- hirdetés -

Két új telephellyel – Telekgerendáson és Pusztaföldváron – bővült a FirstFarms Hungary Kft. ezzel erősítve meghatározó szerepét a hazai élelmiszerelőállításban. A térség számára fontos fejlesztést a magyar kormány jelentős összeggel, összesen 2,5 milliárd forinttal támogatta. A telephelyek április 21-ei átadóján elhangzott, májusban indul a termelés.

A beruházás alapkövét még tavaly február 24-én helyezték le a cég pusztaföldvári telephelyén. Ekkor indult a 8 milliárd forint költségvetésű beruházás közel 2,5 milliárd állami támogatással, amely 20-30 új munkahelyet teremt a körzetben, miközben fontos szerepet tölt be a 2012-es sertés stratégiai célkitűzések tekintetében is.

Valamivel több mint egy évvel később, április 21-én Anders Nørgaard, a FirstFarms vezérigazgatója Telekgerendáson a beruházás átadó ünnepségén üdvözölte a meghívott vendégeket. Megköszönte a támogatást azoknak a munkatársaknak, üzleti partnereknek és nem utolsó sorban a magyar kormánynak, amely jelentős anyagi segítséget nyújtott a projekthez a mindenki által ismert nehéz gazdasági körülmények ellenére.

Fotó: Horváth Bence

– Ez az eddigi legnagyobb beruházás a FirstFarms történetében, nem véletlen az sem, hogy ezt itt valósítottuk meg. Magyarország egy fontos, stabil hajtóereje a működésünknek, amit hasonlóan kívánunk fejleszteni a jövőben is. További beruházásokat tervezünk, amivel az ország fejlődéséhez is hozzájárulhatunk – fogalmazott a dán cég vezérigazgatója.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az átadón elmondta, a magyar sertéságazat a rendszerváltás óta számos viszontagságon ment keresztül. A mostani beruházás előremutató, ugyanis az ágazat külső kitettsége csökkenthető azzal, ha a sertéseket Magyarországon nevelik és dolgozzák fel. A helyettes államtitkár megjegyezte, a kormány úgy döntött, hogy a 2020-2027-es uniós támogatások mellé maximális, nyolcvan százalékos hazai társfinanszírozást biztosít, így több mint 4200 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre, ami történelmi lehetőséget biztosít a magyar mezőgazdaság számára.

Fotó: Horváth Bence

A beruházás 2000 példánnyal növeli a hazai kocaállományt, a telep helyszíne Telekgerendas, szaporulatait 30 kilogrammos malacként a pusztaföldvári malacnevelőről értékesítik majd hazai hízlaldáknak. A két új teleppel 4500 kocaférőhelyes vállalattá bővült a FirstFarms Hungary Kft.

– A beruházás megerősíti a vármegye és az ország sertéságazatát – húzta alá a Erdős Norbert, Dél-Békés országgyűlési képviselője. – A 2,5 millió sertésből Békésben mintegy 245 ezret tenyésztenek, amivel a vármegye a harmadik legnagyobb sertés előállító Magyarországon. Úgy gondolom, hogy nekünk Telekgerendás, Pusztaföldvár, Orosháza, és Gádoros térségének mégis az a legfontosabb, hogy új munkahelyek jöttek létre – hangsúlyozta.

Fotó: Horváth Bence

Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az alapkőletétel február 24-én volt, ugyanazon a napon tört ki az orosz-ukrán háború is, amely alapjaiban írta át a nyersanyag piaci árakat. A nehézségek ellenére a FirstFarms Hungary Kft. hazai kivitelezői a partnerekkel közösen, 14 hónap alatt megvalósította a terveket innovatív technológiával felszerelt épületeket átadva.

A két telephelyen mintegy 18 500 négyzetméter alapterületű épületegyüttest építettek, amelyhez 1750 teherautónyi betont fektettek le. Az épületek áramellátását napelemek biztosítják, az optimális hőmérsékletet – Magyarországon egyelőre egyedülálló technológiával – hígtrágyából visszanyert hővel biztosítják.

Dávid Zoltán polgármester gratulált Sarusi-Kis Tamás ügyvezetőnek a projekt sikeres lebonyolításához (Fotó: Horváth Bence)

Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy május első hetében kezdődik a termelés a telekgerendási fiaztató telepen, az első süldők néhány napon belül benépesítik az épületeket.

– Rövid idővel később következik a termékenyítés, a várakozásaink szerint szeptemberben születnek az első utódok. A pusztaföldvári telepünkön októberben várjuk az első választott malacokat, majd ebből a termelésből legkésőbb karácsonyig szeretnénk megrakni az első kamiont – sorolta Sarusi-Kis Tamás.

A dán tulajdonban lévő cég 2002 óta létezik, gádorosi székhellyel, jelenleg két teleppel. Gádoroson működik a fiaztató 2500 koca férőhellyel, míg onnan a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják és ott nevelik 30 kilogrammos súlyukig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.