- hirdetés -

A szavazás napját követően egy hónapjuk maradt a jelölteknek vagy jelölőszervezeteknek eltávolítani a kampányidőszakban közterületen elhelyezett választási plakátokat.

– Április 3-án a választás az országos egyéni választókerületben gyakorlatilag még nem ért véget, mert szombaton lesz az átjelentkezők és a külképviseleten leadott szavazatok megszámlálása. Amikor az ebből megszámlált szavazateredmény is összeáll, akkor történik meg hivatalosan, az Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság által az országgyűlési egyéni képviselőjelölt győzelmének a megállapítása és ezzel ér véget hivatalosan a választás – árulta el dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője.

Hozzátette, ezt követően sem mondhatjuk még ki azt, hogy országosan is megtörtént a teljes lezárás, mert a Nemzeti Választási Iroda legkésőbb április 22-ig fogja a végső eredményt kijelenteni, hogy a választás és az országos népszavazás véget ért. Utóbbi esetében egyébként a népszavazásra bocsátott kérdések nem kapták azt a többséget, mellyel azt lehetne mondani, hogy a referendum érvényessé vált.

30 napig vehetik le a plakátokat (Fotó: Horváth Bence)

A választás lezárása után a jelölőszervezeteknek továbbra is vannak feladataik, április 3-tól számítva május 3-ig összesen harminc napjuk van arra, hogy eltávolítsák a választási plakátokat. Fontos, hogy ezeket a plakátokat úgy kell eltávolítaniuk, hogy az adott oszlopon vagy falon ne keletkezzen sérülés és a ragasztás nyoma se maradjon ott, tisztán kell hagyniuk a felületet.

Amennyiben ez nem történik meg időben, az önkormányzat feladata, hogy fellépjen a jelölőszervezettel vagy a jelölttel szemben, eltávolíttassa velük a plakátokat, ennek a költségeit pedig az adott jelölőszervezetre hárítsa. Szintén meg kell fizetni a költségeit annak, ha az eltávolítás során sérülés keletkezik az adott felületen, amit a jelölőszervezetnek vagy a jelöltnek kell állnia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.