- hirdetés -

Az evangélikus egyházi oktatás 25 éve, 1996. július 1-én indult újra Orosházán, melynek apropójából a Székács József Evangélikus Iskola történelemtanára Hajdu Attila egy szép hosszú időszakot felölelő iskolatörténeti kiállítást állított össze. Az alsós tanulók személyesen tekinthetik meg a kiállított tárgyakat, emlékeket, a felsősök és a gimnazisták interaktív formában.

– 1744-ben már a tanító Dénes Sándor vezetésével érkeztek ide őseink, az oktatás ás az egyház nagyon szorosan összefonódott már a kezdetektől. A kiállításunk tartalmazza többek között az evangélikus elemi iskolák történetét, az evangélikus gimnázium rövid történetét, az államosítás utáni szocialista időszak 2-es számú általános iskolájának történetét, valamint az ezt követő visszatérés utáni időszakból is próbáltunk bemutatni minél több tárgyat, emléket – foglalta össze Hajdu Attila.

A teremben körbejárva szinte folyamatosan érdekes dolgokra bukkanhatunk, kiállították többek közt az evangélikus gimnáziumból fennmaradt, gyülekezésre szolgáló trombitát, vagy a Bocskai-sapkát, ami az akkori formaruha része volt. Megtalálható az a Kossuth-címeres zászló, ami az utolsó lányiskolai osztályé volt, a tulajdonosai a padláson rejtették el az ereklyét az akkori karhatalom elől.

– Itt vannak azok az elemi iskolai osztálykönyvek, melyekben még fordítva voltak az osztályzatok, egy régi dobogó, melyhez hasonló már nincs az iskolában, mert a táblákat ugye már lejjebb rakták. Szívesen mutatjuk meg az érdeklődőknek egy korábbi diák, Szokolay Károly színjeles bizonyítványát, hiszen az igazi ritkaságnak számított abban az időszakban. Örsi zászlók vagy korábbi iskolai emlékszalagokból többet is be tudunk mutatni, ahogy a testnevelés tagozat régi serlegeit is – vezetett körbe minket Hajdu Attila.

A kiállítás szervezője felidézte azt az időszakot, amikor a magatartás és szorgalom jegyek megállapítását még betűrendszer segítette az intézményben.
– 5 betű után nevelői dicséret vagy figyelmeztetés járt, 5 figyelmeztetés után egy igazgatói, 3 igazgatói után pedig viszontlátásra – tette hozzá.

Az új korszakból is igyekeztek minél többet megmutatni. Felidézték névadójuk, Székács József életútját, a még nem is annyira régen használt osztálynaplókat.

Szomorú aktualitása a tárlatnak az elmúlt 25 évben elhunyt tanárok, technikai dolgozók listája. Az iskola első pályázata is helyet kapott, csakúgy mint az Evangélikus Iskolák Országos Találkozóit felidéző emlékek. A jelenlegi helyzet miatt a kiállítás többféleképpen is elérhető, az iskola alsós osztályai már élőben is megtekinthetik tanítóik vezetésével.

A felsős osztályok és a gimnazisták pedig interaktív formában férnek hozzá, a tárgyakat egyenként is lefotózzák majd és egy prezentáción keresztül ők is meg tudják majd nézni, illetve online formában visszaküldhetik a kiállítással kapcsolatos totó játékot is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.