- hirdetés -

Újra visszatért hagyományos tavaszi időpontjához a Német Kultúra Hete programsorozat. A Német Nemzetiségi Önkormányzat ezúttal Svájci Hetet szervezett a következő egy hétre, melynek keretében április 18-án Svájc magyarországi nagykövetét fogadták a Polgármesteri Hivatalban.

Még az Orosházi Oktatási Kerekasztal első 2023-as ülésén számolt be dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról, hogy az áprilisi időszak a településalapítási ünnepségsorozat mellett tele lesz olyan programokkal, ami az önkormányzat munkájához kapcsolódik. Ilyen volt április 17-én a Wunderbar Fesztivál, melynek megnyitóját a Táncsics Mihály Gimnáziumban rendezték, egy nappal később pedig a Német Kultúra Hete vette kezdetét.

Ez a programsorozat egészen 2001-ig nyúlik vissza, hiszen a Német Nemzetiségi Önkormányzat ekkor bővítette az addigi egynapos programot egyhetesre az Osztrák Nagykövetség javaslatára. Azóta rotációs rendszerben hozzák létre Orosházán az Osztrák, Német és Svájci Heteket. Ezúttal a Svájci Hetet rendezik meg, az elmúlt időszakban az őszi félév során tartott programot ezúttal ismét hagyományos időpontjában tartják.

Április 18-án Svájc magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz látogatott el Orosházára, elsőként a Polgármesteri Hivatalba, ahol Dávid Zoltán polgármester fogadta őt a nemzetiségi önkormányzat, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium képviselőivel közösen.
– Nagyon örülök, hogy már második alkalommal fogadhatjuk önt Orosházán és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy elfogadta a meghívást. Azt gondolom, hogy a jelenléte erősíti, mind az iskolákban folyó nyelvtanulást, mind a német kapcsolatokat – hangsúlyozta a polgármester.

A nagykövet kiemelte, örömmel látja, hogy ilyen lelkesen tanulják a német nyelvet a diákok, valamint egy svájci cég is sikeresen meg tudott telepedni Orosházán.
– Fontos, hogy ne csak Budapesten mutassuk be Svájcot. A néhány évvel ezelőtti látogatásom is inspirált abban, hogy minél több vidéki városba elmenjünk és Svájci Napokat szervezzünk Orosháza mintájára. És hadd tegyem hozzá, hogy az előző látogatás alkalmával kapott póló a feleségem kedvence a mai napig – tette hozzá Jean-Francois Paroz.

A kisteremben tartott tanácskozást követően a Woertz gyárban tettek látogatást. A Svájci Hét programjai ezután az ünnepélyes megnyitóval folytatódtak, majd az ilyenkor szokásos vetélkedők következnek. Szerdán Svájcról rendeznek vetélkedőt németül a Táncsics Mihály Gimnáziumban, csütörtökön a Székács József Evangélikus Iskolában lesz írásbeli német verseny, pénteken pedig az Eötvös József Katolikus Iskolában vers- és prózamondó verseny svájci művekből. Szintén hagyományos program a Harruckern emléktábla koszorúzása a nemzetiségi önkormányzat életében, ez április 24-én lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.