- hirdetés -

Több mint 30 évvel ezelőtt zenészként, még hangosítással foglalkozott Verasztó Attila. Az egyik esti fellépés során aztán érdeklődni kezdett a világosítás iránt, majd amatőr zenekaroknak szolgáltatta a fénytechnikát. Az akkori fiatal zenész mindent magától tanult meg a szakma rejtelmeiről, mostanra pedig több fesztiválon is segítségét kérik, nemrég pedig megszerezte a koncert és televízió műsor szakképesítést is.

Több képzésen is részt vett már Verasztó Attila. Elhivatott munkájának köszönhetően sok oklevelet kapott, azonban szeretett volna egy olyan papírt is a kezében tartani, amely arról szól, elvégzett egy teljeskörű tanfolyamot. Ez volt az egyik oka annak, hogy jelentkezett az A38 Hajón tartott egyéves képzésre, másrészről pedig szerette volna megismerni a legújabb technikákat, pultokat, számítógépes alapokat is.

– Koncert és televízió műsor világosító képesítést szereztem én, és 37 társam az országból. Az A38 egy világhíres hely, ami számomra is az egyik legjobb ezen a területen. A koncertteremben gyakoroltunk, az ott lévő lámpákkal és keverőpulttal irányítottuk a világítást, megtanultuk a különböző pultokat programozni is – mesélt Attila a képzésről – Voltunk a Magyar Televíziónál is egy napot, ami szintén fantasztikus élmény volt. Olyan lámpaparkot még soha nem láttam azelőtt. Egy másik program során egy raktárban építettünk fel egy színpadot, itt is a pultkezelést gyakoroltuk. Van egy speciális vetítés technika, amit már itt, a Petőfi Művelődési Központban is megcsináltam, amely számomra teljesen új volt előtte – árulta el.

Fotó: Horváth Bence

A képzés során minden hétvégén Budapestre utazott. Attila nagyon élvezte a tanulást, rengeteg élményt szerzett. A fénytechnikus kiemelte, a tanulás persze itt nem áll meg, egy újabb tanfolyam vár rá, ahol a világ egyik legnagyobb pultjával ismerkedhet meg. Véleménye szerint, már az egynapos szemináriumokon is rengeteget lehet tanulni, amelyet később a mindennapi munkába is be lehet építeni.

– Leginkább a kreativitás fogott meg ebben a munkában, hiszen gyakorlatilag ez egy fényfestés, én festhetem meg a produkciót a színpadon. Sok esetben kitalálhatom milyen látványt szeretnék, amelyet megalkothatok. A fénytechnikát ma már kiegészítik a különböző LED falak is, amik néha elviszik a műsort, azonban szerintem fontos az összhang, hogy a produkció és a világítás kiegészítse egymást. Minden programot egyformán szeretek és kezelek, a legegyszerűbb iskolai programot is olyan komolyan veszem, mint egy nagy koncertet – hangsúlyozta Attila, aki igazi átéléssel mesélt munkájáról, mely a hobbija is egyben.

Fotó: Horváth Bence

A szakember elmondta, az egyik legnagyobb esemény, melyen dolgozott egy pénzintézet évzárója volt, amelyen hatezer ember vett részt. Összesen száz technikus vett részt a munkában, Attila világította meg a nagyszínpadot. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy könnyű hivatás, hiszen csak különböző gombokat kell nyomogatni, azonban rámutatot, hogy egyetlen lámpa negyven gombot használ attól függően, hogy például milyen irányba álljon, milyen erős legyen a fény, merre mozogjon.

– Persze egy koncerten három feles után mindenki technikus akar lenni – mondta nevetve – Nem egyszerű, sok mindenre oda kell figyelni, rengeteg gombot kell szabályozni, és figyelni kell arra, hogy minden összhangban legyen. Figyelni kell, hogy milyen az adott előadás, egyedül állnak-e a színpadon, vagy többen vannak. Én például szeretem az erősebb fényeket, ha látszanak a részletek. Ez egy nagyon jó szakma annak, aki szeret alkotni, de fontos, ha úgy érzed már nem a te világod, akkor ne csináld – emelte ki Attila.

A tanfolyamon tanult dolgok jól fognak jönni a fénytechnikusnak, a jövőben ugyanis több fesztivál is vár rá. Egyik kedvence a Fekete Zaj Fesztivál, ahol az általa megvilágított kisszínpadon naponta körülbelül kilenc zenekar váltja majd egymást.

Kiemelt kép: Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.