- hirdetés -

Tisztelt Választópolgárok!

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény, valamint végrehajtási rendeletei alapján tájékoztatom a tisztelt választópolgárokat az alábbiakról:

A köztársasági elnök az országgyűlési képviselők általános választását és az országos népszavazásokat 2022. április 3. napjára tűzte ki. Az országgyűlési képviselők általános választásán szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választásokon nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat. Az országos népszavazásokon négy kérdésben kerül sor szavazásra.

A Békés megyei 04. Országgyűlési Egyéni Választókerület székhelye Orosháza, a hozzá tartozó települések száma 26.

Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) három tagjának és két póttagjának megválasztására 2022. január 28-án került sor, az eskütétel 2022. február 01. napján volt. Az OEVB tagjai sorából megválasztotta elnökét és elnökhelyettesét.

Az OEVB elnöke: dr. Letavecz Ilona, elnökhelyettese: Kovács György, tagja: dr. Gáspár Katalin, póttagjai: Polyákné dr. Torda Edit Irén és dr. Kruzsicz Gergő

Az OEVB székhelye: 5900 Orosháza, Szabadság tér 4–6.

Telefon: 06 (68) 413-022, fax: 06 (68) 411-545, e-mail: jegyzo@oroshaza.hu

Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda:

vezetője: Dr. Burai Mihály

székhelye: 5900 Orosháza, Szabadság tér 4–6. Telefon: 06-68-413-022, fax: 06 (68) 411-545, e-mail: jegyzo@oroshaza.hu

Delegálás OEVB-be:

Az OEVB-be 1-1 tagot bízhat meg a választókerületben egyéni képviselőjelöltet állító jelölő szervezet és a független jelölt.

A közös jelöltet állító szervezetek közösen bízhatnak meg az OEVB-be 1 tagot.

Az SZSZB-be 2-2 tagot bízhat meg az egyéni képviselőjelöltet, illetve országos listát állító jelölő szervezet (ideértve a nemzetiségi önkormányzatot is) és a független jelölt.

Egy párt csak 2 tagot delegálhat, még akkor is, ha egyéni jelöltet és országos listát is állított!

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg az SZSZB-be 2 tagot.

A népszavazás alapján nincs lehetőség további tag megbízására az SZSZB-be.

A választási bizottság megbízott tagját legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig lehet bejelenteni.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a megbízó jelölő szervezet vagy független jelölt nevét, a megbízott tag nevét, magyarországi lakcímét és személyi azonosítóját, valamint a választási bizottság megjelölését. A bejelentést írásban kell megtenni. Az NVI – a bejelentés megkönnyítése érdekében – a választások hivatalos honlapján elérhetővé tett egy sablont a jelöltek, jelölő szervezetek számára.

Értesítő:

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2022. január 26-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére 2022. február 11-ig kell megküldeni.

Az egyes választási határidőkről, az aktuális választási információkról folyamatosan tájékoztatom a lakosságot az Orosházi Élet lapszámaiban, valamint a www.oroshaza.hu weboldalon. Amennyiben a választási eljárással kapcsolatban kérdése merül fel, kérem, forduljon az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Irodához, vagy keresse fel a www.valasztas.hu internetes oldalt.

Dr. Burai Mihály OEVI-vezető

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.