- hirdetés -

A március 13-án Orosházán, a Petőfi Művelődési Központban tartott fórumon első kézből értesülhettek országgyűlési képviselők, polgármesterek a települések energiahatékonyságát növelő lehetőségekről.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő ismertette, a fórumnak az Energiaügyi Minisztérium közreműködésével Orosháza biztosított helyszínt. A Békés vármegyei településvezetőknek az MVM Csoport illetékesei mellett két államtitkár is adott hasznos tudnivalókat.

– Képviselőként kiemelt feladatomnak tartom, hogy választókerületem polgármestereit abban is támogassam, hogy első kézből értesülhessenek az energiaügyeket, energiapiacot érintő eseményekről, illetve az önkormányzatok számára az energiahatékonyság javítása érdekében elérhető megoldásokról, lehetőségekről – mondta el Erdős Norbert országgyűlési képviselő.

A fórum előtt Steiner Attila államtitkár és Erdős Norbert országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót (fotó: Nagy Kristóf)

Dávid Zoltán polgármester megtiszteltetésnek tekintette Steiner Attila és dr. Dukai Miklós államtitkárok részvételét, és röviden bemutatta városunkat, annak iparának összetételét és természetesen Gyopárosfürdőt. A kormány egyik fő célja az ország energia-függetlenségének erősítése. Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár lapunknak hangsúlyozta, a kormány elkötelezett amellett, hogy az ország a zöldenergiát minél szélesebb körben, és helyben állítsa elő. A napenergia hasznosításában Magyarországnak nagy potenciálja van. Három paksi atomerőműnyi napelem termel a magyar hálózatra, ezt 2030-ig szeretnék megduplázni. Ezzel az ország zöldenergia részaránya megnövekedne, egyúttal mérséklődhetne hazánk energiaimport-kitettsége.

– A piaci árak némileg mérséklődtek, de még mindig magasabbak a szankciós energiaválság előtti időszakhoz képest. Bárminemű ellátási probléma fennállása esetén az árak hirtelen újra megugorhatnak. A fórum lehetőséget nyújt az állam, az MVM Csoport és az önkormányzatok képviselőinek közös gondolkodására annak érdekében, hogy a települések energiakitettségét csökkenteni lehessen – összegezte. Az államtitkár megjegyezte, a kormány a rezsivédelem fenntartásában továbbra is elhivatott, emellett többek között a 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program elindításával egy vissza nem térítendő, 66 százalékos állami támogatást kínálnak magánszemélyeknek ahhoz, hogy megújuló energiaforrással lássák el lakóépületeiket.

Dr. Dukai Miklós államtitkár a 2024-es központi költségvetés egyik önkormányzatokat érintő fontos elemére is kitért (fotó: Nagy Kristóf)

Dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár elmondta, az orosz-ukrán konfliktus nyomán kibontakozó szankciós energiaválságra reagálni kellett. A kormány az önkormányzatoknak segítséget nyújtott, a 2023-as évben több mint 72 milliárd forintnyi támogatást kaptak a feladataik ellátásának hozzájárulásaként. Így például a közvilágítás, óvodák, bölcsődék, gyermekétkeztetés, bentlakásos szociális intézmények rezsiköltségeihez nyújtottak támogatást. A 2024-es központi költségvetésben 83 milliárd forintot irányoztak elő erre a célra. Dr. Dukai Miklós kiemelte, az utóbbi időszakban csökkentek az energiaárak, de nem esik vissza a Covid-járvány előtti árszínvonalra. Az önkormányzatoknak a kötelező feladatellátásaik biztosítására és megszervezésére kell elsősorban koncentrálniuk, a fejlesztésekkel még egyelőre óvatosabban kell tervezni. A majdani beruházásaikat pedig kiváltképp az energiahatékonyság növelését megcélozva érdemes átgondolkodni.

Az orosházi fórumon résztvevő képviselők és településvezetők többek között Magyarország energiapolitikájáról, az energiapiaci folyamatokról, modernizációs megoldásokról kaptak részletes tájékoztatást, valamint az MVM Zrt. ügyfélmenedzsmentjét ismerhették meg.

galéria: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.