- hirdetés -

Hat évvel ezelőtt, 2017-ben indult el a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. projektje, melynek célja a komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Dél-Alföld térségében, különös tekintettel az elkülönült hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre. Ennek során 2,6 milliárd forintból több olyan létesítmény épült, amely Békés vármegye hulladékgazdálkodási szolgáltatását fejleszti.

A DAREH projektjének végéhez közeledve Orosházán rendezett gyűlést a szervezet, melyre az érintett települések polgármestereit is meghívták. Az esemény során összefoglalták a KEHOP tervezetét érintő kérdéseket, valamint azokat a lépéseket, melyek során a projekt teljes egészében megvalósulhatott a december 1-jére kiírt zárás előtt.

– A projekt még 2017-ben indult útjára. Mindez egy korábbi fejlesztésekre épülő beruházás volt, melynek keretében 2,6 milliárd forintból épületek és újultak meg hulladékgazdálkodási létesítmények vármegyeszerte. Ezen belül közel 50 ezer hulladékgyűjtő edényt is szereztünk. A legnagyobb projektek Békéscsabán és Gyomaendrődön valósultak meg. Előbbi városban egy új hulladékudvar, míg utóbbi helyen egy hulladékátrakó állomás épült. Mindemellett a már meglévő építmények közül az orosházi, a mezőhegyesi és a szeghalmi átrakót is fejlesztettük – tájékoztatott Molnár Sándor, a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. általános igazgatója.

A projekt fontos eleme volt továbbá a szemléletformálás. Ennek során minden csatornán és a médiában népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést. Emellett egy mobilapplikációt is készítettek, melynek letöltése után be lehet írni a lakcímünket, ezután pedig egy naptárban láthatjuk feltüntetve, mikor kell kivinni a kukát. Ezt KukAPP néven találhatják meg. – Egy nappal előtte még figyelmeztet is az applikáció melyik típusú hulladékot lehet kitenni, így nem lehet elfelejteni. Mindemellett információkat is kaphatunk melyik hulladékot hova lehet elhelyezni. Aki pedig most regisztrál, egy nyereményjátékban is résztvehet, melynek fődíja egy 50 ezer forintos MediaMarkt utalvány – emelte ki az igazgató.

Fotók: Nagy Kristóf

Remélik, a projekt sikeressége felhívja az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Ebben a tekintetben több változásra is lehet számítani, mint például a január 1-jén életbe lépő rendszer, melynek során a különböző üdítős, illetve vizes palackok betétdíjasak lesznek, melyek árát megkapjuk, amennyiben visszaváltjuk a termék csomagolását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.