- hirdetés -

Orosháza Város Helyi Választási Irodája szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezését várja.

A szavazatszámláló bizottságok a választások és népszavazások idején az egyes szavazókörökben működő speciális választási bizottságok. A szavazatszámláló bizottságok biztosítják a szavazókörökben a választások törvényes rendjét, fogadják a választópolgárokat, aláíratják velük a névjegyzéket, átadják részükre a szavazólapokat, a szavazás lezárását követően összesítik a leadott szavazatokat és megállapítják a választás, illetőleg népszavazás szavazóköri eredményét.

A szavazatszámláló bizottságok választott és jelölő szervezetek (pártok/egyéni jelöltek) által delegált tagokból állnak.

Szavazatszámláló bizottságnak választott tagja lehet az adott településen (Orosházán) lakcímmel rendelkező, a központi választási névjegyzékben szereplő magyar állampolgár.

Nem lehet a szavazatszámláló bizottság választott tagja:

  • a köztársasági elnök,
  • a háznagy,
  • képviselő, nemzetiségi szószóló, polgármester,
  • alpolgármester,
  • jegyző,
  • másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja,
  • a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt, és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, valamint
  • jelölt,
  • párt tagja,
  • a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja,
  • a választókerületben induló jelölt hozzátartozója,
  • a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti központi államigazgatási szervvel vagy a választási bizottság illetékességi területén hatáskörrel rendelkező egyéb közigazgatási szervvel kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, szolgálati vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy a közalkalmazott kivételével.

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a helyi képviselő-testület választja az országgyűlési választások időpontjának kitűzését követően. A tagok megbízatása a következő általános országgyűlési választásra megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok megválasztásáig tart.

A munkába bevont választott szavazatszámláló bizottsági tagok részére jogszabályban meghatározott összegű díjazás jár.

Kérjük, hogy aki választott tagként szívesen részt venne a szavazatszámláló bizottságok munkájában, az töltse ki, írja alá és adja le az e célra rendszeresített nyilatkozatot postai úton vagy a Polgármesteri Hivatal Szabadság tér 4-6. szám alatti épületében.

A jelentkezési lap elérhető és letölthető a honlapról vagy átvehető a Polgármesteri Hivatal portaszolgálatán illetve a Helyi Választási Irodán (1. emelet).

A bizottsági tagok megválasztásáról Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete várhatóan a 2022. februári nyilvános ülésén dönt.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok kötelesek megválasztásukat követően esküt tenni, és minden választás, népszavazás előtt egy felkészítő képzésen részt venni. A megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagokból minden választás és népszavazás előtt a választási iroda vezetője állítja össze az egyes bizottságokat (vagyis a megválasztás nem jelenti automatikusan a bizottsági munkában való részvételt).

Felhívjuk továbbá a jelentkezők figyelmét, hogy a szavazatszámláló bizottsági munka a szavazás napján a szavazókörben reggel 5 óra 30 perc körüli időben kezdődik, és a szavazóköri eredmény megállapításáig (adott esetben késő éjszakai időpontig) tart. Kérjük, csak akkor adja le jelentkezését, ha életkorára, egészségi állapotára és foglalkozására figyelemmel vállalni tudja az egész napos aktív jelenlétet.

Beérkezési határidő: 2022. február 8. napja 16 óra. (A később beérkező jelentkezéseket nem tudjuk figyelembe venni!)

Dr. Burai Mihály
jegyző
a Helyi Választási Iroda vezetője

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.