- hirdetés -

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye után Békés megyében, Tótkomlóson is megjelent a madárinfluenza, a Békés Megyei Kormányhivatal pedig megtette az ilyenkor szokásos intézkedéseket. Felügyeleti (megfigyelési) körzetet rendelt el.

A Kormányhivatal, határozatában Békéssámson, Csanádapáca, Kardoskút, Kaszaper, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Orosháza, Pusztaföldvár, Tótkomlós, Végegyháza települések teljes közigazgatási területére vonatkozóan, magas pathogenitású madárinfluenza fertőző állatbetegség megállapítása miatt felügyelet (megfigyelési)
körzetet rendelt el.

A baromfitartás szabályai ilyen esetben szigorodnak. Dr. Burai Mihály jegyző rendelete szerint a baromfi állományokat a gazdaság kijelölt épületében zártan kell tartani. Amennyiben ez nem megoldható, a vonatkozó szabályok szerinti nagyságú területet kell lekeríteni és hálóval befedni, hogy a baromfi más állománnyal, vagy a vadmadarakkal ne érintkezhessen.

A legfontosabb a baromfi állományok elkülönítése és zártan tartása (Fotó: portfolio.hu)

A baromfiállományok védelme érdekében elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú betartása. Az állatokat többek között a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá. A rendelet visszavonásáig tilos a baromfi vagy más fogságban tartott madarak vásárainak, piacainak, kiállításainak, vagy egyéb csoportos bemutatásának, versenyének a rendezése. Ugyancsak tilos a fogságban tartott madarak vadállomány újratelepítése céljából történő szabadon engedése.

Az elrendelt intézkedéseket a fertőzött gazdaság előírások szerint elvégzett kiürítése és fertőtlenítése befejezésének napjától számított 30 napot követő visszavonásig maradnak érvényben.

A határozat további intézkedéseiről, részleteiről a Kormányhivatal, vagy a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak.

Néhány jótanács

Fokozottan figyelnünk kell a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan, szappannal, bő vízzel kell kezet mosni. Háztáji körülmények között se használjuk más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is. Minden nap alaposan tisztítsuk meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket. Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfogni, használjunk nejlon- vagy gumikesztyűt.

Fontos! Ha valaki baromfiállományában bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy elhullott madarat talál, mielőbb értesítse állatorvosát vagy a területileg illetékes járási hivatalt.
 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.