- hirdetés -

A településalapítási ünnepségsorozat keretében egy különleges programmal várja a diákokat és pedagógusokat a Székács József Evangélikus Iskola. Az április 20-án kezdődő programsorozat keretében az intézmény történelemtanára, Hajdu Attila tartott előadást a gyerekeknek és kísérőiknek az evangélikus templomban és más helyszíneken.

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola két harmadik évfolyamos osztálya érkezett április 20-án az evangélikus templom elé, így ők lehetettek az elsők, akik a településalapítási ünnepségsorozat keretében először hallgathattak meg érdekességeket Orosháza és a helyi evangélikusság történetéről.

Tóth Katalin, az intézmény pedagógusa és az egyik osztály osztályfőnöke elmondta, a náluk zajló honismereti hét és a településalapítási hét is egy jó oktatási célt szolgál a gyerekek számára.
– A gyerekek így megismerhetik a város alapításának történetét, nevezetességeit, ők maguk is lokálpatriótává válhatnak – mesélte.

Hozzátette, az alsó tagozatos gyerekeknek egy rajzpályázatot is hirdettek az iskolán belül ezen a héten, a kedvenc Orosházán belüli helyszínüket kellett megrajzolniuk. Az osztály két tanulója, Rálik Petra és Csordás Panna Zsuzsanna is a város főterét választotta a feladathoz. Lelkesen várták osztálytársaikkal a rendhagyó történelemóra kezdetét, hiszen még keveset hallottak a város történetéről és örültek neki, hogy erre most lehetőségük nyílt.

A foglalkozást az evangélikus iskola történelemtanára Hajdu Attila tartotta az osztályoknak, melyek a templomon belül kezdődtek meg, de egy kisebb városismereti sétával folytatódtak.
– Orosháza alapításától kezdtük, a templomból indulva, ugye ez volt őseink egyik központi helye, ahonnan elindították a település felépítését, utána pedig teszünk egy körsétát a Kossuth-szobornál, ami az orosházi polgárosodás legfontosabb színtere volt – sorolta.

Mint mondta, a főtérrel kapcsolatban is több dolgot el lehet mesélni, csakúgy, mint a mostanában talán kicsit feledésbe merült orosházi zsidóság történetéről. A település evangélikusságának pedig természetesen maga az intézmény is fontos színtere, így a Székács iskola történetéről is sokat megtudhatnak a program résztvevői. (Az iskola történetével kapcsolatban épp egy évvel ezelőtt is nyílt kiállítás)

A program április 21-én, 22-én, 27-én, 28-án és 29-én folytatódik, 13 és 14 órakor kezdődő időpontokra is jelentkezhetnek az érdeklődő iskolai csoportok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.