álltak, azok folyamatos változása vezette a történetet.

– Bence kreatív gondolkodása és profi hozzáállása nélkül nem tudna létrejönni ez az est. Benne megtaláltam azt az alkotópartnert, akire bátran támaszkodhatok. Különleges kapcsolat ez köztünk, továbbvisszük egymás gondolatait, építkezünk, merítünk egymásból, mégis meg tudjuk őrizni a másik mellett a saját individuumunkat is. Ez egy színpadi csoda lesz, amelyhez hasonló még nem volt a városban – ígérte meg Kárai Borbála.

A moderntáncosok tehát néptáncot, a néptáncosok pedig moderntáncot is tanultak az elmúlt hetekben, de bőven megtérültek a hosszú felkészülés eredményei. Az előadás során érződött, hogy komolysággal, de egyben nyitottsággal álltak a feladathoz, a két művészeti vezető pedig nagyon jó alkotópárosnak bizonyult. A nézők tényleg egy színpadi csodát láthattak, melyhez vizuáltechnikai elemekkel a művelődési központ munkatársa, Verasztó Attila is hozzájárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.