- hirdetés -

Sebők Éva listán bejutott a parlamentbe, amennyiben elfogadja a mandátumot az önkormányzati képviselői helyéről le kell mondania a momentumos politikusnak. Ez azt jelenti, hogy időközi választás lesz Orosházán.

Sebők Éva 2019-ben az ötödik számú választókerületben szerzett helyet Orosháza képviselő-testületében. Április 3-án az Egységben Magyarországért listáján parlamenti mandátumhoz jutott a Momentum politikusa.

2014 óta nem lehet valaki parlamenti képviselő és önkormányzati képviselő is egyben, az egyikről le kell mondania. A szabály az, hogy amint hivatalosan is országgyűlési képviselője egy hónapon belül választania kell, melyik tisztséget tartja meg.

Amennyiben Sebők Éva lemond önkormányzati mandátumáról a Helyi Választási Bizottságnak a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül kell kitűznie az időközi választást – tájékoztatta az OrosCafét dr. Burai Mihály jegyző.

– A szavazásnak a kitűzést követő 70-90. nap közé kell esnie, ami nem lehet nemzeti ünnep vagy munkaszüneti nap, illetve azok előtti vagy utáni napok. Így például húsvétvasárnap, pünkösdvasárnap sem lehet választást tartani – tette hozzá a jegyző.

Az időközi választásra körülbelül augusztus, szeptember környékén kerülhet sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.