- hirdetés -

Az utóbbi években egyre többen foglalkoznak különböző egzotikus fűszernövények termesztésével és feldolgozásával. A chili roppant népszerű az új ízek megálmodói, de a vásárlók, a fogyasztók körében is. A Winners Garden márka két éve jelent meg a piacon, most pedig újabb két termékük nyert szakmai elismerést.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon második alkalommal rendeztek nagyszabású minősítőt a magyar és Európai Uniós országok gasztronómiai kézműves termékei számára. A MÍV-en, a Magyar Ízek Versenyén, a kevés celebből és annál több szakértőből álló zsűri a tavalyinál lényegesen szigorúbban bírált, sokkal szűkmarkúbban osztogatta a vizsgált termékekre a pontokat.

Az orosházi Winners Garden, vagyis Grestyák Tünde és párja Vincze Attila három termékkel nevezett a versenyre, melyen a chilis kategóriában 112 volt az elfogadott indulók száma. Mint Attila elmondta, igen szigorúan értékelt idén a zsűri:

– A MÍV egy az Agrárminisztérium és a NÉBIH által támogatott minősítő verseny, ahol a termékeket öt szempont alapján vizsgálják. Szempontonként maximálisan húsz pont adható, így száz pont az elérhető egy termék számára. A bronz minősítéshez ebből legalább 75-öt, az ezüsthöz 85-öt kellett elérni. 91 pontnál kezdődött az arany minősítés. A neves szakemberekből álló zsűri keményen bírált. A mi kategóriánkban leadott összes termék közül mindössze 16 kapott minősítést. Tőlünk a SMOKY FAIRY KISS szósz ezüst, a MEDITERRANEAN MILD HOT PEPPER CREAM bronz minősítést szerzett. Rendkívüli öröm és büszkeség volt ez számunkra, hisz mindössze két éve foglalkozunk a feldolgozással, különböző szószok, krémek, savanyúságok előállításával és a mostantól a címkén feltüntethetjük a MÍV védjegyet – mutatta be a versenyt Vincze Attila.

A minőségi termék a kiváló alapanyagnál kezdődik (Fotó: Vincze Attila)

A huszonnyolc paprikafajta termesztése mellett az újosztási kertben sok más növény is helyet kapott. Mint arról korábban hírt adtunk, a világ legöregebb szőlőtőkéjéről is kerültek ide vesszők a tavasszal. Attila elmondta, hogy közülük egy szépen megeredt, egy másik pedig jó eséllyel meg fog. Ezek a belső, otthoni sikerek, illetve a mostanihoz hasonló szakmai elismerések adnak a munkához további motivációt számukra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.