- hirdetés -

Diákmunkának indult, egy életet meghatározó misszió lett belőle. Bjelik Nikolett a gyerekjogi szervezet hazai képviseletének adománygyűjtői csapatát irányítja.

A fővárosban, cukrásztanulmányai utolsó félévében egy diákmunka keretében vállalt adománygyűjtői feladatot az UNICEF kötelékében. Úgy érezte, megtalálta hivatását, nem sokkal később már állandó munkatársként számítottak rá.

– Mi az UNICEF-nél minden egyes nap azért dolgozunk, hogy a világ legnehezebb sorsú gyermekeit segítsük, élelmet, tiszta ivóvizet, védőoltásokat biztosítsunk számukra és védelmet nyújtsunk az őket fenyegető veszélyek ellen. De nem mehetünk el szó nélkül a megfelelő, minőségi oktatás fontossága mellett sem. Szervezetünk célja, hogy nemtől és szociális helyzettől függetlenül minden gyermek részt tudjon venni az oktatásban, napjainkban ugyanis világszerte 130 millió lánygyermek nem tud iskolába járni – osztotta meg velünk tevékenységük lényegét Bjelik Nikolett.

Az UNICEF munkatársaként találta meg számításait

Az adománygyűjtési csoportvezetőként dolgozó orosházi lány elmondta, hogy a számunkra teljesen hétköznapi és alapvető oltóanyagok és gyógyszerek a világ kevésbé szerencsés felének nem állnak rendelkezésére. – A célom, hogy minél kevesebb gyermeknek kelljen ezt az igazságtalanságot elszenvednie. Mindenkinek joga van az élethez, a születési helyénél fogva senki nem ér többet vagy kevesebbet a másiknál – tette hozzá.

Az UNICEF missziója nemes, de Niki ennél többet is kapott a szervezettől. Mint elmondta, öröm látni, hogy a hozzájuk csatlakozó csapattagok mennyit változnak, fejlődnek a náluk töltött idő alatt. Számtalan csodálatos embert ismert meg és hálás az itt köttetett, évek, óta tartó barátságokért is.

– Egy korábbi programunkon keresztül lehetőségem nyílt gyermekotthonban élő gyermekekkel élménypedagógiai eseményen részt venni, ezek nagyon értékes pillanatok a gyermekek számára és ezáltal számunkra is. Az ilyen találkozások mindig nagy lökést adnak a mindennapi munkához, ekkor tapasztalja meg az ember, hogy kikért és miért dolgozik. Éppen ezért szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy vállaljon valamilyen szívéhez közel álló ügyben önkéntes tevékenységet, mert igazán felemelő érzés jelen lenni és látni, milyen sokat segíthetünk azoknak, akiknek szüksége van rá – zárta gondolatait.

Az UNICEF Magyarország elsősorban adományokat gyűjt, hogy segítse a súlyos alultápláltságban szenvedő, tiszta ivóvizet nélkülöző, konfliktus közepette vagy természeti katasztrófa sújtotta területen élő gyerekeket, de a szervezet Magyarországon is működtet programokat, amelyekkel a gyerekek jogainak érvényesüléséért, a hátrányos helyzetű gyerekek kiteljesedéséért, a fiatalok mentális egészségének védelméért küzd, és kiáll a bántalmazás minden formája ellen.

Orosháza 2018-ban elnyerte az UNICEF Gyerekbarát Település címét, illetve mint megírtuk, november 20-án, a gyermekek világnapján egyes üzletek kirakatai, a művelődési központ és a polgármesteri hivatal épületei kékbe, az UNICEF színébe borultak, a polgármesteri hivatal dolgozói pedig kékbe öltöztek, így csatlakozva a gyermekjogok melletti kiálláshoz.

fotók: Bjelik Nikolett gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.