- hirdetés -

Emese és Márta orosháziak, azonban egy ideje már külföldön élnek. A halloween népszerű ünnep az Egyesült Államokban és Németországban is – bemutatják, milyen ez az időszak náluk.

Magyarországon a mindenszentek és a halottak napi megemlékezés számít hagyománynak. Azonban a halloween fogalma nálunk is egyre gyakrabban előfordul. Tököt faragunk október végén, vagy valamilyen formában becsempésszük az otthonukba ezt az időszakot, de vannak olyanok is, akik beöltöznek.

A halloweent elsősorban az angolszász országokban ünnepelték, mára azonban szinte az egész világon elterjedt. Több mítosz létezik a halloween eredetéről. Az egyik szerint egy ősi kelta hagyományból ered, miszerint október 31-én éjjel visszatérnek a holtak szellemei és képesek beköltözni az élők testébe. Az emberek félelmükben, hogy ne ismerjék fel őket a visszatérők, beöltöztek különféle jelmezekbe – ezzel próbálták átverni a szellemeket a hiedelem szerint.

Amerikai Egyesült Államok

Amerikában a 20. századtól kezdett egyre népszerűbb ünnep lenni a halloween. Főleg az ijesztő és rémisztő tematikát követik, boszorkánynak, szellemnek, zombinak és mindenféle ijesztő alaknak öltöznek az emberek, azonban szívesen bújnak hírességek, mesehősök bőrébe, ilyenkor csak a fantázia szabhat határt. A gyerekek szintén jelmezbe öltözve, házról házra járnak és „trick or treat” (magyarul csokit vagy csalunk) kifejezéssel édességet kérnek.

Emese 1999 óta él New Yorkban és a vendéglátásban dolgozik (korábban készült interjúnk ide kattintva olvasható). Testközelből tapasztalja az emberek lelkesedését ebben az időszakban. Saját bevallása szerint a halloween neki is a kedvenc ünnepe, azonban beöltözni nem szokott.

Hétvégente halloweeni bulikat tartanak, New Yorkban október 31-én rengeteg jelmezest látni az utcákon. Emese elárulta, a város most is halloween lázban ég, a járókelők pedig szívesen hagyták, hogy lefotózza őket a jelmezükben. Idén a NYC Village Halloween Parade-en járt (ami amolyan spontán halloweeni karnevál), az OrosCafénak innen is készített pár fotót. 

– Nagyon szeretem amikor beöltöznek az emberek. A szülők a kicsi gyerekeket kísérik az utcán, általában ők is jelmezbe bújnak. Megy a trick or treat, becsöngetnek a házakba és mindenki előre készül édességgel a gyerekeknek – árulta el lapunknak.

A képen látható két fiatalember New York egyik reggelizőjében a The Smith-ben dolgoznak. Bár szolidan, de ők részesei szerettek volna lenni az ünnepnek a munkaidejükben.
(Kép alatt magyarul: Külön köszönet ezeknek a srácoknak a The Smith-ből. Üdvözlet Magyarországról!)

Special thanks to these guys from The Smith.
Greetings from Hungary!
OrosCafé 🙂

Fotók: Karikó Emese

Németország

Európán belül is egyre jobban utat tör magának a halloween ünnepe. Márta egy ideje már Németországban lakik férjével és kislányukkal. Elárulta, ameddig Orosházán élt tartotta a mindenszentek és halottak napi szokásokat, minden évben megemlékeztek a szeretteikről a hagyományokat követve.

Mióta megszületett a kislánya Sophia és Németországban élnek, azóta ez az időszak elmondása szerint, inkább a gyerekekről szól.

– A gyerekek beöltöznek és elmennek a szomszédokhoz cukrot gyűjteni. Idén volt egy Pinata sok édességgel megtöltve, ennek nagyon örültek. Utána süti és kávé van uzsonnára – ez itt Németországban ünnepektől függetlenül szokás, egy szelet süti és kávé uzsonnára. A gyerekek tököt faragnak és lampiont is szoktunk készíteni. Vacsorára hidegtálat eszünk vagy tökkrém levest. Mikor beesteledik meggyújtjuk a töklámpásokat és a lampionnal elmegyünk sétálni.

Fotók és kiemelt kép: Gajdán Márta

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.