- hirdetés -

Orosháza városvezetése a legnagyobb helyi adófizető cégek vezetőit látta vendégül. Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, a közös gondolkodás és a partnerségi kapcsolatok erősítése a város további fejlődését szolgálják.

Az Alföld Gyöngye Hotel rendezvénytermében fogadták a város költségvetéséhez legnagyobb mértékben hozzájáruló cégek képviselőit. Dávid Zoltán polgármester megköszönte a megjelent vezetőknek az elmúlt években a városért és az itt élőkért tett munkájukat, hiszen az adóbevételek mellett nagyon sok orosházi család megélhetését is biztosítják. A településvezető kiemelte azt is, a legnagyobbak mellett valamennyi kisebb cég, vállalkozás és egyéb gazdasági szereplő hozzájárulását szintén köszönet illeti, valamennyien tevékenyen részt vállalnak Orosháza fejlődésében.

A legnagyobb cégek meghatározó szereplői a város jövőképének kialakításában. Erdős Norbert országgyűlési képviselő aláhúzta, a városvezetésnek befogadónak kell lennie az észrevételekre, javaslatokra, törekedni kell a partneri viszonyra. A mögöttünk lévő nehezebb esztendő után az idei gazdasági mutatók kedvezőbben alakulhatnak. A képviselő bízik abban, hogy ezt az előrejelzést a helyi vállalatok is meg tudják majd erősíteni.

Bojtor István alpolgármester hangsúlyozta, a személyes találkozás kiváló teret ad a kapcsolatok erősítésére. A mostani rendhagyó alkalomra több meghívott előadó is érkezett, a megjelenő orosházi cégek akár a jövőben hatékonyan alkalmazhatják az itt bemutatott lehetőségeket. Dr. Burai Mihály jegyző a fiatalok helyben tartására, visszacsábítására hívta fel a figyelmet. Kidolgozás alatt áll egy koncepció, mely megvalósításában nagy szerepük lehet a meghívott helyi vállalatoknak.

Jakab Dávid egyetemi oktató, szoftvermérnök előadásában a mesterséges intelligencia fejlődését foglalta össze. Úgy gondolja, piaci előnyt jelenthet a vállalati alkalmazása. A jövőben személyre szóló oktatási platformot hozhatnak létre általa, de számos egyéb területen, például egy céghez jelentkező munkavállalók kiválasztásának optimalizálását is leegyszerűsítheti a program. A Crowe FST részéről Szepesi Péter ismertette a vállatok energiamegtakarítási lehetőségeit, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetésösztönzési Igazgatóság részéről Almási Martina igazgató a kormány cégeknek nyújtott támogatási formáit mutatta be és rámutatott, kiemelt cél, hogy a jövőben minél több magas hozzáadott értékkel bíró beruházás érkezzen az országba.

Az orosházi cégek is megérezhették az elmúlt év nehézségeit. Polyák János, a Vasex Kft. ügyvezetője elmondta, az építőipar kiszolgálásában vállalnak szerepet Orosházán és vonzáskörzetében. A 2021-2022-es év magas forgalmat generált, sokszor építőanyag-hiány is mutatkozott. Az ukrajnai háború és az energiaárak elszabadulását követően egy magas inflációs környezetben gazdasági lassulás következett be. A 2023-as évben csökkentek az árak, csökkentek az árrések, viszont a szállítási készség normalizálódott. A béreket emelni kellett, valamennyi költség szintén emelkedett, tehát a jövedelmezőség nagy mértékben csökkent. – Egy év eleji költségsokkban vagyunk jelenleg. Az év második felétől számítunk bizonyos fokú gazdasági élénkülésre – tette hozzá az ügyvezető, kiemelve, Orosháza városvezetésével partneri viszonyt ápolnak. Van lehetőség a véleménycserére és a város stratégiájához tudják illeszteni saját elképzeléseiket.

Ördögné Papdi Zsuzsanna, O-I Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, sikeres 2023-as évet zárhattak mind az értékesítés, mind a cég hatékonysága szempontjából. Kiemelte az itt dolgozó kollégák kimagasló teljesítményét. A gazdasági válság hatása azért érezhető volt, de a gyári teljesítményből nem engedtek. A jelenlegi, kissé bizonytalan gazdasági környezetben a vállalat rugalmasságában látja erősségüket, a jövőben is figyelik, és minél gyorsabban igyekszenek alkalmazkodni a piaci és egyéb körülmények változásához.

Az OVM-KARSAI Zrt. vezérigazgatója, Kovács Péter összegezte, az elmúlt időszak nehezebb gazdasági helyzete ellenére is sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Más cégekhez hasonlóan egyelőre néhány hónapot tudnak előre tervezni, az első negyedév bizakodásra adhat okot. Reményei szerint a tavalyi szintet sikerül megőrizni, vagy még egy kisebb növekedést is elérni.

A program egy közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

galéria: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.