- hirdetés -

Április 18-án vette kezdetét Orosházán a Svájci Hét, melynek keretében Jean-Francois Paroz nagykövet látogatott el a városba. A vendég első útja a polgármesteri hivatalba vezetett, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban egy ünnepélyes megnyitóval folytatódott a program.

Április 18-án Svájc magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz látogatott el Orosházára, elsőként a Polgármesteri Hivatalba, ahol Dávid Zoltán polgármester fogadta őt a nemzetiségi önkormányzat, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium képviselőivel közösen. Útjuk a tanácskozást követően a Woertz gyárba vezetett, később pedig a Táncsics Mihály Gimnáziumba, ahol ünnepélyesen is megnyitották az idei Svájci Hetet.

Dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke elmondta, bíznak benne, hogy többet nem szól bele a szervezésbe a koronavírus-járvány és innentől kezdve újra hagyományos időpontjában, tavasszal rendezhetik meg a Német Kultúra Hetét. A programsorozatot ilyenkor összekötik a Wunderbar Fesztivállal is, melynek tegnap volt a megnyitója.

Dr. Abonyi Lajos üdvözölte a megjelenteket, majd az Eötvös József Katolikus Óvoda gyermekeinek műsora következett felkészítőik, Dancsó Józsefné és Líbor Bernadett vezetésével. Ezt követően Svájc magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz nyitotta meg a rendezvényt.

Örömét fejezte ki, hogy immár másodjára is ellátogathatott Orosházára. Mesélt a jelenlévőknek országa jellegzetességeiről, ismertette a legfontosabb tudnivalókat és Svájc Magyarországgal való kapcsolatát. Büszkén számolt be arról, hogy Orosházán tett korábbi látogatása után több magyarországi városban vagy településen is szerveztek Svájci Hetet, így a fővároson kívül is több helyszínen megismerkedhettek Svájccal a diákok és a rendezvények vendégei.

– Nagy örömmel érkeztem vissza a városba, úgy látom, hogy ugyanaz a lelkesedés megvan most is, amit hat évvel ezelőtt láttam. Nagyon tetszik, hogy a tanárok és diákok egyaránt szánnak időt arra, hogy Svájcot tanulmányozzák és egy kiállítást is készítettek. Ezen kívül azt is örömmel láttam, hogy a svájci gazdaság is jelen van Orosházán. A Woertz ugyanis egy svájci cég, amely az elmúlt években bővülni is tudott. Ez hozzájárult többek között a jó kétoldalú a gazdasági kapcsolatokhoz is – árulta el.

Ezután a Táncsics Mihály Gimnázium diákjainak előadása következett, majd Árusné Erős Krisztina, a gimnázium igazgatója zárta a köszöntők sorát. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a nyelven kívül az adott ország kultúráját, jellegzetességeit is megismerjék a tanulók, a következő napokban tartott programoknak is ez lesz a célja. A rendezvény a magyarországi németek himnuszának eléneklésével zárult.

Szerdán Svájcról rendeznek vetélkedőt németül a Táncsics Mihály Gimnáziumban, csütörtökön a Székács József Evangélikus Iskolában lesz írásbeli német verseny, pénteken pedig az Eötvös József Katolikus Iskolában vers- és prózamondó verseny svájci művekből. Szintén hagyományos program a Harruckern emléktábla koszorúzása a nemzetiségi önkormányzat életében, ez április 24-én lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.