- hirdetés -

Lezárult a Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése című KEHOP pályázat. A beruházással az épületek energiatakarékosságát és megújuló forrásból származó energiafelhasználását kívánták fejleszteni. Céljuk, hogy a jövő nemzedéke számára megteremtődjön a megfelelő energiabiztonság és ezzel alacsonyabb legyen a szén-dioxid-kibocsátás hazánkban.

A projekt 2016. április 1-jén indult. Bornné dr. Stefkovics Valéria, a projektosztály vezetője elmondta, akkor egy milliárd forintot szavaztak meg Békés megyének, ám időről-időre sikerült olyan projektelemek bemutatniuk, amely miatt érdemesnek találták, hogy újabb forrásokat hozzanak ide. 2022-re pedig ez az összeg több mint a kétszeresére, 2.269.000.000 forintra növekedett.

– Eleinte csak hét helyszín lett kiválasztva 2016-ban, azonban a támogatás növekedése lehetővé tette, hogy 25 épületet újítsunk fel szerte a megyében. A program keretében új hőszigetelést, nyílászárókat kaptak és a fűtést is korszerűsítették. Tizenhárom helyszínre pedig napelem is került – emelte ki a projektosztály vezetője.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója hozzátette, folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket és forrásokat, amelyek által a szolgáltatások színvonalát javítani tudják. A felújításokkal a kollégák kényelmére és az ügyfelek jobb kiszolgálására is igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni.

– Orosházán is fontos kritérium volt az, hogy az épület külleme meg tudjon újulni, valamint az energetikai beruházások is meg tudjanak valósulni. Az orosházi projektek keretében is sikerült azokat az indikátorokat elérni, amelyeket a pályázati cél tűzött ki. Hatékonyabban, takarékosabban tudunk működni tovább és megfelelő körülmények között tudjuk az orosházi ügyfeleinket fogadni – mondta Dr. Rákóczi Attila.

A városban az Ady Endre utca 9. és a Szabadság tér 3. szám alatt történtek a felújítások. A Földhivatal épületén az elavult ablakokat kicserélték, új hőszigetelést és homlokzati festést kapott, valamint egy korszerű fűtési rendszert is kiépítettek. A létesítmény tetejére 108 darab panelből álló 25 kW teljesítményű napelemes rendszert szereltek fel. A becslések szerint mindez 88%-os villamos energia-megtakarítást eredményez, valamint a földgáz fogyasztás is 75%-kal csökken.

A Foglalkoztatási Osztály épületén nyílászárócsere, homlokzati hőszigetelés és kondenzációs gázkazán beépítése történt. Ezzel a földgáz fogyasztás akár 33%-kal csökkenhet.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.