- hirdetés -

Újabb épületenergetikai fejlesztés valósult meg a városban, ezúttal az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának épületét modernizálták. Valamivel több, mint 10 millió forintból napelemet telepítettek, az épület hőszigetelése és a fűtés hatékonyságának javítása további 36 millió forintból készült el.

A beruházást március 10-én adták át hivatalosan. Az ünnepségen a nemzeti színű szalagot Dávid Zoltán polgármester, Erdős Norbert államtitkár, Lustyikné dr. Papp Anikó járásihivatal-vezető, dr. Takács Árpád kormánymegbízott vágta át.

Az ünnepségen Erdős Norbert ismertette a beruházás részleteit. Mint mondta, a fejlesztés során elkészült az épület homlokzati- és tetőszigetelése, 41 új ablakot és új bejárati ajtót építettek be, illetve egy kondenzációs kazánnal javították a fűtésrendszer hatásfokát, mindezt európai uniós forrásból. – A 36 millió forintos beruházás javítja az itt dolgozók munkakörülményeit, egyben az itt ügyet intézők kényelmét is szolgálja – fogalmazott az államtitkár. Köszönetet mondott a meghívásért: nagyon örülök, hogy most itt lehetek, hiszen az Orosházi Járási Hivatal 2013-14-es indulásakor, mint kormánymegbízott sokakkal együtt dolgoztunk, meleg szívvel gondolok vissza azokra az időkre. Értékelése szerint a közigazgatás 2010 óta zajló átalakítása, az egyik legsikeresebb kormányprogram, hiszen egy helyen valamennyi hivatalos ügyet elintézhet az ember, és az ügyintézés helyszíne, a folyamatosan bővülő kormányablak-hálózatnak köszönhetően, fizikálisan is egyre közelebb kerül az emberekhez.

Fotó: Horváth Bence

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a rendezvényre Battonyáról érkeztek, ahol 2022 májusában kerül átadásra a kormányablakok egyik legújabb beruházása. Ez a szolgáltatási pont pedig nem csak a környező települések kilencezer fős lakosságának kiszolgálására hivatott, hanem a határon túlról érkező magyar állampolgárok is elérhető közelségben, kényelmesen intézhetik itt ügyeiket.

A kormánymegbízott, dr. Takács Árpád arról is említést tett, hogy a Békés Megyei Kormányhivatalhoz tartozó épületek – járási hivatalok, foglalkoztatási osztályok, agrárcentrum, módszertani központ – sorra újulnak meg megyeszerte, uniós, de leginkább hazai forrásból. – Ahogy államtitkár úr is mondta, feladatunk, hogy egyre közelebb vigyük a szolgáltatást az emberekhez, és Békés megye ebben élen jár. Örömmel mondhatom, hogy a dél-békési térség igen kedvező helyzetben van ebből a szempontból. A 2013-ban elindított munkának köszönhetően folyamatosan nyitjuk meg az újabb és újabb kormányablakokat. Ezt az évet már úgy fogjuk zárni, hogy a megyében 18 kormányablak működik, közülük 5 Dél-Békésben szolgálja ki a lakosságot – tájékoztatta portálunk dr. Takács Árpád.

A foglalkoztatás témakörére áttérve a kormánymegbízott úgy vélekedett, bár az elmúlt 30 évben mindig aktuális téma volt, most a covid elmúlt 2 éve alatt ez hatványozottan igaz. – A foglalkoztatási szakterületen dolgozó kollégák nem csak hivatalnokok, de ez idő alatt harcosokká is váltak. Mindent elkövettünk, hogy segítsünk a munkáltatók gondjain. Az Orbán-kormány egyharmadára csökkentette a munkanélküliséget, ami Békés megyében a 30 ezer regisztrált álláskereső helyett 2020 elején már 11 ezret jelentett. Majd jött a covid, és 2020 júniusában újra 17 ezernél is többen szerepeltek a nyilvántartásban, mára viszont stabilan 11-12 ezer fő körüli a regisztrált álláskeresők száma, közülük 1440 az Orosházi járásban – tájékoztatott dr. Takács Árpád.

Fotó: Horváth Bence

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondása szerint jelentős állami forrás érkezett a megyébe a foglalkoztatás elősegítésére a világjárvány időszakában. A munkahelyek megtartását 50 százalékos bértámogatással segítették, Békés megyében mintegy 1000 munkáltatónál 4500 munkahely megőrzésére 2,3 milliárd forintot fordított az állam, ebből az Orosházi járásban 133 munkáltató 700 munkavállalóra 403 millió forint támogatást kapott. A csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz megyei szinten 363 kérelem érkezett 5500 munkahely vonatkozásában, a járásban 41 munkáltató 1722 munkahely megőrzéséhez kapott segítséget. Az önfoglalkoztatók egyszeri 219 ezer forintos támogatása megyei szinten 2526 embert érintett, közülük 318-an 70 millió forint támogatásban részesültek az Orosházi járásban.

Dr. Takács Árpád a foglalkoztatási helyzet kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a covid miatt megnőtt regisztrált álláskeresők száma mellett párhuzamosan jelent kihívást a munkaerőhiány. Ehhez Erdős Norbert hozzátette, hogy a Linamarnál folytatott tárgyalása során jelezték számára, hogy a cégnél 60 betöltetlen álláshely van, ahova akár ma fel tudnák venni a szükséges munkaerőt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.