- hirdetés -

Tavaly ősszel nagy sikert aratott olvasóink körében az Orosházán termő kiviültetvény. Lászlóffy Attiláék már elkezdték megalapozni az idei jó termést is.

Attila és kertészmérnök segítője Anita, érkezésünkkor épp az újonnan telepített száz növényes ültetvényen serénykedtek. Az új telepítés nem minden növénye eredt meg, ezeket kellett szakszerűen pótolni, ügyelve a porzó és termő egyedek helyes arányára.

Az elültetett növényt azonnal kötözni is kell (Fotó: Dancsó József)

Négy-öt termő után kell egy porzó növényt ültetni. Az önporzó kivi kevesebbet terem, ezért célszerű hím és nőivarúakat is ültetni, aztán már csak a méhecskéknek kell tenni a dolgukat. A szomszédban lakik egy méhész, így ez sem jelent problémát. Mint elmondták, még nagyjából két év kell, hogy az új ültetvényen is leszedhessék az első, vegyszermentesen termesztett kiviket.

Elkezdték a termő ültetvény metszését is.

– Nem úgy kell metszeni, mint például a szőlőt, de ebben is segített a net. Azokat az ágakat kell levenni, amelyeken tavaly a termés volt. Az idei gyümölcsök az új hajtásokon lesznek majd. A metszés legalább olyan fontos, mint az öntözés, vagy a gyommentesítés. A jó termést jó metszéssel lehet megalapozni és ennek most jött el az ideje. Nagyon remélem, hogy az előző évi, majd hárommázsás termésrekordot az idén meg tudjuk dönteni – tette hozzá Attila.

Pontosan kell végezni a metszést a jó termés érdekében (Fotó: Dancsó József)

Az orosházi kivi iránt nagy a kereslet, hisz az eddigi tapasztalatok szerint finomabb, mint a boltokban kapható, ki tudja, mikor szedett és utána hetekig utaztatott társai.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.