- hirdetés -

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsabán, szeptember 3-án. Az elmúlt két évben a koronavírus miatt csak szűkített formában tudták megtartani a rendezvényt, de ebben az évben ismét a maga teljességében, gazdag programkínálattal várják az embereket a megyei összetartozás ünnepén.

2016 óta minden évben szeptember első szombatján rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén. Ezzel egy olyan eseménysorozatot szerettek volna elindítani, amely évről-évre erősödik és egyre megszokottabbá válik a Békés megyei emberek körében. 2020-ban csak a kézművesvásárt és termelői piacot tudták megtartani, tavaly pedig csak színpadi esemény nélkül jöhetett létre a program.

– Ebben az évben a program kínálat újra teljes lesz. A nap szlogenje: hagyomány, érték, közösség. Nagy örömmel vesszük észre, hogy nem csak a békéscsabaiak látogatják az eseményt, hanem nagyon sokan érkeznek vidékről is. Mindez annak is köszönhető, hogy a fellépők és termelők között nagyon sok a nem megyeszékhelyi. Ebben az évben is több mint 30 település jelentkezett, hogy bemutatkozna saját értéktárával. Reményeink szerint számos orosházi kistermelőt és kézművest is fogadhatunk – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Fotó: Gubis Mariann/Békés Megyei Önkormányzat

Az eseményen Békés megye nemzetiségei is helyet kapnak és többek között ételkóstolóval várják az érdeklődőket. A programsorozat újdonsága továbbá, hogy bemutatkoznak a Viharsarki védjeggyel ellátott termékek is. Összesen tizenöt kézműves-és élelmiszer előállító kapta meg a logó használati jogát.

A felnőttek mellett a gyerekekre is nagy figyelmet fordítanak. Az óriási gyermeksátor kézműves foglalkozásai mellett bábszínház és mesemondás is várja őket. A katonai hagyományőrzők is bemutatkoznak, valamint a 21. század fegyveres erői is – a TEK, a készenléti rendőrség – kint lesznek az eseményen.

A program támogatói a megyei médiumok mellett, a Bethlen Gábor Alapítvány, a Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Művelődési Intézet és Békéscsaba Megyei Jogú Városa.

A részletes program a következő hetekben várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.