- hirdetés -

Az UNICEF által hirdetett Rajtad áll a jövőd! programba egy kossuthos csapat is bejutott. A fiatalok rettentően fontos célt tűztek ki maguk elé: fel szeretnék hívni az emberek figyelmét arra, milyen negatív hatásai lehetnek a hátrányos megkülönböztetésnek.

Sőt, még ennél is több, amit szeretnének megvalósítani, hiszen alternatívát is kínálnak a rosszul kezelt szituációkra, vagyis megmutatják azt, hogyan viselkedhetünk helyesen, hogyan bánhatunk a különböző szituációkban embertársainkkal tisztességesen.

– Mindenkit érint a téma, amellyel foglalkozunk – kezdte Fogl Miklós, az STRF lelkes tagja. – A hátrányos megkülönböztetést, a kirekesztettséget sajnos nagyon sokan megtapasztalták már, köztük vagyok én is. Az iskolánkban is gyakran vannak ilyen gondok. Csapatunk szeretné ezeket megszüntetni, megelőzni. Célunk, hogy programunk által minél kevesebb gyerekkel történhessen meg a bullying, hiszen tudjuk, a negatív élmények kihatással vannak a felnőttkorra is. Úgy érzem, a program által lehetőségünk van tenni a kiközösítés ellen. Szeretnénk megvédeni az embereket az embertelen bánásmódtól.

A flashmob témája a hátrányos megkülönböztetés

Az STRF célja, hogy érzékenyítő flashmobokat valósítson meg. A csapat neve egyébként a tagok vezetékneveiből áll össze. A négy fiatal, aki mindezt véghez viszi: Trupulai Tamás Márk, Fogl Miklós György, Simon Petra Andrea és Rácz Tamás.

Sorra jöttek az ötletek a találkozón (Fotó: Horváth Bence)

– Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referensünket kereste meg az UNICEF – vette át a szót Gyapjasné Béres Enikő, a program helyi koordinátora. – Olyan városokkal vették fel a kapcsolatot, melyek már elnyerték a Gyermekbarát település címet. Orosháza 2017 óta büszkélkedhet az elismeréssel. Zsuzsi a GYSZCI Kossuth Lajos Technikum és Szakképző iskolát javasolta a Rajtad áll a jövőd! ifjúsági programra, mely 2021-ben a tisztességes bánásmód kérdésével foglalkozik.

Magyarország öt települése vesz részt a programban, Orosháza mellett Budapest, Szekszárd, Nyíregyháza és Zalaegerszeg egy-egy iskolája jutott be az előforduló után a döntőbe, melyre augusztus 28-án kerül sor. Ezen a napon szurkolhatunk majd a hátrányos megkülönböztetés ellen harcoló STRF csapatnak. Amennyiben az első kettőbe jutnak, komoly pénzjutalmat és szakmai segítséget kapnak ötleteik valósításához.

– Egy terméket kell létrehoznia a győztes csapatoknak, az STRF esetén ez egy flashmob lesz. Diákszínészek, színészek, beépített emberek segítségével – a baleseti szimulációk mintájára – elevenítik majd meg akár az utcán, akár az iskolákban flashmob jelleggel a társadalmi problémákat. Miután ezekre sor kerül (vagyis eljátszanak egy jelenetet például a zaklatás vagy a megfélemlítés témakörében), a szituációkat szakemberek közreműködésével dolgozzák fel az érintettek. Az iskolákban például egy osztályfőnöki órán, pszichológus segítségével beszélhetik meg a gyerekek, mi is történt, hogyan reagáltak a jelenlévők. Ezt követően az esetekhez kapcsolódó ellentétes filmeket is megnéznek majd a résztvevők. Ezek azt mutatják be, mi lett volna a helyes magatartás – folytatta a helyi koordinátor.

Orosházára látogatott az UNICEF szakértője

Szegő Dóra, a program szociális szakértője július 27-én Orosházára utazott, hogy személyesen találkozhasson a csapattagokkal.

Szegő Dóra, a program szociális szakértője (Fotó: Horváth Bence)

– Az orosházi csapat ötlete a személyes kedvencem. Ők maguk is közel állnak hozzám, sok energiával, iszonyatosan nagy lelkesedéssel vágtak bele a munkába. A többi csapat is hasonló témákkal foglalkozik, vannak, akik mentálhigiénés problémákra terveznek podcastokat, mások a fogyatékkal élők problémáira szeretnék érzékenyíteni a környezetüket. Van olyan csapat is, mely a kossuthoshoz hasonlóan a zaklatás és kortárs bántalmazás témájához nyúl, de ők nem a fiatalok felnőttek, hanem az egész kicsik, az óvodáskorúak problémáival foglalkoznak – mesélte Szegő Dóra.

Az STRF jelenleg honlapját szerkeszti, és tervezi flashmobja forgatókönyvét. Közben pedig Facebook oldalukon teszik közzé plakátjaikat, kisfilmjeiket, elgondolkoztató posztjaikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.