- hirdetés -

Hetedik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén szeptember 3-án. Az elmúlt két év szűkített programjai után ismét a megszokott, színes kavalkád fogadja majd a látogatókat. A színpadi előadások mellett a megye legnagyobb kézműves-és kistermelői vására várja az embereket a szombati rendezvényen.

2016 óta szeptember első szombatján rendezik meg a Megyenapot Békéscsabán. Ezen a napon kiemelt figyelmet kapnak azok az értékek, amelyek Békés megye településeit és lakóit összekötik egymással. A nap szlogenje is így szól: Hagyomány, érték, közösség.

– Nagyon nagy öröm, hogy évről évre tucatnál is több orosházi kiállító is részt vesz a kézműves vásárunkon és kistermelői piacunkon. Emellett érdemes a saját szomszédjaink kultúráját, hagyományait is megismerni. Keveset tudunk egymásról, és ez a nap arra döbbent rá mindenkit, hogy mennyire gazdagok vagyunk természeti adottságokban, népművészetben és gasztronómiában egyaránt – mondta Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Az egész napos eseményen a megyei összetartozást ünnepeljük. Idén is színvonalas programokkal várják az idelátogatókat. A rendezvény 8 órakor egy zenés felvonulással indul a Csaba Centertől a Szent István térig, amelyet a Tótkomlósi Fúvószenekar kísér. A 9 órakor kezdődő megnyitó után bemutatkoznak a különböző nemzetiségek, majd a Békés megyei értéktár okleveleinek átadása következik. Ezután egymást követik a különböző bemutatók és előadások a színpadon. Fellép Sztojka Tibor és zenekara, a megyei néptáncegyüttesek, Békéscsabai Jókai Színház művészei pedig operett dalokkal készülnek. A legkisebbek szórakoztatásáról a gyermeksátor, a szabadtéri játszótér és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása gondoskodik majd.

– Hatalmas ez a tér, de úgy látszik már kinőttük. Összesen 63 kézműves és kistermelő lesz a piacunkon, emellett 29 település jelentkezett, hogy szeretné saját értéktárát bemutatni. Békéscsaba legnagyobb szabadtéri rendezvénye a Megyenap, köszönhető ez annak, hogy egy megyei összefogásként valósul meg – emelte ki Zalai Mihály.

A közgyűlés elnöke hozzátette, ezzel azoknak az ideérkező embereknek is bemutathatjuk Békés megye értékeit, akik nyaralás céljából érkeznek a térségbe. A színpadi előadások mellett a programok között szerepel a városnézés Nóniusz fogattal, a katonai hagyományőrzők bemutatói, valamint a tombolahúzás.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.