- hirdetés -

Egyre több olyan esetről hallani, amikor az iskolában zaklatják és kiközösítik a másikat. Ez a kirekesztett fél számára súlyos traumákat okozhat, és nagyon nehéz feldolgozniuk. Sokszor az azonnali segítség, az odafigyelés és a család a legjobb gyógyír. Fel kell ismerni a helyzetet és rögtön cselekedni, mielőtt maradandó károkat okozna egy ember lelkében. Erre szeretné felhívni a figyelmet a Kossuth Lajos Technikum két tanulója.

Az UNICEF Magyarország 2022-ben már negyedik alkalommal rendezi meg a Rajtad áll a jövőd! programját, a Generation Unlimited kezdeményezés részeként. A tavalyi évben az orosházi Kossuth Lajos Technikum, STRF nevű csapat programja nagyon szép eredményt ért el, az első öt helyezett közé került, és a zsűri különdíjjal jutalmazta őket.

A program része, hogy lehetőséget nyújtson a 14-22 éves fiatalok számára a saját jövőjük alakítására. Hogy megoldást találjanak valamely akár őket is érintő problémára. Ahogy már arról korábban beszámoltunk Miklós és Tamás ötlete a zaklatásra, kirekesztésre hívná fel a figyelmet.

– Tavaly ősszel sikerült megvalósítanunk a programot, amit a fiatalok kitaláltak. Idén augusztusban Dániában rendezik a nemzetközi versenyt. Az a megtisztelő felkérés érkezett, hogy minket, a mi csapatunkat kérte fel a budapesti székhelyű UNICEF, hogy képviselje Magyarországot – mesélte Gyapjasné Béres Enikő, az UNICEF munkatársa, aki végig segített a két fiúnak, hogy el tudjanak indulni ezen az úton.

A fiatalok alig hitték el azt is, hogy különdíjasok lettek, az pedig, hogy képviselhetik országunkat Dániában hihetetlennek tartják. Programjukkal pedig szeretnének minél több embert elérni.

– Szituációkat találtunk ki, a megaláztatás, kirekesztés ellen. Mindez felvilágosítja az embereket arról, hogyan rontja az emberek lelkét és akár jövőjét ez a jelenség. Iskolákban és óvodákban szeretnénk terjeszteni, ahol sokan láthatják, hogy ne fordulhasson elő ilyen – mesélte Fogl Miklós az STRF csapat tagja.

Társa, Tamás a közösségi média oldalak létrehozásában segédkezett és az informatikai hátteret nyújtotta ahhoz, hogy minél jobban elterjedjen ez a program az emberek között. Ők ketten átélték, milyen is a kirekesztés és szeretnék, hogy mással ez ne történhessen meg. Nagyon várják, hogy kijussanak Dániába és remélik, hogy semmi nem gátolja meg őket abban, hogy részesei legyenek ennek az élménynek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.