- hirdetés -

Harmincegy év után ismét az ország legmagasabb rangú közjogi méltósága tette tiszteletét Orosházán.

Novák Katalin január 26-i látogatását megelőzően Göncz Árpád járt a városban, ő is az országgyűlési képviselő meghívásának tett eleget. Bár Novák Katalin köztársasági elnök nem csak megragadja, de meg is teremti annak a lehetőségét, hogy minél többet találkozzon a hazai települések lakosaival – részben ezt a célt szolgálja a vármegye-látogatás programja is –, azért mégsem mindennapos dolog, hogy egy ilyen rangú közjogi méltóság érkezzen az ember szülővárosába, lakhelyére. Orosházán erre az eseményre 31 évet kellett várni.

Ahogy beszámoltunk róla, január 26-án Erdős Norbert országgyűlési képviselő és Dávid Zoltán polgármester fogadta Orosházán az államfőt. Bár a vezető politikusok már a vármegye-látogatás más programjain is részt vettek, így személyesen is találkoztak a köztársasági elnökkel, fontosnak tartották őt meghívni a városba. Novák Katalin múlt pénteken, Orosházára érkezve először a térség és a település vezetőivel egyeztetett, majd helyi lakosokkal találkozott a Főtéren, végül a 97. életévében járó Kovács Károly nyugalmazott építésvezetőnél tette tiszteletét.

Harmincegy év után járt ismét Orosházán köztársasági elnök (fotó: Nagy Kristóf)

Ezt megelőzően Göncz Árpád, a rendszerváltást követő első köztársasági elnök járt Orosházán. A 1993. július 19-én megvalósult látogatásra dr. Vastagh Pál országgyűlési képviselő meghívása nyomán került sor. A köztársasági elnök határozott céllal érkezett a városba. Elsőként ellátogatott a Guardian orosházi gyárába – akkor még Orosházi Hunguard Float Üveg Kft. néven működött –, majd a városvezetőkkel való egyeztetés után Müller Miklós életműkiállításának megnyitóján vett részt. A köztársasági elnök kellemes élményként beszélt az orosházi látogatásról, felemlítve fiatalkori személyes kapcsolódását a városhoz.

fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.