- hirdetés -

Nyolcmilliárd forintból két új telephelyet épít Orosháza és térségében a sertéstenyésztéssel foglalkozó FirstFarms Hungary Kft. A fejlesztéshez jelentős összeggel, 2,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány. A beruházás alapkövét február 24-én helyezték el a cég és a támogató képviselői a leendő pusztaföldvári telephelyen, közismert nevén az egykori Ravasz tanyán.

Erdős Norbert az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, hogy a sertéságazat rendkívül fontos tényező a magyar mezőgazdaságban. A mai, örömteli alkalom a jó példája annak, hogy a magyar kormány támogatja a sertéságazatot. 2020 óta csak a sertéstelepek fejlesztésére 90 milliárd forintot fordított a kormány.

– Állatjóléti fejlesztésekre további 21 milliárd forint, járványügyi munkálatokra pedig 2,8 milliárd forint támogatás érkezett az ágazatba – számolt be a kormányzati forrásokról az Agrárminisztérium államtitkára, aki nem csak a beruházás ünnepélyes alapkőletételen működött közre, de szerepet vállalt az együttműködés kialakításában is. Büszkék lehetünk ezekre számokra, a Pusztaföldváron és Telekgerendáson megvalósuló projektekre.
Erdős Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az Európai Unió sertésexportja 4 százalékkal csökkent az elmúlt évben, és ez hosszú távon nehéz helyzetet teremthet, jelenleg szerencsés időszakot él meg az ágazat itthon, részben a növekvő fogyasztásnak, részben a kiemelt állami finanszírozásnak köszönhetően. Fontos a térség számára a beruházás, hiszen örömmel tölti el a szívünket az a tény, hogy a tervek szerint 20-30 új munkahelyet teremt az itt élőknek.

Sarusi-Kiss Tamás, a beruházó cég ügyvezetője is azt erősítette meg, hogy biztos alapokkal vágtak bele a nagyléptékű fejlesztésbe. – Ezt a beruházást 2010-ben kezdtük el tervezni. Hosszú idő kellett ahhoz, hogy a vállalkozás pénzügyi helyzete lehetővé tegye a tervek elkészítését és eljussunk a beruházás előkészítéséig. Ehhez a termelésünk nagyon biztos alapokon kell működjön, és nagyon jó munkavállalói háttérrel kell rendelkezzünk. Nem utolsó sorban nagyon köszönjük az ágazati vezetés és a kormányzat segítségét, ami feltétlen szükséges volt ahhoz, hogy a beruházás létrejöjjön – fogalmazott a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezetője.

Fotó: Horváth Bence

Telekgerendáson fiaztató telep épül, ahol 2000 kocával növelik a cég meglévő koca állományát, így fontos szerepet tölt be a sertésstratégiai célkitűzések elérésében. Pusztaföldváron pedig malacnevelő jön létre, ahonnan a szaporulatot 30 kilogrammos malacként értékesítik a hizlaldák részére. Ez a telep fog helyet adni egy karantén istállónak és süldő koca telepnek is. A beruházás modern technológiával és fenntartható energetikai megoldásokkal gazdagítja a térséget, és a tervek szerint 20-30 új munkahelyet teremt helyben, várhatóan 2023-ra készül el.

A FirstFarms Hungary Kft. 20 éve szerves része a magyar élelmiszerelőállításnak. A céget 2002-ben hozták létre már akkor is dán tulajdonossal, DanFarm Hungary Kft. néven, majd 2017-ben ment végbe a tulajdonosváltás. Akkor vásárolta meg az Európában egyetlen tőzsdén jegyzett mezőgazdasági termelő vállalat. A cég gádorosi székhellyel dolgozik. Itt működik a 2500 kocának helyet biztosító fiaztató telep, ahonnan a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják. Ezen a telephelyen nevelik 30 kilogrammos méretükig, majd innen – partnereken keresztül – hizlaldáknak értékesítik az állományt.

A cég közismert társadalmi szerepvállalásáról, 2021-ben pedig nagyvállalati kategóriában elnyerte az Év Felelős Foglalkoztatója verseny 3. helyét. Rendszeres megrendelője a térség mezőgazdasági és ipari vállalkozásainak.

Ránkli Ferenc, Telekgerendás polgármestere, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, Sarusi-Kiss Tamás ügyvezető, Erdős Norbert államtitkár és Sonkolyos Szabolcs, Pusztaföldvár polgármestere

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott a kezdetektől segítette az Orosháza térségében megvalósuló fejlesztés létrejöttét, a kormányzati kapcsolatfelvételt. Mint mondta, a cégvezető két évvel ezelőtt kereste meg a fejlesztési tervekkel.
– A FirstFarms Hungary Kft. zászlóshajóvá vált a térségben. Ilyen jó partnert ritkán találni, csak gratulálni tudok a beruházáshoz, aminek minden lépésében ott lesz a kormányhivatal is, és persze az üzemelés során is megmarad az együttműködés – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. – Békés megye agrár megye, szüksége van ilyen beruházásokra, a térség szempontjából ez a fejlesztés óriási lehetőség. Magyarország jövőjét a vidék sikeressége fogja meghatározni – jelentette ki a kormánymegbízott. Ezzel is alátámasztva, hogy a térség kitörési pontja az agrárium fejlesztése. Véleménye szerint ez a támogatás egyszerre ösztönzi a sertéshús előállítását, a járványvédelmi rendszerek kiépítését és a takarmány-előállító üzemek létesítését is.

Az anyacéget képviselve Anders Norgaard vezérigazgató kiemelte, hogy a mezőgazdasági dolgozók értéket teremtenek a befektetőik és a környezetük számára. Cégük számára fontos, hogy mind a földjeiket, mint az állataikat „karbantartsák”, fenntartható módon működjenek. A 4 országban, 17 telephelyen működő vállalat 400 alkalmazottat foglalkoztat. További fejlesztéseket és felvásárlásokat terveznek, hisznek a mezőgazdaság jövőjében.

Fotó: Horváth Bence

Erdős Norbert államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy a hazai piacon 15 évre visszatekintve folyamatosan növekszik a húsfogyasztás, ezen belül is a csirke- és a sertéshúsé. Jelenleg az egy év alatt elfogyasztott általgos húsmennyiség 68 kilogramm személyenként, ebből pedig meghaladja a 19 kilót a sertéshús. A statisztikai adatok alapján hazánk 20-22. az uniós tagországok között az egy főre eső húsfogyasztás tekintetében. Örömteli, hogy a húsfogyasztás nem csak a friss hús fogyasztás formájában, hanem a szárazkolbász és a konzerv termékek tekintetében is növekszik.

Fotó: Horváth Bence

A beruházás ünnepélyes megnyitásaként időkapszulát helyzetek el a pusztaföldvári telephelyen. Az időkapszula a cég irányelveit, hitvallását tartalmazza. Ennek az elhelyezésében közreműködött Erdős Norbert államtitkár, Anders Norgaard vezérigazgató és Sarusi-Kiss Tamás ügyvezető. Majd az alapkövet Dancsó Adrián, a FirstFarms Hungary Kft. főmérnöke és Morten Knudsgaard, a FirstFarms cégcsoport operatív igazgatója helyezett el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.